Ujedinjena Crna Gora: Cilj rezolucije o Srebrenici je gašenje Srpske i nametanje unitarne BiH

Gore Goran Danilović kaže da je Srebrenica odavno dobila političke konotacije i da ta vrsta političkog izleta Crnoj Gori nije neophodna

Cilj rezolucije o Srebrenici je pokušaj gašenja Republike Srpske da bi se došlo do unitarne BiH, siguran je predsednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović u Jutarnjem programu RTS-a.

Kako je naveo, "nažalost veliki koji odlučuju o našim sudbinama nikako da nam dozvole da pomirimo region na realnim osnovama".

"Znamo da nas je sve to pre 30 godina dovelo do krvavog rata", rekao je Danilović, čija je Ujedinjena Crna Gora na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima bila na listi Pokreta Evropa sad, crnogorskog premijera Milojka Spajića.

"Nisam siguran da će naša izvršna vlast odustati od namere da glasaju za rezoluciju o Srebrenici, iako je ta priča neprihvatljiva i sa amandmanima i bez njih. Ta vrsta političkog izleta nije nam neophodna", naveo je Danilović.

Srebrenica je, prema njegovim rečima, odavno dobila političke konotacije.

"Od svih zločina u 20. veku izdvojen je jedan s kraja tog veka. Nikada iz srpskog naroda niste čuli da nisu osudili taj zločin, ali ovo što se danas radi sa tim događajem prevazilazi sve okvire, i poražavajuće je za sva demokratska društva, a i sebe smatramo delom njih. Posebno bolno je da su kosponzori u ovoj priči Nemačka i Ruanda, zemlje koje poslednje treba da pokreću to pitanje", naveo je Danilović.

Podsetio je da je crnogorsko društvo duboko podeljeno i to, kako kaže, upravo oko tih "srpsko-crnogorskih pitanja", a Srbi u Crnoj Gori nisu "dođoši", već svoji na svome.

Podsećamo, rasprava o rezoluciji o Srebrenici trebalo bi da se  održi u Generalnoj skupštini UN 23. maja.