Srbija i Balkan

Kurtijevo "Samoopredeljenje": Nacrt Evropske unije za ZSO neprihvatljiv za "Kosovo"

Šefica vladajuće stranke je razočarana što tzv. Kosovo nije primljeno u Savet Evrope, ali je uverena da će naći put do SE, ali i Interpola i Uneska
Kurtijevo "Samoopredeljenje": Nacrt Evropske unije za ZSO neprihvatljiv za "Kosovo"Getty © Photo by Chris Hondros/Getty Images

Nacrt Zajednice srpskih opština koji je predložila EU u procesu dijaloga između Prištine i Beograda neprihvatljiv je za "Kosovo", izjavila je šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari Ljilja, prenosi "Koha".

Po njenim rečima, taj nacrt je vrlo problematičan i u njega nisu uključene primedbe "Kosova".

"Trenutni nacrt ostaje neprihvatljiv za 'Kosovo', postoje veliki problemi u okviru njega. 'Kosovo' je poslalo svoje komentare koji nisu uključeni u taj dokument. Bili smo i ostajemo zainteresovani za pronalaženje rešenja koje ne predstavlja rizik ili mogućnost za naše unutrašnje uređenje", navela je Mimoza Kusari Ljilja u intervjuu na KTV-u.

Zbog toga, kako je rekla, taj nacrt ne može da se uputi Ustavnom sudu, a o tome treba da se donese odluka i da se dobije pečat vlade.

"Vlada ne može da stavi svoj pečat na dokument koji zapravo nije prihvaćen, vlada se nije složila s tim dokumentom", precizirala je ona.

"Kosovo" će biti u Savetu Evrope pre kraja ove godine

Šefica vladajuće stranke govorila je i o članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope konstatujući da je razočarana što članstvo još nije realizovano.

"Rezultat je razočaravajući u ovoj fazi, ali nije prvi put da zemlje teže članstvu... Međutim, ovo nije kraj, nije da je sve zatvoreno. Trenutno smo samo izgubili bitku, ali ne i rat", rekla je ona.

Ipak, veruje da će "Kosovo" postati član ove organizacije pre kraja ove godine.

"Razočarani smo, ali verujemo da to nije gotovo. Uverena sam da ćemo naći put do članstva i da neće biti ista situacija ni sa Interpolom ni sa Uneskom. Uverena sam da će 'Kosovo' biti članica Saveta Evrope mnogo ranije, možda i pre kraja ovog godine", optimistična je Mimoza Kusari Ljilja.

Kako je istakla, nepravedno je uslovljavanje da se nacrt statuta ZSO uputi Ustavnom sudu.

"Na implementaciji sporazuma o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom se kasnije insistiralo i to je postalo deo političkog procesa za Savet Evrope. Međutim, taj uslov je uzet iz drugog procesa", naglasila je Kusari Ljilja. 

Prema njenim rečima, samo članstvo u Savetu Evrope je garancija za srpsku zajednicu, dok nacrt ZSO koji su predložili međunarodni partneri nije prihvaćen kao jedinstven, mimo Briselskog sporazuma i implementacionog aneksa.

"'Kosovo' je angažovano i učestvuje u dijalogu koji se vodi u Briselu i naravno da je preuzelo i obaveze, sve odgovornosti, kao i obaveze koje ima za ranije postignute sporazume. Ali nije rečeno da je 'Kosovo' prihvatilo jedan nacrt svih postignutih sporazuma. Ipak, 'Kosovo' prihvata da Briselski sporazum iz februara 2023. i Ohridski sporazum iz marta, nakon implementacije, budu potpisani i da strane preuzmu odgovornost za primenu", zaključila je Mimoza Kusari Ljilja.

image