Srbija i Balkan

"Kosovo" pridruženi član Saveta Evrope?

Konkretne reči koje se koriste u Statutu Saveta Evrope i istorijski presedan Sarlanda mogli bi da se iskoriste za ovakav potez, smatra profesor evropskog i međunarodnog prava Andreas Cimerman
"Kosovo" pridruženi član Saveta Evrope?Getty © Mustafa Yalcin/Anadolu Agency

"Kosovo" bi moglo da bude pozvano da se priključi Savetu Evrope kao pridruženi član, piše profesor evropskog i međunarodnog prava Andreas Cimerman za "Frankfurter algemajne cajtung".

Iako čak i unutar bloka postoje članice koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost "Kosova", Cimerman smatra da bi određene stavke u Članovima 4 i 5 Statuta Saveta Evrope omogućile članstvo Prištine u toj organizaciji uprkos državama koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine, i tvrdi da za takav potez postoji istorijski presedan, prenosi "Albanijan post".

"Statut Saveta Evrope koristi reči 'države' (Član 4) i 'zemlje' (Član 5) jednu pored druge. Ovo posebno izgleda ukazuje da entiteti koji nisu opštepriznati, ili čiji je status u međunarodnom pravu poseban bez obzira na njihovu državnost, mogu postati pridružene članice Saveta Evrope", piše Cimerman.

Kako navodi, presedan se može naći u tretmanu Sarlanda, danas jedne od 16 nemačkih saveznih država, od strane SE, koji je 1949. tvrdio da je nezavisna država, dok tu nezavisnost nisu priznavali Nemačka i neke druge članice bloka. Uprkos tome, Komitet ministara spoljnih poslova SE je prihvatio da Sarland primi kao pridruženog člana u SE, dodaje on. 

"S obzirom na sličnosti između tadašnjeg Sarlanda i današnjeg Kosova, ima smisla razmotriti da li se model Sarlanda može preneti na Kosovo – pogotovo što su države poput Savezne Republike Nemačke takođe mogle da postanu pridružene članice Saveta Evropa", naglasio je on.

Ovo bi, kako je naveo, omogućilo Komitetu ministara spoljnih poslova da "elegantno" odloži pitanje statusa Prištine dok se ne postigne konačni konsensus kako bi izbegli otvoreni spor unutar EU.

Savet Evrope je prošle nedelje saopštio da članstvo "Kosova" nije na dnevnom redu ovonedeljnog sastanka Komiteta ministara spoljnih poslova, te da u ovom trenutku nije "u mogućnosti" da odredi kada bi moglo da bude.

Diplomatski izvor iz Francuske je ranije rekao da Pariz podržava težnju "Kosova" da se pridruži međunarodnim organizacijama, uključujući Savet Evrope i u ovom kontekstu očekuje "nepovratan" napredak ka implementaciji Zajednice srpskih opština.

image