Vučić Saboru SPC: Hvala za podršku oko rezolucije o Srebrenici, nikada nećemo priznati tzv. Kosovo

Srpski narod na KiM izložen je brutalnom progonu i neće biti lako da se to zaustavi, rekao je predsednik Srbije

Svakog dana fizički pokušavaju da nam u potpunosti odvoje Kosovo i Metohiju naš narod tamo izložen je brutalnom progonu i neće biti lako da se to zaustavi, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se patrijarhu srpskom Porfiriju i srpskim arhijerejima koje je danas ugostio u Predsedništvu, uz predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Suprotstavljaćemo se njihovim protivpravnim i svim drugim aktima nasilja političkim sredstvima i činiti sve što možemo za naš narod na KiM. Nikada im nećemo prihvatiti nezavisno Kosovo kao završenu činjenicu", istakao je Vučić.

Episkopima srpske crkve na čelu sa patrijarhom, koji su okupljeni na redovnom zasedanju najvišeg crkvenog tela, Svetog arhijerejskog Sabora, i koji su na ručak kod predsednika došli u pauzi zasedanja, Vučić se zahvalio što su se bavili pitanjem rezolucije o Srebrenici koja bi sledeće nedelje trebalo da se nađe pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija i što su pružili podršku srpskim vlastima koje se bore za njeno neusvajanje.

Vučić: Rezolucijom se otvara Pandorina kutija

"Nametanje rezolucije o Srebrenici u UN smatram ključnim pitanjem za opstanak srpskog naroda. Osam meseci su na njoj radili, tek posle toga je Republika Srbija došla do spoznaje ko su tvorci, ko je sve na tome radio", istakao je Vučić.

On je dodao da je notorna neistina da je reč o rezoluciji koja bi trebalo samo da obeleži jedno stradanje i ništa više.

"Da je tako, to ne bi morali ni da donose jer već postoji odluka Generalne skupštine o svim genocidima koji su se dogodili širom sveta. Oni su hteli posebno da obeleže Srebrenicu. Time će otvoriti Pandorinu kutiju, jer će Rusi uskoro pokrenuti zahtev da se proglasi genocidom nemačko ubijanje ruskog i sovjetskog naroda tokom Drugog svetskog rata, mi ćemo to tražiti isto za ono što su Nemci činili u Srbiji, a ustaše u NDH nad srpskim narodom", naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije dodao je da je iznenađen snagom kojim su se ljudi ujedinjeno borili za naše interese kad je reč o ovoj rezoluciji. On je pozvao sve srpske arhijereje da 8. juna dođu na veliki svesrpski sabor.

"Smatram da taj sabor ne bi bio svesrpski bez učešća Sabora SPC, srećan sam što je patrijarh prihvatio da bude tu, pozivam i sve vladike", kazao je Vučić.

On je dodao i da su se od njegovog prošlog susreta sa Saborom SPC, prošle godine u slično vreme, jedino ekonomske prilike u Srbiji poboljšale, sve drugo je mnogo teže nego što je tada bilo, kako je rekao.

Patrijarh Porfirije: Pred egzistencijalnim smo izborom

Sabiranje, jedinstvo je ono što je najpotrebnije našem narodu i našoj crkvi, razumevanje toga je vrlo važno, rekao je patrijarh srpski Porfirije.

"Sabor podrazumeva jedinstvo različitih, različitih po talentima i darovima, ponekad i u stavovima. Ako imamo ambicije da sebe vidimo kao zreo narod, da se nazovemo dostojnim naslednicima naših prethodnika, onda moramo govoriti o neophodnosti jedinstva naroda u celini", istakao je poglavar SPC.

On je ukazao da je ono posebno važno u ovom trenutku.

"Naročito nam je potrebno sada kada smo pred egzistencijalnim izborom: da li hoćemo da budemo jedna bezlična masa bez identiteta ili hoćemo da budemo ono što jesmo", istakao je patrijarh Porfirije.

Poglavar SPC je rekao da u čitavom svetu imamo živu crkvu, na svom kontinentima, kao i da će dve glavne teme kojima će se arhijereji baviti na ovogodišnjem sabranju biti Kosovo i Metohija i rezolucija o Srebrenici. 

"Prva tema kojom smo se bavili bilo je Kosovo i Metohija, jer smo trebali da počnemo Sabor u Pećkoj patrijaršiji, ali su nam vrata bila zatvorena. Onaj ko je zatvorio vrata za molitvu za mir u svetu naneo je sebi veću štetu nego nama. Odmah u vezi sa tom temom, ne manja važna, jeste rezolucija o tzv. genocidu u Srebrenici", rekao je patrijarh.

On je naglasio da ne treba jedni druge da ubeđujemo da je svaki zločin zločin i da se u Srebrenici desio zločin velikih razmera.

"Međutim, namerom UN smo dovedeni u takvu poziciju da hteli ne hteli sada treba da poredimo zločine, što nismo nikada činili, ne zbog toga da bismo pokazali ko je stradao više ili da bismo umanjili razmere zločina u Srebrenici nego da bismo pokazali da ništa manje u novijoj istoriji i u novije vreme nije stradao i srpski narod", kazao je patrijarh.

On je dodao da smo "kao stradalnici u razmerama koje su nesagledive, od vremena Drugog svetskog rata naovamo, pretrpevši zločine neslućenih razmera, mogli da smognemo snage da idemo dalje i to pružajući ruku pomirenja i ulažući napore da zajedno organizujemo život koji je pred nama".

Kako je naglasio, nismo trljali nos bilo kome, nego smo dostojanstveno nosili naše stradanje.

Dodik: Nas tamo nema bez statusnog priključenja Srbiji

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je obraćajući se okupljenima da smatra da se danas vodi sveopšti rat protiv Srba gde god da se oni nalaze, u Srbiji, Srpskoj, Sloveniji, Hrvatskoj…

"To ne podrazumeva oružani sukob, ali sve što postoji u arsenalu borbe protiv Srba danas se koristi. Srbija je u ovom trenutku snažnija nego što je ranije bila i to osigurava našu bezbednost i sigurnost gde god da se nalazimo", napomenuo je Dodik.

On je ocenio da su odnosi Republike Srbije i Republike Srpske nikad bolji, kao i da se predsednik Vučić uključio u svako važno pitanje za RS.

"Ali moram da vam kažem, srpski narod ukoliko dugoročno ostane u okviru BiH kao političkog subjektiviteta biće izgubljen u narednih nekoliko decenija. I ova rezolucija će isključivo služiti kao platforma za napad na Srbe i njene organizacije. Moramo u političkom smislu da se distanciramo od BiH, i u organizacionom i u državnom smislu jer mi nemamo šanse. Proći ćemo kao Srbi u Hrvatskoj", rekao je Dodik.

On je dodao da će zvanično predsednik Srbije uvek reći da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, i to je u redu, kako je napomenuo.

"Ali nema nas tamo bez statusnog priključenja Srbiji. Nikakav rat ne želimo niti ćemo tako nešto započinjati, ali dugoročno moramo da osiguramo svest da jedinu šansu imamo da se odvojimo od BiH i ujedinimo sa Srbijom", naglasio je Dodik.

Ne smemo da bežimo od te ideje, dodao je predsednik RS. Govoreći o prilikama u BiH on je ocenio da tamo istorija naprosto ne dopušta sinergiju, kako je to opisao, i napomenuo da se još pre 15 godina uverio da svako srpsko popuštanje znači definitivno gubitak bez ikakvog dobijanja.

"Zato vas molim u okviru onog što crkva može da podržite politiku Srbije po ovim važnim pitanjima", zaključio je Dodik.