Nemačka o Lajčakovom nacrtu ZSO: Pripremljen uz pomoć evropskih pravnika i eksperata

U saopštenju nemačkog ministarstva spoljnih poslova se navodi da bi unapređenje procesa zasnovanog na stavovima koje je predložila Kvinta demonstriralo privrženost "Kosova" pravima manjina

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke je saopštilo da su nacrt ZSO specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka pažljivo pripremali evropski stručnjaci i pravnici, na osnovu najbolje evropske prakse, navodeći da je on inspirisan ranije predloženim nacrtima, uključujući nacrt FES, prenosi "Gazeta ekspres".

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Nemačke navodi se da nemačka vlada vidi kao hitnu potrebu za odlučnim koracima ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština i daljem kretanju dijaloga uz podršku EU.

"Nacrt koji je predstavio specijalni predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak pažljivo je pripremljen uz pomoć evropskih pravnika i eksperata, na osnovu postojeće najbolje prakse u Evropi. Takođe je inspirisan prethodnim predlozima za Asocijaciju, uključujući i onaj FES-a koji je predstavljen javnosti 2022. Uzima u obzir ustavni i pravni okvir Kosova. Nacrt specijalnog predstavnika ima punu podršku Evrope i transatlantskih partnera Nemačke, Francuske, Italije i Ujedinjenog Kraljevstva i SAD (Kvinta)", rekao je portparol nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju za "Gazetu ekspres" iz Berlina navedeno je da bi unapređenje procesa zasnovanog na stavovima koje je predložila Kvinta demonstriralo privrženost "Kosova" pravima manjina, čime bi se takođe ojačalo "Kosovo" i ponovo pokrenuo dijalog iz EU.

"To bi pružilo široku podršku aplikaciji 'Kosova' za članstvo u Savetu Evrope. Nemačka vlada će nastaviti da podržava 'Kosovo' u njegovim težnjama da postane članica Saveta Evrope", zaključuje Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke.