Vučić iz Njujorka: Uprkos teškoćama i razočaranjima boriću se za Srbiju

Predsednik Srbije će 23. maja prisustvovati sednici Generalne skupštine UN na kojoj će se razmatrati predlog rezolucije o Srebrenici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da su dobili podatke o tome ko će glasati za rezoluciju o Srebrenici i da će biti razočaravajućih vesti po pitanju stava nekih država, od kojih nismo očekivali da nam zabiju nož u leđa.

"Ali očekivali smo velike pritiske i znali smo da će biti promena stavova i da će ćutati sve vreme i na kraju se prikloniti onima koji su veliki i jaki, ali biće i onih koji će izdržati pritiske i pokazati da su spremni da se bore za istinu i da se suprotstave principima", rekao je predsednik.

Kako je naglasio, obećao je ljudima da će danonoćno da radi i da to neće biti bez rezultata.

"Ovde radimo svoj posao koliko možemo uprkos svim poteškoćama. Dobili smo podatke, biće razočaravajućih vesti po pitanju nekih država od kojih nismo očekivali da nam zabiju nož u leđa", naglasio je predsednik.

Kako je istakao, biće i onih koji će izdržati pritiske i pokazati da su spremni da se bore za istinu.

"Mnogi koji će da glasaju 'za', pravdaće se da to rade za naše dobro, pa će da ponove praznu priču kako to nije kolektivna krivica naroda, a onda očekujte od petka i subote umirivanje situacije – 'Srbi su nam najveći prijatelji, da nastavimo kao da nije ništa bilo'", rekao je Vučić.

On je u Njujorku rekao da postoji desetak zemalja koje ne mogu da objasne zašto će glasati "za".

"Nemci će otvoriti sednicu Skupštine, što je paradoks. Kako se to dogodi posle Prvog i Drugog svetskog rata, da nam Nemačka sudi svojim uvodnim obraćanjem. Ja ću biti taj koji će da odgovori", istakao je predsednik.

Vučić dodaje da su vrlo prljavu ulogu u svemu odigrali crnogorski amandmani, i da je to rađeno po nečijem nalogu.

"Mislili su da smo glupi, i da bi svako prihvatio da ima izgovor pred građanima, da kaže da sada imamo amandmane i da nismo kolektivni krivci. Vin vin situacija. Oni ne razumeju da mene nisu time kupili. Mislili su da ću prihvatiti ono što mi je lakše da očuvam vlast, ali ja to nikada nisam radio", istakao je on.

Rekao je da se on bori za Srbiju i da je ponosan na to.

Predsednik je naglasio da je danas u Njujorku imao seriju sastanaka u Ujedinjenim nacijama pred sednicu Generalne Skupštine o rezoluciji o Srebrenici.

Vučić je novinarima rekao da sledi sastanak sa ruskim predstavnikom, a potom i predstavnicima Alžira i Egipta.

Ističe da "kao na traci prima ljude", jer se bori.

"Biće još razočaranja za nas, ali šta da radite, to je život. Ne preostaje nam ništa drugo, već da imamo veru u sebe i Boga, borićemo se do kraja, bez obzira na razočaranje. Hvala ljudima što su se ujedinili i to je za mene od velikog značaja. Nikada mi nije bilo teže i komplikovanije", poručio je Vučić.

Kaže da će odgovoriti snažno i onoliko hrabro, koliko hrabrosti i znanja ima.

"Odgovoriću im, borićemo se. Postavlja se pitanje, zbog čega se donosi rezolucija. Broj dva, koja je namera i ko je donosi. Pod tri, a zašto u ovom trenutku? Pod četiri, hoće li to da ujedini bilo koga, ljude u BiH, u regionu. Ništa nije više podelilo region od ovakve odluke. Nisu mogli goru odluku da donesu Nemci i ovi u Sarajevu. Pa šta ste postigli time. Šta ćete raditi sutra, pošto ste otvorili pandorinu kutiju. Šta ćemo kada se otvore teme genocida u NDH, nemačkih zločina na istočnom frontu, zločina u Namibiji... Mislili su da smo slabi i da nećemo podići ruke u gard. Slabiji smo mnogo, ali uzvratićemo na svaki udarac, pokazaćemo da znamo kako da se branimo", rekao je predsednik.

Predsednik je dodao da mu nije smetalo kada je u Skupštini viđao ljude koji se krste ili klanjaju.

"Nikada mi nije smetalo ako neko veruje u Boga. Ja nisam neko ko je preveliki vernik, ko ide svakog jutra na liturgiju. Moj stariji sin je mnogo veći vernik, ali poštujem crkvu, i da verujem u Boga. I da otišao sam da se pomolim Bogu i da dobijem blagoslov patrijarha. Da imamo dovoljno snage da se suprotstavimo, da branimo i čuvamo svoju zemlju. Ako im je to smetalo, žao mi je, ja ne mogu da im pomognem", rekao je on.

Vučić je dodao da ne može da pomogne onima koji mu prete, i ističe da su različite svetinje kojima se mole.

Naglasio je da svi znaju u Njujorku da je ova rezolucija političko pitanje.

"Naravno, hoće da vide kako da pokriju sebe oko Gaze, da pokažu kako nisu antiislamski orijentisani. I naravno, vezano je za odnos sa Rusijom", smatra Vučić.

Predsednik je rekao da neće biti lako onima koji se zalažu za usvajanje rezolucije.

"Vidim i kod nas mnogi to uzimaju zdravo za gotovo. Ja sam borac i boriću se do kraja, i dalje verujem da će biti iznenađeni rezultatom glasanja. Već sam uračunao ove koji se nisu javljali", dodao je.

O odnosu sa Kinom

Predsednik je rekao da naša zemlja podržava princip jedne Kine.

"Kako god oni budu hteli da reše pitanje Tajvana kao deo svoje teritorije, to je pitanje za njih, a mi imamo poverenje Kine. Kina će uvek imati apsolutnu podršku Srbije pi pitanju Tajvana", poručio je predsednik koji je nakon razgovora sa medijima otišao na sastanak sa sa ruskim predstavnikom Vasilijem Nebenzjom.

U Hrvatskoj odavno prisutan revizionizam

Vučić je rekao da se nova vlada u Hrvatskoj otvoreno hvali da su ustaše i da u Hrvatskoj odavno vlada revizionizam.

"Što bih komentarisao, kod njih je revizionizam odavno pristuan i ovi ljudi koji su ušli u vlast otvoreno se hvale time da su ustaše i to odavno ne kriju i, ima li tu šta novo", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja kako komentariše tekst o aktu na Srbe u Slavoniji od poslanika Domovinskog pokreta, čiju su objavu sa Fejsbuka preneli i drugi i kako komentariše da je direktor JUPS Jasenovac Ivo Pejaković podneo ostavku zbog pritiska i promenjene atmosfere nakon izbora nove Vlade Hrvatske.