Cvijanovićeva: Informisala sam Savet bezbednosti UN da se Bećirović obraća u ličnom svojstvu

Cvijanovićeva je rekla da Kristijan Šmit neće predstavljati nikoga

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović potvrdila je za da je informisala Savet bezbednosti UN da će se Denis Bećirović na današnjoj sednici obratiti u ličnom svojstvu, a ne u ime Predsedništva, niti u ime svih u BiH.

Na pitanje Srne da li je informisala SB da bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović na današnjoj sednici Saveta bezbednosti istupa u svoje ime a ne BiH, Cvijanović je rekla da je tačno da je informisala SB, te da su Bećirovićevi stavovi poznati i da oni ne samo da ne odražavaju stavove svih u BiH, već su po pravilu usmereni protiv demokratski izabranih predstavnika srpskog naroda i Republike Srpske.

Upitana da prokomentariše najavljeno obraćanje Kristijana Šmita u Savetu bezbednosti UN koji se predstavlja za visokog predstavnika, Cvijanović je konstatovala da on neće predstavljati nikoga, jer ga upravo to telo nije verifikovalo kao visokog predstavnika, a što je predviđeno Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma.

"Jasno je da su Šmitovi stavovi i inače koordinisani sa bošnjačkom politikom, tako da ni ovaj put neće biti iznenađenja", istakla je Cvijanović.

Savet bezbednosti UN održaće danas polugodišnju debatu o situaciji u BiH.

Debata će početi u 16.00 časova po srednjoevropskom vremenu, a očekuje se da u debati učestvuje predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović.

Učesnicima debate obratiće se i Kristijan Šmit, koji će predstaviti svoj izveštaj o stanju u BiH za period od 16. oktobra do danas.