Norveška, Irska i Španija zvanično priznale Palestinu

Skandinavska zemlja postala je deseta članica EU koja je priznala Palestinu, a odluka će stupiti na snagu 28. maja

Norveška, Irska i Španija su zvanično priznale državu Palestinu, rekao je irski premijer Sajmon Heris, prenosi "Skaj njuz".

"Danas objavljujemo da Irska, Norveška i Španija priznaju Palestinu. Svako od nas će sada preduzeti sve neophodne korake na nacionalnom nivou da sprovede ovu odluku", rekao je irski premijer na konferenciji za novinare.

Odluka Norveške da zvanično prizna palestinsku državu će stupiti na snagu 28. maja, saopštila je norveška Vlada. Na ovaj način skandinavska zemlja postala je deseta članica EU koja je priznala Palestinu.

Irskoj i Norveškoj se pridružila i Španija, koja je objavila zvanično priznanje palestinske države, navodeći da će odluka stupiti na snagu 28. maja, piše "Politiko".

Ministar spoljnih poslova Izraela Izrael Kac je naredio da se ambasadori iz Irske i Norveške momentalno odazovu na konsultacije zbog odluke ovih zemalja da priznaju Palestinu.

"Naložio sam hitan opoziv izraelskih ambasadora u Irskoj i Norveškoj radi konsultacija", napisao je Kac na Iksu

Izraelski ministar je zapretio da će njihove odluke da priznaju palestinsku državu imati "strašne posledice", a ista sudbina čeka i Španiju, s obzirom da se i ona opredelila za isto.

U poslednjih nekoliko nedelja su članice Evropske unije – Irska, Španija, Slovenija i Malta – naznačile da planiraju priznanje, argumentujući da je dvodržavno rešenje ključno za trajni mir u regionu.

Trenutno Palestinu priznaje devet država članica EU. Osam država – Bugarska, Kipar, Češka, Mađarska, Malta, Poljska, Rumunija i Slovačka – su se za to opredelile još 1988. godine i pre svog ulaska u EU, a Švedska je to učinila 2014. godine.

Palestinsko-izraelski sukob, vezan za teritorijalne interese strana, ostao je izvor tenzija i borbi u regionu dugi niz decenija. Odlukom UN 1947. godine određeno je stvaranje dve države – Izraela i Palestine, ali je stvorena samo izraelska.

Rusija ističe da je rešenje bliskoistočne krize moguće isključivo na osnovu formule "dve države" koju je odobrio Savet bezbednosti UN, a koja predviđa stvaranje nezavisne palestinske države u granicama iz 1967. godine sa prestonicom u istočnom Jerusalimu.

U utorak, Norveška je postala prva evropska zemlja koja je saopštila da će uhapsiti izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, ukoliko Međunarodni krivični sud (MKS) raspiše poternicu za njim.

Od 1988. godine, 139 od 193 zemlje članice UN priznale su palestinsku državnost.