Srbija i Balkan

Odbrana Trajkovića: Svedok potvrdio da je Slađan pomagao albanskim porodicama

Pred specijalnim tužilaštvom tzv. Kosova danas je saslušan svedok Behram Tahiri koji je govorio o humanom delu Srbina
Odbrana Trajkovića: Svedok potvrdio da je Slađan pomagao albanskim porodicama© y Christian Charisius/picture alliance via Getty Images

Behram Tahiri, svedok u slučaju Slađana Trajkovića koga specijalno tužilaštvo tzv. Kosova tereti za navodni ratni zločin u periodu od 1998. do 1999. godine u Vučitrnu, danas je potvrdio da je Trajković pomagao ljudima kojima je bio u situaciji da pomogne.

Advokati odbrane Jelena Krivokapić i Dejan A. Vasić, dodali su za "Kosovo onlajn" da postoji deo svedočenja kojim nisu zadovoljni, ali da za sada neće iznositi više detalja.

Svedok je govorio o humanom delu Slađana i njegovoj ličnosti, "da je on uvek bio osoba koja, ako nije mogla da pomogne, nije odmogao".

"Tahiri je pred većem potvrdio ono što smo mi od početka i govorili. Da je Slađan puno učinio za te ljude koji su se tog dana našli na groblju u Vučitrnu. On je sam, po nekoj računici, preko 15 članova različitih porodica iz svog sela koliko je god to mogao da uspe i spasio, i svedok je to potvrdio pred sudom. Jednim delom njegovog iskaza nismo zadovoljni, ali o tome delu ne bih da govorim dok suđenje traje. U suštini nismo nezadovoljni svedočenjem ovog svedoka", rekao je Vasić.

Advokatica Jelena Krivokapić takođe je potvrdila da iskaz nije tako loš za Trajkovića u delu gde svedok priznaje da je Slađan Trajković pomogao njemu i njegovoj porodici, ali je dodala i da je primetila da su svedoci, uključujući današnjeg, veoma konfuzni i kontradiktorni u davanju izjava.

"Ne primećujem te konkretne odgovore, kažem, kako kod ostalih, tako i kod ovog svedoka. I drugo, kontradiktorne su im izjave koje su davali ranije pred policijom, Euleksom, sada se pojavljuju još i neke druge osobe pred kojima su davali izjave, a koje oni nazivaju istražitelji, međutim, videćemo da li su to zaista bili istražitelji i ko je uzimao izjave od njih", rekla je ona.

Svedok tužilaštva Behram Tahiri tvrdi da je za vreme rata video Slađana Trajkovića kako prebija civilno stanovništvo na groblju u opštini Vučitrn, "u uniformi policije Srbije", rukama i nogama, ali i da nije prebio njega.

Tahiri je takođe naveo da je od policajaca u uniformi prepoznao samo Slađana Trajkovića.

Istakao je da ga je Trajković spasio da ne ode u jedan od kamiona, kojima je oko 1.000 Albanaca, kako je najpre čuo, "odvoženo na streljanje", ali je kasnije saznao da su poslati u zatvor u Smrekovnici.

On je takođe tokom ispitivanja naveo da nije video oružje kod Slađana Trajkovića.

Advokat Dejan A. Vasić je tokom suđenja pročitao izjavu koju je svedok 2022. godine dao policiji, a gde tvrdi da je osim Slađana Trajkovića prepoznao još pet policajaca, što se, kako tvrdi, ne poklapa sa njegovom današnjom izjavom.

Takođe, advokat je istakao da je u ranijim izjavama svedok tvrdio da su civilna lica odvedena na streljanje, a da danas tvrdi da je "tako čuo".

Slađan Trajković je uhapšen 15. decembra 2022. godine u Severnoj Mitrovici i od tada se nalazi u pritvoru.

Specijalno tužilaštvo tzv. Kosova protiv njega je podiglo optužnicu za ratni zločin nad civilnim stanovništvom u periodu od 1998. do 1999. godine, u selu Reznik i okolnim mestima u opštini Vučitrn.

image