Ruski ambasador u Sarajevu za RT Balkan: Anglosaksonske države žele da potkopaju mir u BiH

Moskva smatra da se o takvim pitanjima mora voditi suvereni unutrašnji dijalog između sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta, pa sve do postizanja konsenzusa bez bilo kakvog spoljnog mešanja, ukazuje ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov

Sa gledišta Rusije, nacrt rezolucije o Srebrenici u Generalnoj Skupštini UN je velika provokacija, koja donosi destabilizaciju i narušava proces pomirenja u BiH, kaže za RT Balkan ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov.

"Ovu situaciju uglavnom su namestile anglosaksonske države radi potkopavanja procesa primirivanja u BiH, posebno između Srba i Bošnjaka, jer oni namerno daju međunarodni publicitet pitanju, po kojem nema saglasnosti unutar zemlje", rekao je Kalabuhov na marginama Međunarodne konferencije "Rusko-srpski odnosi u kontekstu formiranja multipolarnog svetskog poretka: iskustvo i perspektive", u okviru festivala "Dani Rusije u Republici Srpskoj", koji se održavaju od 18. do 20. maja.

Ruski ambasador ističe, da što se tiče Rusije - njen stav je poznat i da je ona za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma te želi izbalansirani pristup međunarodne zajednice za regulisanje stanja u BiH.

"Smatramo da se o svim pitanjima, uključujući i pitanja o prošlosti, mora pre svega raspravljati u samoj BiH", ukazuje ambasador Rusije u Sarajevu.

Kako naglašava, o takvim pitanjima mora se voditi suvereni unutrašnji dijalog između sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta, pa sve do postizanja zajedničkog konsenzusa bez bilo kakvog spoljnog mešanja.

"Pokušaji da se ovo rešenje bude izneseno na međunarodnu platformu bez prethodnog dogovora može dovesti samo do pooštravanja odnosa, raskola i destabilizacije, što je štetno za BiH", zaključuje Kalabuhov.