Srbija i Balkan

Saobraćajna nesreća kod Obrenovca: Crna tačka na putu, čeka se izveštaj policije

Zakon o putevima iz 2018. godine definisao je jedan od alata za unapređenje putne infrastrukture – to je nezavisna ocena uticaja puta na nastanak saobraćajne nezgode, navodi Koković iz Agencije za bezbednost saobraćaja
Saobraćajna nesreća kod Obrenovca: Crna tačka na putu, čeka se izveštaj policijeGetty © Royalty-free

Posle jučerašnje teške saobraćajne nesreće u Stublinama kod Obrenovca, gde je u sudaru autobusa "Strela Obrenovac" i kamiona poginuo vozač autobusa, a 20 osoba povređeno, Mirko Koković iz Agencije za bezbednost saobraćaja kaže da se čeka izveštaj saobraćajne policije.

On navodi da je uviđaj na mestu nesreće kod Obrenovca trajao tri sata.

"Tako da čekamo izveštaj policije i nezahvalno je bilo šta da kažemo, da okrivljujemo bilo koga. Čekamo izveštaj saobraćajne policije, nakon toga možemo dati preporuke, naše mišljenje, savete kako za vozače teretnih vozila, tako i za ostale učesnike u saobraćaju", rekao je Koković.

Vozač kamiona pobegao je sa lica mesta, međutim ubrzo je pronađen, pa Koković skreće pažnju na to da bi neko bio profesionalni vozač nije dovoljno da položi za C i D kategoriju, već da ispuni sve uslove kako bi upravljao teretnim vozilima i autobusima.

"Potrebno je da dobijete sertifikat o stručnoj kompetenciji. To je jedan test koji se polaže u Agenciji za bezbednost saobraćaja, traje 140 časova – 130 časova teorijske nastave i 10 časova praktične nastave. To je jedan jako kvalitetan kurs, jako kvalitetna obuka, nakon čega budući vozači teretnih vozila, odnosno komercijalnih vozila, pod kojima podrazumemo autobuse i teretna vozila, steknu dodatno iskustvo i obrazovanje", dodao je Koković.

Ukazao je da kod profesionalnih vozača nije dozvoljena upotreba alkohola, odnosno nulta je tolerancija na alkohol.

"Oni imaju periodične zdravstvene preglede, najmanje jedan zdravstveni pregled u tri godine, osim ako lekar ne zakaže i ranije", naveo je Koković.

Ističe i da je profesionalnim vozačima zabranjena i upotreba psihoaktivnih supstanci, kao i da se to vrlo često kontroliše.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava saobraćajne policije članica je ROADPOL asocijacije, to je mreža saobraćajnih policija Evrope i oni imaju plan provere određenih kategorija u saobraćaju i konkretno jedna od aktivnosti jeste usmerena upravo ciljano na vozače kamiona, odnosno teretnih vozila i vozače autobusa", objasnio je Koković.

I ranije su se na mestu gde se desila nesreća u mestu Stubline kod Obrenovca dešavale nezgode.

"Zakon o putevima iz 2018. godine definisao je jedan od alata za unapređenje putne infrastrukture – to je nezavisna ocena uticaja puta na nastanak saobraćajne nezgode. Kada se desi saobraćajna nezgoda sa jednim poginulim licem, Ministarstvo unutrašnjih poslova nalaže upravljaču puta da izradi tu nezavisnu ocenu i da se u roku od 60 dana utvrdi da li postoji uticaj puta na nastanak saobraćajne nezgode. Ako se to utvrdi, upravljač puta je u obavezi da otkloni sve nedostatke koji dovode do nastanka saobraćajnih nezgoda", istakao je Koković.

Šta u slučaju nevremena tokom vožnje

Kada je reč o nevremenu i posledicama po saobraćaj, Koković kaže da moramo pratiti vremensku prognozu, kao i da kada imamo najavu grada ili sličnih nepovoljnih vremenskih situacija, preporuka je da odložimo putovanje.

"Vremenske prilike imaju veliki uticaj na nastanak saobraćajnih nezgoda. Pre svega, utiču na raspoloženje vozača, zatim utiču na vidljivost. Juče smo imali jako obilne kiše, imali smo grad u nekim delovima Srbije, tako da to utiče na vidljivost. I ono što je najbitnije, vremenske prilike utiču na trenje, odnosno stepen prijanjanja pneumatika na podlogu", dodao je Koković.

Na pitanje da li je pametno parkirati se sa strane, posebno ako vozimo auto-putem, ili to nije bezbedno, Koković napominje da se obavezno parkiramo na prvom bezbednom mestu.

"Ali nikako u tunelima, a vrlo često imamo takve situacije, zato što možemo napraviti mnogo goru situaciju, čak može doći i do nezgoda sa fatalnim ishodom", zaključio je Koković.

image