Srbija i Balkan

Kurti imenovao novog ministra, Srpska lista najavila žalbu

Na Rašićevoj izbornoj listi bila je i predsednica Evropskog pokreta Srba s Kosova i Metohije Rada Trajković, koju planira da imenuje za savetnicu, a osvojili su ukupno 1.508 glasova
Kurti imenovao novog ministra, Srpska lista najavila žalbuwww.globallookpress.com © Andreas Gora/Keystone Press Agency

Novoimenovani ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić rekao je da očekuje da će na novom zadatku imati punu podršku premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija, te da je njegov zadatak da bude bolji od svog prethodnika Gorana Rakića što "neće biti teško", prenosi Radio KiM. Srpska lista se oglasila saopštenjem i najavila da će zbog protivustavnog imenovanja Nenada Rašića podneti žalbu "Ustavnom sudu Kosova".

Odluku o imenovanju Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak jutros je potpisao Aljbin Kurti.

"Imali smo jedan duži sastanak, o našim planovima i kako on smatra da bi naša saradnja trebalo da izgleda. Ja sam takođe imao svoje predloge. Sam čin potpisivanja za mene znači da ćemo mi svakako pokušati da napravimo bolje odnose koji su zbog svih ovih okolnosti koje imamo poslednjih meseci apsolutno u nepovoljnom položaju", kazao je Rašić.

Novi ministar očekuje da će imati putu podršku Aljbina Kurtija.

"Stvarno je važno da dobijemo jednog predstavnika koji bi bio autentičan kosovski Srbin i koji bi iskreno radio u interesu građana, pre svega Srba i ostalih zajednica, ali ne na štetu Albanaca. Postoji jedan zadatak, a to je biti bolji ministar od prethodnih. S obzirom na njihove rezulate neće biti teško biti bolje od njih. To su moja generalna očekivanja", zaključio je Rašić.

Na drugoj strani, Srpska lista najavila je žalbu, zbog protivustavne odluke da imenuje Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak u prištinskoj vladi, bez saglasnosti srpskih poslanika. 

"Nakon kontinuiranog kršenja Briselskog sporazuma, Aljbin Kurti je još jednom pokazao da ne poštuje čak ni pravne akte Prištine, ako su u interesu srpskog naroda", navode iz Srpske liste.

Ističu da je konkretno ovim imenovanjem Aljbin Kurti je prekršio član 96, stav 5 "Ustava Kosova", koji kaže da se za imenovanje ministra iz reda srpskog naroda, a koji nije poslanik, mora tražiti saglasnost većine srpskih poslanika, što Aljbin Kurti nije učinio, niti Rašić ima podršku naših poslanika.

"Ovo protivustavno imenovanje Nenada Rašića je plod delovanja Aljbina Kurtija da uz sebe ima lojalne Srbe kojima će lični interes biti ispred nacionalnog, a koji nemaju nikakvu podršku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji".

Protiv poteza Aljbina Kurtija poslanici Srpske liste će podneti žalbu "Ustavnom sudu", koji će bez ikakvog odugovlačenja morati da potvrdi da se radi o kršenju "Ustava"  i kršenju prava srpskog naroda.

Ovim se, ističu, pokazalo koliko je bilo strateški važno da se verifikuju mandati poslanika Srpske liste u Skupštini u Prištini, i ne dozvoli da umesto Srpske liste neki Kurtijevi Srbi dođu u poziciju da odlučuju o interesima srpskog naroda.

Savetnica će mu biti Rada Trajković

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković biće imenovana za savetnicu ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića, prenosi Medija centar.

"Tačno je biće imenovana zato što poseduje bogato iskustvo i znanje i sigurno da može mnogo šta da se nauči od nje i da će dati ogroman doprinos radu ministarstva. Takođe pored toga ona bila jedna od kandidata na listi i samim tim preuzela je odgovornost imajući i hrabrosti da bude deo liste (GI Sloboda, pravda, opstanak )", rekao je Rašić za Medija centar.

Rada Trajković je potvrdila je da će prihvatiti imenovanje za savetnika ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića. Ona je za "Kosovo onlajn" ocenila da su u poslednje vreme enklave zapostavljene.

"Sever Kosova je sve više mentalno okupiran sa Milanom Radoičićem i onima koji ga podržavaju iz Srpske liste. Srpsko stanovništvo na celom prostoru Kosova i Metohije sada će biti podjednako tretirano", rekla je Trajković.

Ona je dodala da su "komentari Srpske liste i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića smešni".

Rašić je 2020. godine, tokom prve vlade Aljbina Kurtija imenovan za savetnika premijera u Kancelariji za zajednice. Podneo je ostavku u aprilu iste godine, nakon što je protiv njega podignuta optužnica zbog zazloupotrebe položaja tokom privatizacije KEK.

Osnovni sud u Prištini je pre nekoliko dana oslobodio četiri bivša ministra Mimozu Kusari-Ljilju, Nenada Rašića, Besima Bećaja, Dardana Gašija, kao i Fljanzu Hodžu i Arbena Džuku.

Kurti je danas Rašića imenovao za ministra za zajednice i povratak. To mesto je ostalo upražnjeno kada je prethodni ministar i predsednik Srpske liste Goran Rakić podneo ostavku pošto su politički predstavnici Srba napustili kosovske institucije.

Rašićeva lista Građanska inicijativa sloboda, pravda i opstanak je na poslednjim parlamentarnim izborima, prema rezultatima CIK-a, na celom Kosovu osvojila 1.508 glasova ili 0,173 odsto. 

image