Novosadska politička rašomonijada: POKS-počeo da se osipa zbog "Frankenštajn" koalicije

Deo omladinaca Pokreta za obnovu kraljevine Srbije rešio je da kazni politički zaokret svojih lidera udruženih sa levičarima

Kada su omladinci Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije uzimali svoje partijske knjižice, nisu mogli ni da zamisle da će doći dan kada će stranka u koju veruju uskladiti svoje političke stavove sa stavovima secesioniste Nenada Čanka, koji, na primer, priznaje i takozvano Kosovo i navodni srebrenički genocid, a ne priznaje, odnosno poziva na ukidanje Republike Srpske.

Tolike obrte, mladi POKS-a nisu očekivali, pa je tako, nakon što je njihova partija u Novom Sadu ušla u koaliciju sa još 12 opozicionih partija, među kojima je i pokret "Bravo" koji vodi unuk Tuđmanovog štićenika Jevrema Brkovića, Brajan Brković – njih petoro istupilo iz dosadašnje stranke.

"Njihovim koalicionim partnerima su srpske žrtve i rezolucija o etiketiranju Srba kao genocidnog naroda sprdnja. Sklopili su savez sa Brajanom Brkovićem, unukom proklamovanog ustaše Jevrema Brkovića, i sa Dinkom Gruhonjićem, oličenjem svega antisrpskog, sa autonomašima Nenada Čanka i komunistom Bojanom Pajtićem", ljutit je bio bivši predsednik Omladine POKS Aleksandar Malešević koji je pozvao i na bojkot izbora.

Malešević je poručio "da se ne naseda na prevaru, jer nijedan patriotski glas ne sme otići listi Dinka Gruhonjića, Brajana Brkovića, Bojana Pajtića i Nenada Čanka".

"Jedina nada koju oni lažno nude ljudima je nada da će moći da nas nekažnjeno kradu i šire srbofobiju u srpskoj Atini",  rekao je Malešević, dok je njegov doskorašnji predsednik Vojislav Mihajlović, grafite u kojima se poziva na bojkot izbora, nazvao kampanjom SNS-a i ocenio da je očigledno da je "vlast uplašena ujedinjenjem cele novosadske opozicije u jednu izbornu listu".

I dalje je međutim nejasno kako - ali u ovoj novosadskoj političkoj rašomonijadi, ipak se desilo da čujemo kako Brković iz pokreta "Bravo", kome je (blago dedi) hobi da uništava srpske zastave - u izbornu trku kreće zajedno sa patriotski orjentisanim POKS-om i Novim DSS-om Miloša Jovanovića.

Podigla se u Novom Sadu nacionalistička kuka i prozapadna motika, a svi oni će, zajednički i na istoj listi nastupiti na izborima drugog juna.

Rame uz rame stali su srbomrsci i srboljubi, desničari i levičari, a koaliciju od 12, po svemu naizgled nespojivih partija, čine SSP, NPS, Demokratska stranka, Stranka centar "Srce", Građanski pokret Bravo, Zeleno-levi front, Pokret slobodnih građana, Pokret obnove Kraljevine Srbije, Novi DSS, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Ekološki ustanak i Pokret za preokret.  

"Ujedinjeni ćemo 2. juna osloboditi naš grad bahatosti, nasilja i bahatosti koja vlada već 12 godina. Rekli su da se nikada nećemo ujediniti, jer smo previše različiti, ali su zaboravili da smo svi Novosađani i da nas je grad naučio toleranciji", rekla je kandidat sa ove liste Ana Oreg.

Za Miloša Tubića, prvog na listi ovog opozicionog Frankenštajna konstruisanog u Novom Sadu, ovakvo ujedinjenje je, kaže, civilizacijska tekovina.

"Za mene je civilizacijska tekovina što smo ovde u Novom Sadu svi zajedno na jednoj izbornoj listi - levi i desni, građanisti i nacionalisti, svi koje nas spaja to što volimo naš grad i želimo da ga menjamo na bolje. Ovo je jedinstven slučaj u Srbiji, da su se sve opozicione partije udružile u jednu izbornu listu, u listu slobode, koja nema straha od represije vlasti i koja će pobediti, jer smo i decembru imali više glasova od vlasti", tvrdi Tubić.

Jedinstveno jeste, i to bez ikakve dileme, a pitanje je, međutim, kako će se dosad zaista "neviđena" lista dopasti glasačima u Novom Sadu.

Iako se pokazalo da birači rado praštaju i zaboravljaju preletanje iz stranke u stranku – malo smo imali ovako dramatičnih slučajeva preletanja s jednog na drugi deo političkog spektra, i nepoznato je koliko će se takvi zaokreti za 180 stepeni dopasti građanima sa pravom glasa.

Premijer Miloš Vučević je nedavno poručio da Čanak, Đilas, Bora Novaković, Aleksić Ćuta i monarhisti "koji se sete monarhije samo kad se ide na izbore" – "nemaju problem da budu svi zajedno".

U ljubavi i ratu, kažu, sve je dozvoljeno – u politici, međutim, treba imati i odgovornosti, jer su birači uvek u poziciji da na izborima kazne partijsko rukovodstvo koje je skrenulo sa svog kursa. Ali, iako možda "nedozvoljeno", sve je moguće. Izborne šanse postaju važnije od stranačkih ideologija i programa, pa ostaje da se pitamo – šta je sledeće čime će nas politički akteri iznenaditi?

Kako je krenulo, možda uskoro saznamo i da su Vjerica Radeta i Sonja Biserko najbolje drugarice?