Eskobar: Zajednica srpskih opština će biti formirana, to je obaveza iz Briselskog sporazuma

Predstavnik SAD za Zapadni Balkan poručio da je formiranje ZSO dogovoreno Briselskim sporazumom i pravno obavezujuća odredba istog

Zajednica srpskih opština (ZSO) biće formirana, izjavio je danas specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Eskobar je na onlajn konferenciji u organizaciji Atlantskog saveta rekao da je formiranje ZSO, o čemu su Beograd i Priština postigli sporazum u Briselu, pravno obavezujuća odredba.

ZSO je pravno obavezujuća za Srbiju, za "Kosovo" i za EU, rekao je zamenik državnog sekretara SAD i dodao da je formiranje ZSO i za SAD, upravo zato što podržavaju dijalog, i njihova obaveza, prenosi Tanjug.

"Tako da ZSO bi trebalo bi da bude implementirana i biće implementirana", rekao je Eskobar.

On je izrazio je nadu da će u Prištini formiranje ZSO videti kao pozitivnu mogućnost jer, kako je podsetio, takvih primera koji pružaju kolektivna prava manjinama u Evropi ima mnogo.

Eskobar je podsetio da na severu "Kosova" ima 70.000 Srba koji su u centru tenzija i konflikta i da se mora naći način da ih zaštite institucije na "Kosovu", ali i da im se da prilika da učestvuju u socijalnim, ekonomskim i politčkim dešavanjima u Srbiji, jer su "dvojni građani".

Dodao je da će, se ako se ne reši pitanje, ZSO krize ponavljati.

Dok Srbija insistira na poštovanju dogovorenog iz Brisela i formiranju ZSO, premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti rekao je da neće dozvoliti formiranje "države unutar države".

"Oni bi želeli da Kosovo ne bude država, oni bi želeli Zajednicu srpskih opština koja bi bila neka država Srbije unutar Kosova. Njihov cilj je destruktivan, oni ne žele ništa za kosovske Srbe nego žele nešto protiv nas. Beograd koji kaže da je Kosovo lažna država, a traže ZSO su neozbiljni. Da žele Zajednicu srpskih opština prvo bi priznali Kosovo", istakao je Kurti.

Kurti je takođe poručio da mu dijalog sa Beogradom nije na listi prioriteta i negirao je Briselski sporazum.

"To više treba da brine međunarodnu zajednicu nego Beograd, on direktno pljuje na integritet EU – Briselski sporazum su potpisali i Ketrin Ešton i Hašim Tači. Interes EU je da sačuva autoritet", rekao je srpski šef diplomatije Ivica Dačić.