Bez rešenja za dinar, Petković: Priština odbila svih šest predloga, ali nećemo odustati

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je novinarima, nakon više od devet sati razgovora, rekao da srpska strana nije zatvorila vrata, jer želi rešenje, kao i da će doći u Brisel koliko god puta bude trebalo

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas u Briselu da se nije došlo do rešenja za dinar, da je srpska strana bila konstruktivna, ali da je Priština ponovo odbila sve predloge.

On je novinarima, nakon više od devet sati razgovora, rekao da srpska strana nije zatvorila vrata, jer želi rešenje, kao i da će doći u Brisel koliko god puta bude trebalo.

"Još jedan dug i mučan dan. Više od devet sati razgovarali smo o upotrebi dinara i jednostranoj odluci Aljbina Kurtija koji je onemogućio Srbima da primaju svoje plate, penzije i socijalna davanja. Iako je naša strana ponovo bila konstruktivna, izašla sa novih šest predloga, Priština je sve odbila", rekao je Petković.
Istakao je da Beograd neće odustati niti biti strana koja zatvara vrata i da će se boriti za svakog našeg čoveka i institucije jer moramo da obezbedimo sigurnu budućnost.

Bisljimi: Nema logike da se ponovo sastajemo

Glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi ocenio je kao neuspešan današnji sastanak u Briselu posvećen zabrani upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji.

"Nema logike da se ponovo sastajemo na ovu temu", rekao je Bisljimi novinarima posle razgovora, prenosi Koha.

Prema njegovim tvrdnjama, to je bio zaključak specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, koji je rekao da više neće pozivati na sastanak, ali da može razmotriti mogućnost novog susreta ako se pokaže konstruktivnost.

Bisljimi je izneo tvrdnju da je delegacija Beograda na sastanak došla sa novim predlozima po pitanju upotrebe dinara, a "ne sa odgovorom na predlog Lajčaka".

Stano: EU žali što nije došlo do kompromisa

Portparol EU Peter Stano je saopštio da EU "žali što nije došlo do kompromisa". Stano je posle sastanka s delegacijama Beograda i Prištine u Briselu, ocenio da "nema spremnosti" da se dođe do kompromisnog rešenja.

"Odsustvo dogovorenog puta napred ima negativne posledice na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica širom Kosova i predstavlja stalni izvor zabrinutosti", saopštio je Stano.

On je naveo da je EU kao posrednik u dijalogu spremna da sazove još jedan sastanak "čim obe strane pokažu spremnost da pronađu obostrano prihvatljivo rešenje".

Stano je istakao da su predstavnici obe strane "uspeli da prevaziđu pojedine razlike po pitanju slanja finansijskih sredstava iz Srbije na Kosovo, uključujući uspostavljanje poslovnog entiteta koji bi distribuirao finansijsku pomoć kosovskim Srbima".

Uprkos tome što je EU iznela kompromisni predlog koji je "u najvećoj meri uskladio stavove obe strane", danas do dogovora nije došlo pošto strane nisu postigle dogovor oko nekoliko ključnih pitanja, "uključujući ukupan obim aktivnosti novog entiteta, obim korisnika entiteta i finansijsku pomoć Srbije institucijama na Kosovu koje podržava Srbija".