Srbija i Balkan

Zašto se Kurtiju žuri sa izborima: Zamajac sa severa, "čvrst stav" prema Zapadu, a stiže i dijaspora

Nedavna poseta opštinama na severu KiM sa srpskom većinom, još je jedan od dokaza da je premijer tzv. Kosova, ustvari, već uveliko počeo izbornu kampanju
Zašto se Kurtiju žuri sa izborima: Zamajac sa severa, "čvrst stav" prema Zapadu, a stiže i dijasporaGetty © Erkin Keci / Anadolu

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti izjavio je u ponedeljak posle sastanka sa liderom DPK Memljijem Krasnićijem, tokom kog je bilo reči o "predstojećim prevremenim parlamentarnim izborima", da su oni sada "pitanje meseca". Kraj juna, početak jula ili, eventualno avgust, ocenjuju politički analitičari na Kosovu i Metohiji.

S druge strane, Srbi, posebno na severu, Kurtijevu izjavu o izborima za "koji mesec" tumače pre svega kao najavu novih pritisaka, hapšenja, suđenja i presuda, novih akcija specijalaca u ovom roku, kako bi se popularnost premijera pred izbore još više učvrstila i zategla i kako bi on napravio još bolji izborni rezultat.

Zašto se Kurtiju žuri sa vanrednim izborima čak i u situaciji kada prijem tzv. Kosova u Savet Evrope nije na agendi te institucije u maju a neće ni biti, govore glasine sa Zapada, sve dok Kurti ne pošalje statut ZSO na ocenu Ustavnom sudu, što on pre izbora neće uraditi. 

"Velika je šansa da će biti izbora, pitanje je samo da li će to biti redovni ili vanredni parlamentarni izbori. Period od avgusta spada u šestomesečni period pre vremena za redovne izbore i faktički se računa kao redovni izbori. Generalno, rastu šanse da izbori budu i pre avgusta, uveliko se već pominju datumi u junu ili u julu mesecu", kaže za RT Balkan Milica Rakić Andrić, programska menadžerka NVO "Društvena inicijativa" iz Kosovske Mitrovice.

Naša sagovornica kaže da trenutno postoji neka vrsta nesporazuma u kosovskoj opoziciji da li bi Kurti trebalo prvo da podnese ostavku i da se glasa o raspuštanju skupštine za šta je potrebno 80 glasova poslanika, dok Kurti sa svoje strane ne želi da ponese ostavku i insistira samo na raspuštanju skupštine.

"Sada se polemiše oko mogućnosti da je PDK prihvatio da da glasove za raspuštanje skupštine bez uslova da Kurti prethodno podnese ostavku, i ako oni stvarno uspeju da obezbede 80 glasova, potpisa poslanika, moguće je da već tokom ove nedelje dođe do raspuštanja skupštine. U tom scenariju moguće je da bude izbora ili krajem juna ili u prvoj nedelji jula", kaže Rakić.

Po njenoj proceni, Kurti u svoju izbornu matematiku svakako ubraja i članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope, i moguće je da on sada ostvari i bolji rezultat čak i ako tzv. Kosovo ne bude primljeno u tu organizaciju, što se sada čini gotovo izvesnim.

"Kurti ima čvrst stav prema zahtevima Zapada da se formira Zajednicu srpskih opština (ZSO), da se statut ZSO pošalje Ustavnom sudu pre članstva u Savetu Evrope, moguće je da mu i to poveća popularnost pa on računa da je sada pravi trenutak za izbore. Druga stvar koja tome doprinosi, jeste što nisu sprovedene izmene zakona o glasanju u dijaspori. Da je prošao zakon, dijaspora bi mogla da glasa u ambasadama, konzulatima širom sveta, međutim, pošto zakon nije na snazi, dijaspora će ipak morati da glasa na Kosovu. Deo njih će biti u tom periodu na Kosovu pa je moguće da Kurti računa na izbore letos i zbog tog faktora", kaže naša sagovornica.

Po njenom mišljenju niko na Kosovu nema sumnje da će Kurtijevo Samoopredeljenje pobediti na izborima, jedino pitanje jeste da li će rezultat koji ostvare biti dovoljan da samostalno vladaju kao što je to sada slučaj.

"Ako padnu za neki procenat u odnosu na prošle izbore, na oko 45 posto, onda će morati da imaju neku jaču partiju u koaliciji i to će Kurtiju smanjiti moć u odnosu na ono što ima sada. Sva istraživanja i ocene idu ka tome da će Samoopredeljenje pobediti, ali da će morati da prave koaliciju, odnosno da neće moći da vladaju sami. Popularnost Kurtija i zbog akcija na severu i zbog čvrstog stava prema Zapadu je značajna, dolazi dijaspora, i sve su to ključni faktori zbog čeka Samoopredeljenju odgovaraju skori izbori", ocenjuje Rakić Andrić i dodaje da i nekim opozicionim partijama odgovaraju skori izbori, posebno PDK koja se najbolje kotira u opoziciji.

I portal "Albanijan post", u tekstu objavljenom nedavno, preneo je kako predsednik vlade tzv. Kosova Aljabin Kurti želi da vanredne parlamentarne izbore na Kosovu održi najverovatnije u avgustu 2024. godine. Analizirajući Kurtijev položaj i njegove namere portal je poseban akcenat stavio na kosovsku albansku dijasporu koja će u avgustu svakako biti na Kosovu, na godišnjim odmorima, a zatim i na američke predsedničke izbore krajem ove godine i zaključio da "Kurtijeva vlada, izražavajući želju da konsoliduje vlast pre ovog međunarodnog događaja, pažljivo tempira kosovsku politiku u skladu sa globalnom dinamikom".

Nedavna poseta Kurtija severu KiM, kada je u jednom danu obišao sve četiri opštine sa srpskom većinom, još je jedan od dokaza da se Kurti uveliko sprema za skore izbore, da je kampanja već počela. Ta poseta, ocenjeno je još tada među Srbima u Severnoj Mitrovici, nije bila namenjena Srbima ni poboljšanju njihovog položaja. Ona je bila namenjena, reči su Srba iz Severne Mitrovice, Kurtijevim biračima Albancima, poruka da je upravo on stavio Sever pod kontrolu, i da je on, za razliku od prethodnih kosovskih premijera, proširio vlast Prištine i na "poslednji pedalj kosovske zemlje".

Sa druge strane, poslanik DPK u skupštini tzv. Kosova Džavit Haljiti nedavno je u Prištini izjavio da Kurti "raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora želi da odloži slanje Ustavnom sudu nacrta ZSO koji je Beogradu i Prištini predložila 'velika petorka'".

"Ova godina u koju smo ušli je izborna i verujem da je Kurtiju cilj da tokom izborne kampanje ne bude odluke Ustavnog suda po pitanje ZSO. Namerno odugovlači sa slanjem ovog statuta Ustavnom sudu kako ta institucija ne bi dala mišljenje pre nego što se izbori završe", mišljenje je Halitija.

"Vlada ne prihvata uslovljavanje članstva u Savetu Evrope Zajednicom srpskih opština. O normalizaciji odnosa sa Srbijom razgovaramo u Briselu a ne u Strazburu", odgovorio je Kurti na sve te opomene.

image