Vučević: Nemoguće zamisliti da je Nemačka sponzor rezolucije o Srebrenici, Rumunija promenila stav

Uspeh za Srbiju bi bio ako bi većina zemalja u četvrtak na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija glasala protiv ili bila uzdržana kada se bude glasalo o rezoluciji o Srebrenici, ocenio je premijer Srbije

Skandalozno je sve ono što se dešava u vezi sa rezolucijom o Srebrenici, od činjenice da je sama BiH nije usvojila, nego je u pitanju jednostrani akt jednog ambasadora BiH. Direktno kršenje onoga što je definisano u BiH. U Dejtonskom sporazumu je predstavljeno kako bi trebalo da se donose odluke, tri entiteta, tri naroda. Ovde je sve preskočeno, sve ono što je normalno da bude uključeno je preskočeno, izjavio je premijer Srbije Miloš Vučević za TV Prva.

Kaže da se vraćamo u period kada je sve propadalo, umesto da pričamo o budućnosti, investicijama, auto-putevima.

"Nemoguće je bilo kome objasniti u Srbiji da Nemačka može da bude sponzor rezolucije o Srebrenici jer je ta država počinila najstrašnije zločine u ratovima. Niko to ne može da prihvati i doživi racionalno, da pričamo o prijateljskim odnosima, da mi imamo zajedničku budućnost. Najveći eksperti za pitanje genocida apsolutno kažu da to nije genocid. Sponzori rezolucije bi trebalo da shvate šta se desilo u Kragujevcu ili Kraljevu", rekao je Vučević.

Dodaje da najveći eksperti o pitanju genocida kažu da to nije slučaj u Srebrenici, i da genocid ima tačnu definiciju, a to nije Srebrenica. "Svi Srbi moraju da razumeju da se tamo desio težak zločin, ali i Bošnjaci moraju da znaju šta je za nas Jasenovac, Prebilovci, Jadovno...", poručio je.

Ukazuje na sledeći talas licemerja, kada kažu da se ne radi o kolektivnoj odgovornosti.

"Čemu onda potreba? Individualna odgovornost se rešava pred sudovima, zato nije razumljivo čemu ovo ako nije politička kolektivna krivica. Iz nje dobijate da je sledeći korak ukidanje RS, što je destrukcija BiH. Neko se igra vatrom na Zapadnom Balkanu i ono što je najavio Konaković, tražiće se ratna odšteta i revizija istorije. Velika opasnost se nadvila nad nama", ocenio je premijer Srbije.

Ocenio je da bi Srbija, kakva je bila pre 15 godina, samu sebe proglasila genocidnom, i da amandmani Crne Gore samo bacaju prašinu u oči.

"Mi smo danas u mogućnosti da kontaktiramo sve zemlje u svetu, da iznosimo argumente, uspeli smo da ove koji su za rezoluciju namučimo da dođu do većine. Za nas će biti veliki uspeh ako veliki broj država bude protiv i uzdržan. Oni će je svakako izglasati zbog geopolitičkih prilika u svetu, ali poslaće im se politička poruka da ljudi ne prihvataju tu rezoluciju. Ovo je osetljivo pitanje za svet, zbog velikog muslimanskog sveta koji postoji", kaže on. 

Istakao je da postoje naznake da Grčka i Rumunija promene svoj stav o pitanju rezolucije.

"Srbima je teško da razumeju da Grci glasaju za ovo. Srbima je bilo mučno da gledaju da Grkinja predlaže ulazak Kosova u SE. Knežević je rekao, zamislite da dođe Gabon i kaže da neće da glasa za rezoluciju, a da Crna Gora glasa gde je toliko srpskog stanovništva," rekao je.

Istakao je da je važno da ne pokleknemo, i da Srbija nije osporila suverenitet bilo koje države u regionu.

"Oni pokušavaju da nam otmu deo teritorije, ovo što radi Kurti je terorizam. Kako možete jednog Srbina da ubedite da smo mi genocidan narod kad smo proterani i poubijani u svim ratovima. Najviše Srba proterano, satirali su nas gde god su stigli i vi kažete da smo mi genocidan narod," rekao je Vučević.

Uspeh za Srbiju 

Uspeh za Srbiju bi bio ako bi većina zemalja u četvrtak na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija glasala protiv ili bila uzdržana kada se bude glasalo o rezoluciji o Srebrenici, ocenio je Vučević i istakao da bi to i pored formalnog usvajanja rezolucije značilo da je većina sveta protiv te rezolucije.

On je ocenio da će usvajanje rezolucije imati konsekvence i po Srbiju, i po region Zapadnog Balkana, da je sledeći korak ukidanje Republike Srpske i revizija Dejtonskog sporazuma kao i da se neko igra vatrom na Zapadnom Balaknu.