Srbija i Balkan

Rama: ZSO kao Republika Srpska je "izborni mit", Priština da uradi sve što se od nje traži

Aljbin je profesionalni opozicionar. Čekam dan kada će izaći na protest protiv vlastite vlade. Jedini koji može da svrgne Kurtija je samo Kurti, ističe albanski premijer Edi Rama
Rama: ZSO kao Republika Srpska je "izborni mit", Priština da uradi sve što se od nje traži© AP Photo/Michael Varaklas/Tanjug

Vlasti tzv. Kosova treba da urade sve što od njih traži međunarodna zajednica, rekao je albanski premijer Edi Rama.

On je intervjuu za "Nacional" naglasio da upoređivanje ZSO sa Republikom Srpskom predstavlja "izborni mit koji nema veze s realnošću".

"Nije na meni da budem komentator ili analitičar stvari koje se dešavaju na 'Kosovu', ali znam jednu stvar čak i po cenu da me onlajn vojska 'Kosova' napadne kao izdajnika. I nije me briga. Da su svi oni izdajnici kao što je moj rad, danas bi 'Kosovo' bilo u Savetu Evrope", rekao je Rama i dodao da bi za pregovore sa Srbijom izabrao drugačiju strategiju.

On je ocenio da tzv. Kosovo nema dijalog sa Srbijom.

"Rekao sam to svim vašim vođama. 'Kosovo' ima dijalog sa EU. Kosovo nema cilj da se integriše u EU, 'Kosovo' ima cilj da se pridruži EU i postane član porodice Zapada, s obzirom da je Istok Rusija. Šta 'Kosovo' treba da uradi? Ono treba da uradi svoj deo od A do Š, ne pitajući se uopšte šta Srbija treba da uradi. Ono što se traži od 'Kosova' je za dobro 'Kosova'", kazao je albanski premijer.

Kako je naveo, da je on određivao strategiju i taktiku pregovora, ispunio bi sve što treba.

"I rekao bih da smo mi uradili svoje, idi sad se pozabavi ostalima tamo. Radeći suprotno, 'Kosovo' je svoju sudbinu povezalo sa Srbijom, ovo je možda dobra taktika za biračko telo iznutra, ali sa stanovišta međunarodnog subjektiviteta, nije produktivna", navodi Rama.

Konstataciju novinara da na tzv. Kosovu postoji bojazan da bi ZSO stvorio novu Republiku Srpsku, premijer Albanije ocenjuje kao "izborni mit". Dodaje da je Priština odmah prihvatila nacrt statuta ZSO, kasnije ne bi bilo promena.

"Što više mali insistiraju govoreći ne, ne, ne, to će vas veliki više prisiljavati da prihvatite više. Govorim o međunarodnoj konstelaciji, a to su EU i SAD. Nek me neko ubedi zašto 'Kosovo' treba da gleda šta Srbija radi, u smislu da oni ovo rade, mi radimo ovo. Mislim da je to greška u startu. 'Kosovo' nema razloga da povezuje svoju sudbinu sa Srbijom. Ako kažu treba da postanete naš član, uradite jedan, dva tri, četiri, pet... Ovo oko Republike Srpske su izborni mitovi, nemaju veze sa realnošću", kaže Rama.

Jedino Kurti može da smeni Kurtija

Odgovarajući na pitanje o članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope, on je podvukao da "poštuje činjenicu da 'Kosovom' ne upravlja Albanija, već Kurti".

"Nikada nisam imao ambiciju da se bavim politikom na 'Kosovu', niti da pokažem 'Kosovu' da je vaš otac ovde u Tirani. Jednostavno sam pokušao da pokažem 'Kosovu' kako mi iz Albanije vidimo to najbolje. Mi nismo stranka na 'Kosovu'", kaže on.

Dodaje da ne namerava da se "meša sa svojom strankom" ni na tzv. Kosovu, ni u Severnoj Makedoniji.

"Aljbin je profesionalni opozicionar. Čekam dan kada će Aljbin izaći na protest protiv vlastite vlade. Jedini koji može da svrgne Aljbina Kurtija je samo Aljbin Kurti. Ne ispunjava ga revolucionarna želja i odlazi u Makedoniju, dolazi u Albaniju. Onog dana kada je došao da predstavi kandidate, jeo je špagete sa mnom. I opet će jesti kada dođe da predstavi kandidate. Albanci mi često govore kako možeš tako da se ponašaš prema svom mlađem bratu. I mlađi brat to radi i ti nemaš ništa s njim", kaže Rama.

image