Kosovska policija upala u Poštansku štedionicu na severu KiM: Zatvoreno svih šest ekspozitura

Kako se ističe u saopštenju, operacija se odvija u saradnji i koordinaciji sa relevantnim institucijama i pravosudnim organima tzv. Kosova

Koordinisana akcija policije tzv. Kosova i upadi u poslovnice Banke Poštanska štedionica počeli su oko 15 časova u sve četiri opštine na severu KiM.

Tim povodom oglasila se i policija koja je saopštila da je u četiri opštine na severu na šest lokacija "izvela policijsku akciju" i da je zatvoreno svih šest ekspozitura Banke Poštanske štedionice.

Nakon upada klijenti banke koji su se u tom trenutku našli u poslovnicama Poštanske štedionice napustili su objekte dok ispred zgrada banke u sve četiri opštine dežuraju policajci naoružani dugim cevima.

Kako saznaje "Kosovo onlajn", pripadnici specijalnih jedinica raspoređeni su na više punktova u ulicama koje vode prema bankama.

Policija je upala i u zgradu Uprave za trezor u Severnoj Mitrovici.

U blizini Poštanske štedionice u Zvečanu nalaze se i policajci Euleksa, kao i jedno vozilo grčkog Kfora.

Kako se ističe u saopštenju prištinske policije, operacija se odvija u saradnji i koordinaciji sa relevantnim institucijama i pravosudnim organima tzv. Kosova.

"Kosovska policija, po izveštajima institucija za finansijski nadzor, kao što su Finansijsko-obaveštajna jedinica i Centralna banka Kosova, zajedno sa Poreskom upravom Kosova, na osnovu ovlašćenja nadležnog tužioca, sprovodi policijsku akciju na šest lokacija u četiri opštine na severu, a to su tzv. Trezor Poštanske štedionice (Banka Poštanske Štedionice) i njenih pet filijala, koje su nelegalno poslovale na području Republike Kosovo", navode iz policije tzv. Kosova.

Kako su naveli, "akcija protiče bez problema i incidenata".

"Svrha policijske akcije je uspostavljanje reda i zakonitosti, gde je po ovlašćenju nadležnog tužioca zatvoreno šest jedinica takozvane ilegalne poštanske štedionice na severu zemlje", poručuje prištinska policija.

Prištinski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja saopštio je da je policija izvršila akciju kontrole i zatvaranja poslovnica te, kako je naveo, "nelegalne finansijske institucije Srbije".

Vučević: Kurti očajan

Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti upadom tzv. specijalne policije u ekspoziture banke Poštanska štedionica u Leposaviću, Zvečanu i Severnoj Mitrovici pokazuje da je očajan jer mu njegovi "ktitori" još uvek nisu omogućili ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope.

Vučević je upitao međunarodnu zajednicu kome i zašto smeta Poštanska štedionica.

"Zbog čega su kosmetski Srbi jedina zajednica u Evropi koja ne može normalno da posluje? Imaju li oni pravo na plate i penzije, ili je protiv njih sve dozvoljeno", upitao je Vučević, saopštio je njegov kabinet.

Vučević je dodao da međunarodna zajednica "predugo i preblago (ne) reaguje na Kurtijeva nepočinstva", dodaje se u saopštenju.