Ko (ne)će na beogradske izbore?

Gradska izborna komisija proglasila je zbirnu listu na kojoj je 14 stranaka i koalicija – ko učestvuje, a ko bojkotuje

Bilo je teže nego napraviti raspored sedenja na svadbi, kako se mladini ne bi uvredili, a mladoženjini se osećali i dalje važnim, ali stiglo se do kraja – Gradska izborna komisija u Beogradu proglasila je 14 lista za izbore 2. juna.

Od prošlogodišnjih decembarskih izbora karte su se mešale više puta, neki su se razveli, neki stupili u nove bračne zajednice, a neki uvređeno napustili svadbu ne sačekavši ni pečenje.

Dve liste koje su u decembru osvojile najviše glasova na izborima, ona koju je predvodila vladajuća Srpska napredna stranka i ona opoziciona "Srbija protiv nasilja", nastupaju na prestoničkim izborima u nešto izmenjenom sastavu.

SNS, kako je svojevremeno i najavila jedna od potpredsednica ove stranke Ana Brnabić, ide u najširoj koaliciji. U njoj su i oni koji su joj bili protivkandidati u decembru prošle godine poput Zavetnika i Srpske radikalne stranke, koji zimus nisu prešli cenzus, ali i stari koalicioni partneri, Socijalistička partija Srbije.

Posle protesta, demonstracija, pisanja pisama evroparlamentarcima, posetama Briselu i Berlinu, razgovora o izbornim uslovima u Skupštini Srbije, "Srbija protiv nasilja" se raspala.

Utihnuo je i "Proglas", "grupa zabrinutih građana" u čije ime je najčešće pred kamerama istupao glumac Dragan Bjelogrlić, a koja je u decembru pozivala građane da izađu u što većem broju i glasaju (za opoziciju). "Proglas" je saopštio da će ćutati do 2. juna, zbog rascepa unutar opozicije, one koju obično mediji krste kao prozapadnu. Jedni su odlučili da idu na izbore, dok drugi bojkotuju. 

Deo opozicione koalicije razvio je krajem aprila u Skupštini Srbije transparent "Biram borbu" i odlučio da izađe na izbore. Od viđenih lica sa hladnih decembarskih beogradskih ulica, među njima su Miroslav Miki Aleksić (Narodni pokret Srbije), Srđan Milivojević i Zoran Lutovac (Demokratska stranka), Dobrica Veselinović i Radomir Lazović (Zeleno-levi front), Aleksandar Jovanović Ćuta (Ekološki ustanak).

Saborac/kinja Mikija Aleksića iz decembarskog štrajka glađu, Marinika Tepić i sada je izabrala drugačiji put. Kao što je tada ostala u zajedničkom štrajku glađu, koji je Aleksić ubrzo napustio, sada je ostala pri odluci da ne učestvuje u beogradskim izborima.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde, na čijem je čelu Dragan Đilas, kao i njene kolege iz stranke Srbija centar (Zdravko Ponoš) i koalicije Zajedno (Biljana Stojković) ne izlaze na prestoničke izbore. Smatraju da izborni uslovi nisu fer, da će ih vlast ponovo pokrasti, a mediji neće dovoljno zvati u svoje programe.

U međuvremenu, došlo je i do jednog mikrocepanja, unutar "velikog praska" opozicije kada je iz Zajedno isključen Đorđe Miketić, koji se zbog inkriminišućih video-snimaka povukao sa decembarskih izbora. On više nije zajedno sa ostalima iz Zajedno zbog njegove odluke da izađe na junske izbore u Beogradu.

U prestonici na izbore neće izaći ni koalicija NADA, čije je najprepoznatljivije lice Miloš Jovanović, predsednik Nove demokratske stranke Srbije.

Nedugo nakon što je deo opozicije saopštio da bira borbu, kao samostalni igrač pridružio im se Savo Manojlović i pokret "Kreni-promeni". Neposredno uoči saopštavanja odluke da njegov pokret izlazi samostalno na beogradske izbore s njim kao kandidatom, Savo je, kako su primetili mediji, organizovao onlajn anketu za građane u kojoj ih je pitao koliko imaju poverenja u jednog vladiku, jednog sportistu, jednog sudiju, jednog glumca i jednog aktivistu-političara. Radilo se o vladiki Grigoriju, Dejanu Bodirogi, Miodragu Majiću, Draganu Bjelogrliću i njegovoj malenkosti Savi Manojloviću. 

Na beogradske izbore, takođe, izlaze i jedni i drugi "Mi".

Ubrzo nakon svog premijernog izlaska na izbore, one u decembru, i postizanja veoma dobrog ili odličnog rezultata, grupa građana "Mi glas iz naroda" počela je da se razdvaja na zamenice "mi" i "oni". Na junskim izborima učestvuju kao "Mi, glas iz naroda" (Branko Pavlović) i "Mi snaga naroda" (Branimir Nestorović).

Bilo je i u foto-finišu dramskih zapleta.

Nakon izmene izbornih uslova, koje je tražila opozicija, i njima uslovljenih prigovora na nekoliko lista "Kreni-promeni" i opozicione koalicije "Biram Beograd", uz međusobne optužbe vlasti i opozicije o nepoštovanju dogovora, dve opozicione liste zapretile su da neće izaći na izbore. Osim ako se prigovori ne odbace.

Postalo je napeto kada je i Branimir Nestorović iz "Mi, snaga naroda" izjavio da u tom slučaju ni on neće izaći na izbore jer ne želi da na njima učestvuju samo njegov pokret i Vučić.

Prihvatanjem lista, međutim, stvar je legla. Na vama je samo da se udobno smestite u red ispred biračkog mesta i glasate.