Srbija i Balkan

Saveznici od dva odsto: Ambasadorka SAD u NATO-u traži od Zapadnog Balkana veća odvajanja

Sada imamo niz saveznika na Zapadnom Balkanu koji su nešto ispod granice od dva odsto, rekla je Džulian Smit
Saveznici od dva odsto: Ambasadorka SAD u NATO-u traži od Zapadnog Balkana veća odvajanja© Kay Nietfeld/picture alliance via Getty Images

Džulian Smit, ambasadorka SAD u NATO-u, istakla je da zemlje Zapadnog Balkana – Hrvatska, Albanija, Severna Makedonija, Crna Gora treba više da se angažuju kako bi pokušali da postignu cilj od dva odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) do sredine jula, kada se očekuje održavanje NATO samita.

Ona je ocenila da je to važno, s obzirom na, kako kaže, aktuelno bezbednosno okruženje i sukob Rusije i Ukrajine. "I to kažem zato što se predsednik Bajden nada da će stići na samit i proslaviti najveći broj saveznika sa dva odsto, nego što smo videli u protekloj deceniji", kaže ona.

"Svaka članica Alijanse je pre deset godina pristala da troši dva odsto svog BDP-a na nacionalnu odbranu. Kada su saveznici to obećali 2014, imali smo tri članice alijanse da su ispunile cilj. Do ovog leta, kada stignemo na samit u Vašingtonu, očekujemo da će otprilike dve trećine Alijanse ispuniti ovaj cilj. Sada imamo niz saveznika na Zapadnom Balkanu koji su nešto ispod granice od dva odsto", izjavila je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Ona je pozvala zemlje u okruženju da se fokusiraju na svoje evroatlantske tendencije i vrednosti otvorenih i demokratskih društava.

Ujedno je iskoristila priliku da pozove Srbiju da ne produbljuje saradnju s Rusijom i Kinom. 

S jedne strane, Americi smeta "razvojno partnerstvo Rusije sa Kinom, kao i iranska i severnokorejska podrška Ruskoj Federaciji". Takođe, s druge strane, smeta ima ,kako kaže, činjenica da SAD sa Rusijom i Kinom ne dele "iste vrednosti vladavine prava i demokratije".

"Rusija daje sve od sebe da pokrene čitav niz dezinformacionih kampanja koje često pogrešno predstavljaju o čemu se radi u NATO-u. Često pokušavaju da iznesu tvrdnju da je NATO direktno uključen u rat u Ukrajini, što je apsurdno i nije tačno", smatra Smitova, očigledno zanemarujući činjenicu na prethodne izjave njenih saveznika u EU, poput francuskog predsednika Makrona i drugih.

Američka ambasadorka u NATO-u istakla je da su SAD uključene u borbu protiv dezinformacija u regionu Zapadnog Balkana.

"Blisko sarađujemo na izazovu dezinformacija sa svim našim partnerima i saveznicima u regionu, i ohrabrujemo naše prijatelje da zadrže fokus na vrednostima koje delimo, otvorenim i demokratskim i multietničkim demokratijama i društvima", rekla je, između ostalog, Smitova.

image