Srbija i Balkan

Srbi sa KiM u strahu od odmazde: Prestala naplata u dinarima u srpskim sredinama kod Gračanice

Prelazni period koji je tzv. Centralna banka u Prištini odredila kao početak primene odluke o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji istekao je u subotu
Srbi sa KiM u strahu od odmazde: Prestala naplata u dinarima u srpskim sredinama kod Gračanicewww.globallookpress.com © Silas Stein/dpa

Zbog straha od evenualnih kazni od strane Prištine usled upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji, ugostiteljski, maloprodajni i veleprodajni objekti na Kosmetu danas su prestali da obavljaju naplatu u dinarima.

Vlasnik maloprodajnog objekta iz Lapljeg Sela kod Gračanice, Stefan Ćirković izjavio je za Tanjug da od danas, zbog straha od eventualnih kazni, u njegovom objektu neće biti naplate robe u dinarima. Radmila Rašić iz Dobrotina kod Lipljana kaže da danas nije mogla da u prodavnici dinarima plati robu koju je pazarila.

Prelazni period koji je tzv. Centralna banka u Prištini odredila kao početak primene odluke o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji istekao je u subotu, a kako su najavili protiv onih koji za finansijske transakcije koriste drugu valutu osim evra biće preduzete kaznene mere.
Tzv. Centralna banka u Prištini 1. februara donela je odluku o zabrani upotrebe dinara kao platežnog sredstva na Kosovu i Metohiji.

Zdravstvene i prosvetne ustanove u najtežoj poziciji

Ekonomista Milan Beslać izjavio je danas, povodom isteka prelaznog perioda koji je Centralna banka u Prištini odredila kao početak primene odluke o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji, da je način funkcionisanja zdravstvenih i prosvetnih ustanova na KiM pod velikim znakom pitanja i u najtežoj poziciji zbog odluke o zabrani upotrebe dinara.

"Srbima na KiM je jako teško, oni će imati poteškoće u korišćenju svakodnevnih životnih potreba zato što će prodavnice, restorani i svaki vid trgovine biti sankcionisan ukoliko budu koristili neku drugu valuta koja nije evro, što znači da dinar neće funkcionisati", naveo je on za Tanjug.

Ukoliko dođe do sankcija i kazni koje će na početku verovatno biti novčane i moraće da budu plaćene u evrima, Beslać kaže da tu dolazi do drugog problema jer će postojati mogućnost da završe u zatvoru zato što neće moći da plate kaznu u evrima s obzirom da Srbi na KiM primaju dinare.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi se formirala Zajednica srpskih opština koja bi dozvolila da neka finansijska institucija mogla da menja različite valute jednu za drugu, onda bi to dalo neko rešenje.

Beslać kaže da je Srbija prisiljena da nađe modus koji bi na neki način omogućio funkcionisanje pretvaranje dinara u evro, ali napominje da bi svako rešenje koje bi se pronašlo za posledicu imalo indirektno priznavanje nezavisnosti KiM što nikako nije u interesu Srbije i ne može da se dogodi.

image