Udruženje arhitekata Srbije: Sajam da bude spomenik kulture, Generalštab kulturno dobro

Na konferenciji za štampu predstavnici više strukovnih udruženja ocenili su da zgrade Generalštaba i Ministarstva odbrane treba da se restauriraju i saniraju u skladu sa utvrđenim merama zaštite kulturnih dobara i vrate u prvobitno stanje

Udruženje arhitekata Srbije predstavilo je danas "Deklaraciju o sudbini Beogradskog sajma i Generalštaba" kojom je zatražilo da se kompleks Beogradskog sajma sa halama 1, 2, 3 i 4 proglasi spomenikom kulture, a kompleks Generalštaba i Ministarstva odbrane kulturnim dobrom od izuzetnog značaja.

Na konferenciji za štampu predstavnici više strukovnih udruženja ocenili su da zgrade Generalštaba i Ministarstva odbrane treba da se restauriraju i saniraju u skladu sa utvrđenim merama zaštite kulturnih dobara i vrate u prvobitno stanje.

Po rečima arhitekte Bojana Kovačevića, više od 350 ljudi iz struke smatra da ti objekti predstavljaju vrhunsku vrednost graditeljstva Srbije u drugoj polovini 20. veka. On je dodao da je njihov značaj kao javnog dobra građana Beograda i Srbije i kao upravno-administrativnih objekata Republike nezamenljiv i da najavu radikalne promene njihovih namena i funkcija smatra u potpunosti suprotnom javnom interesu.

Deklaraciju o sudbini Beogradskog sajma i Generalštaba potpisale su Akademija inženjerskih nauka Srbije, Akademija arhitekture Srbije, Udruženje arhitekata Srbije i društva arhitekata Beograda, Novog Sada, Niša, Zrenjanina, Valjeva i Vranja.