Do kraja nedelje kraj priče o novoj Vladi Hrvatske: Uskoro glasanje o trećem kabinetu Plenkovića

Za petak je zakazana konstitutivna sednica, a već dan kasnije na sednici parlamenta moglo bi da dođe do glasanja o vladi

Treći po redu kabinet premijera i lidera HDZ-a Andreja Plenkovića mogao bi da bude izabran na sednici parlamenta u petak, dan nakon konstitutivne sednice, koju je predsednik Republike Zoran Milanović sazvao za četvrtak,16. maja.

Premijer Plenković je juče članovima stranačkog Predsedništva otkrio da HDZ-ov potpredsednik Sabora ostaje Željko Rajner, Domovinski pokret na tu poziciju će imenovati predsednika stranke i gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu, a treći potpredsednik je mesto rezervisano za manjinske stranke, pa će to biti Furio Radin.

Kako prenose hrvatski mediji, poznata su već i imena predsednika saborskih odbora, a na prvoj sednici stranke će morati da imenuju i zamene za poslanike koji su podneli ostavke ili su na nespojivim funkcijama.

Hrvatski portal Net saznaje od predsednika Mandatno-imunitetne komisije Roberta Jankovića da će, prema trenutnim podacima, biti zamenjena 35 poslanika, ali taj broj može biti i drugačiji do sutra u 11 sati, kada ističe rok za podnošenje zahteva za zamenu.

Tri poslanika podnela su ostavke jer preferiraju da budu deo Evropskog parlamenta, a to su: Mislav Kolakušić, Biljana Borzan i Predrag (Fred) Matić.

Do kraja sedmice mogla bi, kažu, biti završena i priča o novoj Vladi.

Iz kabineta predsednika za portal Net su odgovorili da će predsednik potpisati Zakon o sastavu Vlade, čim ga dobije kao i prošli put (2020. godine) kada je Vlada izglasana dan posle konstituisanja Sabora.

Njime će biti definisana i dva nova ministarstva, a to je uslov da se već u petak, dan nakon konstituiranja Sabora, glasa i o vladi odnosno trećem kabinetu Andreja Plenkovića.