Srbija i Balkan

Starović odgovorio Osmanijevoj: Za Prištinu "ljudska prava" znače 250.000 proteranih Srba

Ljudska prava, demokratija i vladavina prava treba da se primenjuju na sve, istakao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
Starović odgovorio Osmanijevoj: Za Prištinu "ljudska prava" znače 250.000 proteranih Srba© Elmedin Hajrovic/ATAImages

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović reagovao je na navode predsednice tzv. Kosova Vjose Osmani da će prištinske vlasti nastaviti da se zalažu za stubove Saveta Evrope: demokratiju, ljudska prava i vladavinu prava, ističući da navedeni principi treba da se primenjuju na sve.

"Gospođa Osmani je izjavila da će privremene vlasti 'Kosova' nastaviti da se zalažu za stubove koji definišu Savet Evrope: ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava", napisao je Starović na Iksu.

Zatim je ispitao kako se navedeni principi poštuju u slučaju Srba na "Kosovu":

"Ljudska prava jednako je 250 hiljada Srba proterano 1999. i 2004. godine, a stopa održivog povratka manja je od dva odsto, isključivo u izolovanim ruralnim enklavama. Svi veći gradovi ostaju zabranjene zone za povratnike."

Što se "demokratije" tiče, Starović je istakao da je Srbima na KiM "zabranjeno učešće na srpskim izborima uz nadzor OEBS-a. Albanski gradonačelnici nametnuti su na većinski srpskom severu, uz podršku od manje od 3,5 odsto".

"Vladavina prava jednako vansudsko hapšenje Srba uz zastrašivanje specijalnom policijom na dnevnoj bazi. Pripadnik KBS koji je pucao i ranio 11-godišnjeg srpskog dečaka slobodno šeta", naveo je on.

Starović napominje da ljudska prava, demokratija i vladavina prava treba da se primenjuju na sve. "Ako postoji jedna zajednica koja je isključena, sva tri postulata postaju sušta suprotnost", zaključio je on.

image