Sudar vozova u tunelu Vukov spomenik – Pančevac: Nema poginulih, četvoro zadržano u Urgentnom centru

Večeras u 18.26 sati dogodila se nesreća na pruzi kod Pančevačkog mosta, kada je BG Voz, koji je saobraćao iz Karađorđevog parka ka Ovči naleteo na zadnji deo teretnog voza koji je stajao na pruzi kod Pančevačkog mosta i čekao na dalju vožnju, navela je Infrastruktura železnice Srbije

Ministar saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je potvrdio da nema životno ugroženih u sudaru putničkog i teretnog voza u tunelu između Vukovog spomenika i Pančevačkog mosta, da je četvoro povređenih zadržano u beogradskom Urgentnom centru, a da je devetoro lakše povređenih posle pregleda pušteno kućama. 

Vesić je novinarima kod stanice Pančevački most je rekao da je prema izjavama očevidaca, Beovoz prošao kroz zaštitno svetlo koje ne dozvoljava prolaz i udario u tereni voz koji je čekao dozvolu, ali da će konkretnije informacije imati posle zvaničnog izveštaja Komisije Infrastruktura železnica.

Prema rečima Vesića, ljudski faktor je uzrok, ali posle izveštaja će pokrenuti postupke predviđene zakonom.

Vesić je zahvalio MUP-u i vatrogascima na brzom reagovanju i najavio da će saobraćaj biti normalizovan sutra ujutro ili do podneva.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da nema poginulih, navodeći da su netačne tvrdnje pojedinih medija da je bilo žrtava.

"Najvažnije je da nema poginulih", rekao je Dačić novinarima.

Vatrogasci-spasioci uspeli su, kako je dodao, da dođu do lica i evakuisali devet povređenih i predali ih ekipama Hitne pomoći na dalje zbrinjavanje.

 Dačić se nalazi na licu mesta mesta sa ministrom Goranom Vesićem

Odmah po primljenoj dojavi da je došlo do sudara putničkog i teretnog voza u tunelu između Vukovog spomenika i Pančevačkog mosta, na lice mesta su izašle jake policijske snage, kao i 25 vatrogasaca-spasilaca sa sedam vozila, s obzirom da ekipe Hitne pomoći nisu mogle da priđu mestu sudara, izjavio je Dačić.

On je naglasio je da su vatrogasci odigrali najznačajniju ulogu u evakuaciji putnika, jer ekipe Hitne pomoći nisu mogle da priđu mestu nesreće.

Infrastruktura železnice Srbije je saopštila da je putnički voz je naleteo na voz koji je stajao na pruzi i čekao dalju vožnju

"Večeras u 18.26 sati dogodila se nesreća na pruzi kod Pančevačkog mosta, kada je BG Voz, koji je saobraćao iz Karađorđevog parka ka Ovči naleteo na zadnji deo teretnog voza koji je stajao na pruzi kod Pančevačkog mosta i čekao na dalju vožnju", navela je Infrastruktura železnice Srbije.

Prema prvim informacijama sa terena, u ovom sudaru vozova povređeni su mašinovođa i kondukter iz BG Voza, kao i veći broj putnika, navodi se u saopštenju.

"Nesreća se dogodila na izlasku iz Vračarskog tunela, u pravcu Pančevačkog mosta. O nesreći su obavešteni predstavnici MUP-a, hitna pomoć i vatrogasci", navela je Infrastruktura železnice Srbije i dodala da će "zajednička komisija za isleđenje vanrednih događaja nakon prikupljanja svih informacija utvrdiće uzroke ovog sudara".

Na licu mesta su i dalje pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i preduzimaju sve mere i radnje iz svoje nadležnosti, naveo je Dačić, saopšteno je iz MUP-a.

Prethodno je u Hitnoj pomoći je za Tanjug potvrđeno da je došlo do sudara i da su sve raspoložive ekipe poslate na teren, ali još uvek nema preciznih informacija o broju povređenih i njihovom stanju.

Poslato je tehničko vozilo, dva navalna vozila, pokretno spremište i komandno vozilo sa 16 vatrogasaca iz VSJ Zvezdara i jedno tehničko vozilo iz VSJ Voždovac sa šest vatrogasaca.g.

Dolaskom na lice mesta u 18.48 časova ustanovljeno je da se teretni voz sudario sa putničkim vozom u tunelu u dubini od 400 metara od ulaza u tunel kod Pančevačkog mosta.

Intervencija je u toku.