Srbija i Balkan

Rumunska senatorka pisala UN: Ostavite Srbiju na miru!

Nametanjem rezolucije o Srebrenici Srbija je napadnuta na najperverzniji način, nakon što joj je Kosovo oduzeto silom, istakla je Diana Jovanović Šošoka
Rumunska senatorka pisala UN: Ostavite Srbiju na miru!Getty © Photo by Adam Guz/Getty Images Poland/Getty Images

Rumunska senatorka i predsednica SOS partije Diana Jovanović Šošoka uputila je otvoreno pismo UN povodom predloga o obeležavanju takozvanog genocida u Srebrenici, za koji se, kako kaže, okrivljuje nevini srpski narod 29 godina nakon oružanog sukoba koji su izazvali NATO i SAD, te poručila da ostave Srbiju na miru i da prestanu da provociraju Balkan.

"Ostavite Srbiju na miru! Neka srpski narod sam gradi svoju sudbinu i prestanite da tako olako okrivljujete druge", navela je Šošoka u pismu UN dostavljenom Tanjugu, a u kojem je poručila zemljama koje podržavaju rezoluciju da se prvo dobro zagledaju u sopstveno dvorište.

Takođe, poručila je da Rumuni neće stajati po strani i da neće ostaviti srpsku braću u nastojanjima pojedinih zemalja da potkopaju suverenitet Srbije i ostalih zemalja.

"Savetujemo vam da ne provocirate Balkan! Sad je dosta! Gotovo je! Dosta! Poštujte nas! Mi smo suverene i nezavisne države, i jasno i glasno vam kažemo: Ovde je crvena linija!", istakla je senatorka.

Pokušaj nekih država da 23. maja izglasaju rezoluciju, kako ističe, predstavlja neopravdan, nepravedan i neizreciv atak na istoriju i suverenitet Srbije, kao i pokušaj prljave ucene Beograda kako bi se Srbija potčinila i izdala svoju naciju i državni suverenitet.

"Ironija je da rezoluciju, uz Ruandu, sponzoriše Nemačka koja je zaboravila na genocid i Holokaust koji je izazvala u Drugom svetskom ratu i sada se stavlja u poziciju univerzalnog tužioca", navela je Šošoka uz ocenu da je Srbija sada napadnuta na najperverzniji način, nakon što joj je Kosovo oduzeto silom.

"Rezolucijom ne ugrožavate samo Srbiju i mir u regionu već i druge zemlje koje uvek mogu biti lažno optužene kada Kolektivni zapad želi da im se osveti ili da ih baci na kolena", navela je i naglasila da će, ako rezolucija bude usvojena, a savetuje im da se ne usude na taj korak, samo pojačati sukob.

Ocenjuje da takva namera, posle 29 godina ne predstavlja ništa osim trgovine uticajem, kršenje međunarodnih ugovora i podrivanje međunarodnog pravnog poretka koji UN treba da štite tako da ga ne unište.

Diana Jovanović Šošoka navodi da je cilj onih koji žele Srbiju da optuže na osnovu izmišljene krivice i taj da je nateraju da se uskladi sa globalnim zahtevima, da degradiraju njen status suverene države kako bi bila primer za kaznu zemljama koje bi htele da afirmišu sopstvenu nacionalnu i međunarodnu politiku.

U pismu zatim pita Ujedinjene nacije zašto ne usvoje rezoluciju protiv Izraela za genocid u Palestini i naglašava da upravo to treba da učine 23. maja, ali i da bi trebalo da razmisle da se glasa i o rezoluciji o genocidu koji je Zapad počinio u toliko navrata, počevši od onoga u svojim kolonijama.

Dodaje da možda ne bi škodilo osuditi i Austrougarsku za genocid u Transilvaniji.

"Jedini krivci za genocid u Srbiji su NATO i SAD, koji, kao i na Kosovu, održavaju logiku sukoba širom sveta", zaključila je ona.

image