Srbija i Balkan

"CIK Kosova" odobrila zamenu odbornika u Severnoj Mitrovici, samo jedan iz srpske zajednice

Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani raspisala je za 25. decembar izbore za lokalne odbornike u dve opštine na severu KiM - Zvečanu i Leposaviću
"CIK Kosova" odobrila zamenu odbornika u Severnoj Mitrovici, samo jedan iz srpske zajednice© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

"Centralna izborna komisija Kosova" odobrila je  zahtev za zamenu odbornika SO Severna Mitrovica koji su početkom novembra, zbog poteza Prištine oko registarskih oznaka i formiranja ZSO, podneli ostavke.

Među 14 novih odbornika jedan je iz srpske zajednice iz Severne Mitrovice, Dušan Milunović koji je bio na listi Građanske inicijative "Srpski opstanak", dok su ostalih 13 iz Mitrovičke građanske inicijative. 

Prema spisku koji  prenose mediji na Kosovu, odbornika Nemanju Biševca zameniće Aida Ferati Dolji, Ivana Zaporošca - Nedžad Ugljanin, Dušana Dimitrijevića - Baškim Cimilji, Ivanu Rakić - Gzim Aljuši, Jovanu Stanković - Erden Atik. 

Biljanu Vukićević zameniće Petrit Miftari, Gordanu Savić - Arben Smajlji, Sinišu Lazić - Meljeke Keljmenci Šipolji, Nebojšu Milanovića - Nadžije Džema, Biljanu Vidosavljenivć - Jahir Demaku, Dejana Gurešića - Betrit Osmani, Miodraga Ralića - Adeljisa Đušinca i Dragišu Maksimovića - Dušan Milunović. 

Inače, predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani raspisala je za 25. decembar izbore za lokalne odbornike u dve opštine na severu KiM - Zvečanu i Leposaviću.

Ovi izbori biće održani sedam dana posle izbora za gradonačelnike sve četiri opštine na severu Kosova. 

Iako su posle odluke Srba da napuste sve kosovske institucije, sve četiri opštine na severu KiM ostale bez lokalne vlati, izbori su raspisani samo u dve lokalne samouprave, ali ne i u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku, a sad su odlukom CIK zamenjeni odbornici u Severnoj Mitrovici, a slično rešenje očekuje se i za Zubin Potok. 

Za 18. decembar raspisani su izbori za gradonačelnike sve četiri opštine na severu KiM, a kandidate u sve četiri opštine imaju Demokratska partija Kosova (DPK) i Samopredeljenje. 

Z. Š.   

image