Srbija i Balkan

Vučić povodom imenovanja Rašića: Evropo, sram te bilo

Izbor Rašića, čoveka koji je dobio manje od jedan odsto glasova, kao i Rade Trajković, koja je bila na njegovoj listi, pokazuje da oni žele progon, proterivanje i nestanak Srba na KiM, rekao je večeras predsednik Srbije
Vučić povodom imenovanja Rašića: Evropo, sram te bilo© Tanjug/Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix via AP

Izjava Brisela je sramna i to je najblaža reč koju mogu da upotrebim, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić reagujući na imenovanje Nenada Rašića za ministra za manjinske zajednice i povratak, kao i saopštenje predstavnika EU tim povodom.

"Izbor Rašića, čoveka koji je dobio manje od jedan odsto glasova, kao i Rade Trajković, koja je bila na njegovoj listi, pokazuje da oni žele progon, proterivanje i nestanak Srba na KiM", rekao je Vučić za TV Pink.

Predsednik Srbije je dodao da je u pitanju "bedni antisrpski odnos koji je pokazala EU", kao i da je Aljbin Kurti, "teroristički ološ" koji je trebalo da dobije zasluženu osudu Evropske unije.

"Ćutim mesecima i godinama, trpim gluposti od svih u regionu i svetu. Ne samo da su prekršili norme Briselskog sporazuma, međunarodnog javnog prava, nego i sve demokratske norme", istakao je Vučić.

Dodao je da je to u skladu sa interesima jedne evropske sile.

On je ponovio da Rašić i Trajković, koja je imenovana za njegovog savetnika, nemaju ničije poverenje u Srbiji, ali, kako je naveo, podržavaju ih Kurti i zapadne agenture.

"Za mene su Kosovo i Metohija najveća srpska svetinja, za mene je Srbija svetinja. Bolje da me nema, nego da vam je predam u ruke, i neću vam je predati u ruke. I zato niko iz Srbije neće biti u Tirani, a vi lepo dolazite, putujte avionom, pričajte gluposti i lupetajte, svi vi iz Evrope i Zapadnog Balkana",  naglasio je Vučić.

On je napomenuo da Srbija nije kriva ni za šta, iako je stalno klevetaju.

"Kada se sledeći put obratite Srbiji, vodite računa šta je usvojeno u Briselu, vodite računa o građanima Srbije, pošto oni nisu deveta rupa na svirali bilo kome. A terorističkom ološu da poručim - vodi računa da ne povrediš nijednog Srbina, zajedno sa ovim kvislinzima koje si izabrao. Jer Srbi će znati da vam odgovore. A vi iz Evrope, sram vas bilo, a to je sitnica u odnosu na ono što želim da vam kažem", rekao je predsednik.

Ranije je iz Predsedništva Srbije saopšteno da Srbija neće imati predstavnika na Samitu EU-Zapadni Balkan u Tirani 6. decembra zbog isuviše blagog saopštenja EU na odluku premijera privremenih prištinskih instituicija Aljbina Kurtija da imenuje Nenada Rašića za ministra.

Portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku Peter Stano izjavio za Tanjug da je od vitalnog značaja da Priština poštuje sve neophodne  korake prilikom imenovanja ministara koji predstavljaju nevećinsku zajednicu.

Bivši predsednik Ustavnog suda tzv. Kosova Enver Hasani rekao je da je odlukom da Nenad Rašić bude postavljen na mesto ministra za zajednice i povratak prekršen Ustav.

Hasani je za "Kosovo onlajn" naveo da je tim postupkom prekršen član 96 tačka 5 kosovskog ustava, koji je izričit i kaže da svako ponovno imenovanje novog ministra iz zajednica koje nisu u većini na tzv. Kosovu, zahteva konsultacije sa političkim snagama koje predstavljaju tu manjinsku zajednicu.

image