Nemački uslov Prištini: Bez Lajčakovog nacrta statuta ZSO, nema članstva u SE

Predstavništvo Nemačke u Prištini saopštilo je juče da navodi ministarke spoljnih poslova tzv. Kosova Donike Gervale da vlada u Prištini pravi svoj nacrt Statuta ZSO koji će do kraja maja uputiti ustavnom sudu "ne predstavlja ispunjenje traženih uslova, niti korak koji se od 'Kosova' očekuje"

Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Nemačke očekuje da, kao preduslov za članstvo u Savetu Evrope, takozvano Kosovo uputi ustavnom sudu nacrt statuta ZSO koji je predložio specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, prenosi "Reporteri".

"Prošle jeseni specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak je predstavio vladi Kosova nacrt statuta Zajednice srpskih opština. Ovaj nacrt statuta uzima u obzir sve crvene linije definisane ustavnim zakonom Kosova", navodi se u odgovoru Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

Dodaju da je nemačka vlada mišljenja da bi većina u Komitetu ministara Saveta Evrope za zahtev Prištine za članstvo bila osigurana, ako bi Kurtijeva vlada dostavila ovaj nacrt ustavnom sudu na razmatranje pred sastanak Komiteta ministara.

"Kada se ovaj korak preduzme, glasanje u Komitetu ministara može se staviti na dnevni red sa razumnom perspektivom većine među državama članicama koje imaju pravo glasa. Nemačka vlada podržava Kosovo u ispunjavanju svih preduslova za prijem u Savet Evrope", navodi se u saopštenju.

Predstavništvo Nemačke u Prištini saopštilo je juče da navodi ministarke spoljnih poslova tzv. Kosova Donike Gervale da vlada u Prištini pravi svoj nacrt Statuta Zajednice srpskih opština koji će do kraja maja uputiti Ustavnom sudu "ne predstavlja ispunjenje traženih uslova, niti korak koji se od 'Kosova' očekuje".

Nemačka i Francuska su pre nekoliko dana zatražile od Prištine da preduzme hitne i konkretne korake ka uspostavljanju ZSO, u zamenu za dobijanje njihove podrške za konačno glasanje za članstvo Prištine u Savetu Evrope.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je odbio ovaj zahtev, zbog čega glasanje o prijemu takozvanog Kosova nije uvršteno u dnevni red Komiteta ministara zemalja članica SE.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok apelovala je u izjavi novinarima pre početka sastanka u  Strazburu na Prištinu da što pre ispuni uslove, kako bi Nemačka mogla da ohrabri većinu za njen prijem u SE.