Srbija i Balkan

Pilja: Nadam se da Komitet ministara neće na dnevni red staviti tzv. Kosovo

Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope podseća da SE do sada nikad nije primao entitete već samo države, kao i da je do sada po pitanju prijema uvek postojao konsenzus svih članica
Pilja: Nadam se da Komitet ministara neće na dnevni red staviti tzv. KosovoGetty © Andia/Universal Images Group

Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) Biljana Pantić Pilja rekla je danas da misli da je nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa njegovim kolegom Emanuelom Makronom došlo do određenih promena u stavovima pojedinih zemalja, pre svega Italije i Francuske, i izrazila nadu da se o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope neće uopšte raspravljati na predstojećem Komitetu ministara.

Ona je u izjavi za Tanjug navela da ovo pitanje može još sutra da bude uvršteno na dnevni red ministarskog sastanka koji će biti održan 16. i 17. maja.

"Postoji još jedan, vanredni sastanak, koji će sutra biti održan, i po proceduri oni još tada mogu teoretski da stave tu tačku na dnevni red. Tehnički oni mogu i 16. ili 17. maja da 'potegnu' to pitanje, iako po proceduri to ne bi trebalo da se desi", objasnila je Pilja.

Ona je ocenila i da je po ovom pitanju do sada čitava procedura bila mimo svih pravila i da je ne bi iznenadilo da 17. maja neko predloži da se na sastanku razmatra pristup tzv. Kosova u SE.

"Nadam se iskreno, da do toga neće doći. Oni ne bi voleli da dođe do preglasavanja, jer im je potreban 31 glas - dve trećine prisutnih. Za sada se vidi da su drugačiji stavovi nekih zemalja i mislim da se boje da odluka neće biti onakva kakva su želeli da bude", rekla je Pilja.

Ona ocenjuje da je nedavni sastanak Vučića i Makrona doveo do promene stava nekih zemalja, pre svega Francuske i Italije, koje sada, kako kaže, smatraju da je poželjno da pre prijema tzv. Kosova u SE Priština prvo formira Zajednicu srpskih opština (ZSO).

"Ono što mi konstantno govorimo, otkako je ovaj zahtev tzv. Kosova na stolu, da ukoliko posle 11 godina ZSO nije zasnovana neće ni biti ukoliko ih prime u SE. Nas kao parlamentarnu delegaciju nisu želeli da čuju, ali nakon sastanka Vučića i Makrona stvari su se promenile. Mogu slobodno da kažem da je bukvalno taj sastanak doveo do promene u stavu, pre svega Francuske, potom Italije i još nekih zemalja na koje one imaju očigledno veliki uticaj", rekla je Pilja za Tanjug.

Ona naglašava da se sada spominje da je i Nemačka promenila stav i podseća da je upravo ta zemlja bila najveći zagovornik prijema tzv. Kosova u SE.

"Oni su videli da (premijer privremenih prištinskih institucija) Aljbin Kurti neće da ispuni obaveze. Prvo im je rekao da će do 7. maja da uputi nacrt statuta ZSO tzv. Ustavnom sudu i da bi to trebalo da bude dovoljan razlog da ih puste u SE", navodi Pilja.

Ona ocenjuje da upućivanje statuta ništa ne znači niti garantuje da će ZSO biti osnovana i dodaje da je na taj način Kurti samo želeo da kupi vreme.

Pilja ističe da Kurti do danas nije ni uputio statut i da je čak davao izjave da ne prihvata ucene i ocenjuje da je takvo Kurtijevo ponašanje dovelo do toga da njegovi zapadni partneri, koji su podržavali ulaz tzv. Kosova u SE, sada uvide da ne mogu da mu veruju.

"Ja nisam bila veliki optimista, ali sada imam neku nadu da su se konačno dozvoli pameti da vide da se sa teroristom ne treba dogovarati, da će poštovati međunarodno pravo, pre svega Briselski sporazum i da tog 16. i 17. maja, nadam se, neće pustiti lažnu državu Kosovo u SE", rekla je Pilja.

Pilja podseća da SE do sada nikad nije primao entitete već samo države i da je do sada po pitanju prijema uvek postojao konsenzus svih članica.

"Ovo je prvi put da nešto što nije država treba da postane član SE. Statut SE je jasan - stav 3 i stav 4 kažu da član SE može da bude samo država i to država u kojoj se poštuje vladavina prava. Kosovo i Metohija nije država, ono je sastavni deo Srbije i mi smo se redovno pozivali na status Kosova i Metohije i na rezoluciju 1244 Ujedinjenih nacija", rekla je Pilja.

Pilja dodaje da se na teritoriji tzv. Kosova ne poštuju manjinska prava i slobode, niti postoji vladavina prava.

"Slobodno mogu da kažem da će, ukoliko tzv. Kosovo ne bude primljeno u SE, to biti zaista velika diplomatska pobeda Aleksandra Vučića", zaključila je Pilja.

image