Stejt department o upadu kosovske policije na severu KiM: Razočarani smo, ovo podiže tenzije

Vlada SAD je pozvala Prištinu da se vrati dijalogu s Beogradom pod okriljem EU, te da se pozabavi osnovnim potrebama svih svojih građana, pa i onih iz srpske manjine

Američki Stejt department saopštio je da je razočaran što je "policija Kosova preduzela akciju u finansijskim institucijama na severu Kosova", ističući da ta akcija nije bila koordinirana s međunarodnim partnerima i da ona eskalira tenzije.

"Pitanja u vezi sa ovim kancelarijama bila su predmet dugih diskusija u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija. Ova akcija nije koordinirana s međunarodnim partnerima i eskalira tenzije. To podriva percepciju o dobroj veri Kosova u rešavanju otvorenih pitanja sa Srbijom kroz dijalog koji vodi EU", navedeno je u odgovoru portparola Stejt departmenta za "Glas Amerike", nakon što su pripadnici tzv. kosovske policije juče upali i zatvorili ekspoziture Poštanske štedionice u četiri srpske opštine na severu KiM.

Stejt department dalje navodi da je Vlada SAD dosledno pozivala Prištinu na koordinaciju kako bi podržala njen napredak na evroatlantskom putu, a da je poslednji put to uradila podsekretarka Elizabet Alen na sastanku s premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem 19. maja.

Takođe, ponavlja i "jasnu zabrinutost" SAD zbog primene uredbe centralne banke u Prištini koja ograničava upotrebu dinara na KiM.

"Pozivamo vladu Kosova da se vrati konstruktivnom angažovanju u dijalogu uz posredovanje EU kao odgovarajućem kanalu za rešavanje pitanja u vezi s normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije i da se pozabavi osnovnim potrebama svih svojih građana – uključujući i one iz srpske manjine – negativno pogođenih nedavnim promenama valutnih propisa”, ističe Stejt department.

Pripadnici tzv. kosovske policije juče su upali i zatvorili ekspoziture Poštanske štedionice u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku  i Leposaviću, dok su građani pokušavali da podignu penzije, socijalnu pomoć i druga primanja.

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da je Kurti ovom akcijom pokazao da je očajan jer mu njegovi "ktitori" još nisu omogućili ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope, dok je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković istakao da je upad u ekspoziture PŠ eskalatorni potez Prištine koji za cilj ima izazivanje nemira i haosa i ukidanje srpskih institucija na KiM.