Dačić: O Kurtijevim izjavama treba da brine međunarodna zajednica, ne Beograd

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da se jasno vidi čije "čedo" je Priština, istakavši da dijalog Beograda i Prištine ne može da bude nastavljen sve dok se ne sprovede Briselski sporazum

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije izjavio je da je Priština za svoju nekonstruktivnost i jednostrane poteze stalno nagrađivana, dok se Srbiji, koja je korektna, preti.

On je istakao da je spreman da aplaudira kada Ukrajina kaže da su Krim i Donbas Ukrajina, ali nije uveren da će  dobiti aplauz kada kaže da je Kosovo Srbija, prenosi RTS.

U Poljskoj danas počinje Savet ministara država članica OEBS-a. Više od 50 šefova dimplomatije će danas i sutra razgovarati o najvažnijim političkim pitanjima i izazovima, a to predstavlja još jednu priliku za šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića da upozori svetsku javnost na situaciju na Kosovu i Metohiji.

Najnovija izjava Aljbina Kurtija ukazuje da dijalog sa Beogradom nije na listi njegovih prioriteta, takođe je prisutno je negiranje Briselskog sporazuma i zaklinjanje pred poslanicima da nikada neće formirati Zajednicu srpskih opština.

"To više treba da brine međunarodnu zajednicu nego Beograd, on direktno pljuje na integritet EU – Briselski sporazum su potpisali i Ketrin Ešton i Hašim Tači. Interes EU je da sačuva autoritet", rekao je Dačić.

Dačić je ukazao na postavljanje pitanje selektivnog odnosa kada se uzme u obzir da će Priština za svoju nekonstruktivnost i jednostrane poteze stalno biti nagrađivana, a kao primer naveo je viznu liberalizaciju i podnošenje kandidature tzv. Kosova za članstvo u Evropskoj uniji.  

"To su indikatori da otkrijete ko je čiji miljenik. Ovde se jasno vidi da je Priština njihovo čedo, bez obzira na to koliko neko voli istinu, pravdu i principe. Za nas je to loša poruka jer pokazuje da su dvostruki standardi izuzetno prisutni", istakao je šef srpske diplomatije.

"Nadam se da će svi aplaudirati kada kažem Kosovo je Srbija"

Dačić podseća da je OEBS, koji čini 57 država članica, jedna od organizacija koje je SFR Jugoslavija osnovala, kojoj je Srbija predsedavala.

"Glavna tema je teritorijalni integritet Ukrajine, i ja sam spreman da aplaudiram kada Ukrajina kaže Krim i Donbas su Ukrajina, a nadam se da će svi aplaudirati i kada ja kažem Srbija je Kosovo", naveo je Dačić.

Ističe da su se u Poljskoj okupili ministri spoljnih poslova najvećih evropskih zemalja, od Velike Britanije, Nemačke, Španije, pa do Kanade i zamenice američkog državnog sekretara Viktorije Nuland.

Dačić je napomenuo da je visokom predstavniku EU za spoljnu politiku Žozepu Borelju ukazao probleme sa kojima se Beograd suočava, sa odbijanjem da se sprovede dogovoreno, čime se potpuno parališe mogućnost napredovanja u dijalogu.

"Ne možemo (govoriti) o novim dogovorima, a da bacimo u vodu ranije dogovoreno", poručio je Dačić.

Na pitanje kako Srbija može da spreči apliciranje Prištine za članstvo za status kandidata u EU, Dačić odgovara da ne možemo to da sprečimo jer Srbija nije član Evropske unije.

"Mi nismo članovi EU, države članice glasaju za to, a njih pet ne priznaju Kosovo. Mađarska, koja priznaje, rekla je da neće glasati za prijem 'Kosova' ", istakao je Dačić.

Šef srpske diplomatije rekao je da će Priština ići na formulaciju da to nema veze sa statusom, već da hoće da dobiju status kandidata, a o statusu će se kasnije razgovarati.

"Ako tako urade, ubiće pregovore. Jer o čemu da pregovaramo ako im priznate status kandidata, to znači da ste ih priznali kao državu", poručio je Dačić.

 Dačić o upozorenju građanima da ne putuju u Tursku

Dačić je upozorio građane Srbije da zbog mogućih terorističkih napada ne putuju u Tursku narednih nedelja, pre svega u Ankaru.

"Dužnost nam je da obavestimo javnost o informacijama koje dobijemo od bezbednosnih službi. Dobili smo informacije da postoji takva mogućnost. Da li će se desiti ili ne, niko ne može da pretpostavi, moja obaveza je da sa tim upoznam građane", rekao je šef srpske diplomatije.

Navodi da se da se pre nekoliko godina dogodilo da je bilo upozorenja na koja nije adekvatno reagovano.

"Tek kada se desilo, pričalo se o odgovornosti. Na nama je da budemo na strani građana, Turska je naš prijatelj i nadam se da to nije tačno. To nije poziv da ne idu u Tursku, nego opreznost u naredne dve nedelje, da obrate pažnju na odlazak i boravak u Ankari", rekao je Dačić.