Sve jači glas protiv rezolucije o Srebrenici; Vučić: Sutra za nas baš kao Vidovdan

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić kaže da glasanje neće biti onakvo kako ga zamišljaju tvorci rezolucije.

Do sednice Generalne skupštine UN na kojoj bi trebalo da bude glasanje o predloženoj rezoluciji o Srebrenici ostalo je nešto više od 24 sata, a sve je više onih koji dižu glas protiv ovog skandaloznog dešavanja na Ist Riveru.

Srpska delegacija u Njujorku, sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu, pokušava da izbori što bolji ishod za Srbiju. Beograd, kako je više puta isticano, osuđuje zločin, ali genocida nije bilo, kao i da se na srpske žrtve niko ne osvrće.

Iako se do poslednjeg trenutka nije znalo da li će Nemačka, zbog istorijskog bremena koje nosi na plećima, predstaviti nacrt spornog dokumenta, srpska delegacija dobila je informaciju da će predstavnik Berlina na Ist Riveru biti jedini koji će imati uvodnu reč i tražiti podršku rezoluciji.

Sve najnovije vesti o dešavanjima uoči glasanja u UN pratite uživo u blogu RT Balkan.

22. maj 2024 • 21:43

Vučić poručio iz Njujorka: Borićemo se, naš narod će biti ponosan

Vesti su lošije nego što su bile prethodnih dana, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka, uoči sutrašnjeg glasanja o rezoluciji o Srebrenici.

"Ogroman je pritisak na mnoge zemlje, a nisu svi junaci niti imaju takav interes, već ustuknu pred pretnjama iz Nemačke i drugog ešalona američke politike. Naše je da se borimo, dajemo sve od sebe", rekao je on.

Opširnije pročitajte OVDE.

Gujon: Sutra je tužan dan za mir na Balkanu

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon poručio je danas da rezolucija o Srebrenici, namernim ignorisanjem srpskih žrtava, oživljava bol i podstiče tenzije između zajednica. Gujon je u autorskom tekstu za francuski list "Figaro" naveo da će sutra, kada će se glasati za rezoluciju o Srebrenici na sednici Generalne skupštine UN, biti tužan dan za mir i pomirenje na Balkanu, jer Zapad i njegovi saveznici ponovo otvaraju rane prošlosti u Bosni i Hercegovini.

Opširnije pročitajte ovde.

Đurić sa ministrima Rumunije, Moldavije i Liberije

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić razgovarao je u Njujorku sa ministarstvima Rumunije, Moldavije i Liberije. Zemljama iz kojih njegove kolege dolaze je zahvalio na podršci kada je reč o teritorijalnom integritetu, suverenitetu i međunarodnom pravu.

Vučić: Sutra je 23. maj, ali će za nas biti baš kao Vidovdan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Njujorka video-porukom uoči glasanja o rezoluciji o Srebrenici.

"Sutra je 23. maj, nije Vidovdan, ali za nas biće baš kao Vidovdan. Sutra će se sve videti - videće se i ko su nam prijatelji i ko su lažni prijatelji i ko su oni koji nam nikada nisu bili prijatelji", navodi Vučić u video-poruci. 

"Naravno, biće mnogo licemerja, biće mnogo neistina, biće mnogo svega na šta smo odavno naučili - o kojima će oni koji sve čine protiv Srbije da nam objašnjavaju da u stvari sve to čine upravo zbog Srbije jer mnogo bolje nego mi razumeju naše interese u budućnosti", ističe Vučić.

Stevandić pisao Spajiću: Ako ne možete da glasate protiv rezolucije, budite uzdržani

Crna Gora će, ukoliko podrži rezoluciju o Srebrenici trajno narušiti dobre srpsko - crnogorske odnose, dovodeći ne samo Balkan, nego i samu Crnu Goru u polje "sukoba i nestabilnosti koje će biti teško ili nemoguće amortizovati i izbalansirati", poručio je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić u pismu upućenom crnogorskom premijeru Milojku Spajiću, pred glasanje u Ujedinjenim nacijama.

On je od Spajića tražio da Crna Gora, ako ne može da glasa "protiv" bude bar uzdržana na glasanju.

Opširnije pročitajte ovde.

Protest u Podgorici: Zaustavimo izdaju

Ispred zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici večeras u 19 časova održava se protest "Zaustavimo izdaju" zbog nezadovoljstva najavom izvršne vlasti da će u Ujedinjenim nacijama (UN) podržati rezoluciju o Srebrenici.

Veliki broj policajaca sa opremom za razbijanje protesta nalazi se u dvorištu između zgrade Vlade Crne Gore i zgrade Ministarstva spoljnih poslova. 

Opširnije pročitajte ovde.

Predsednik Vučić se obratio na panel diskusiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas na panel diskusiji u sedištu UN u Njujorku, na kojoj su govorile žrtve i svedoci rata u BiH, da oni svedoče o tome šta se dogodilo pre 30 godina i da istina nije jednostrana, kao i da će im usvajanjem nacrta rezolucije o Srebrenici biti stavljen žig na čelo kao da su deo genocidnog naroda.

Opširnije pročitajte OVDE.

Đurić poslao hitan apel iz Njujorka svim državama članicama UN

Republika Srbija najhitnije apeluje na sve države članice Ujedinjenih nacija da se oštro suprotstave usvajanju nacrta rezolucije o Srebrenici, poručio je šef srpske diplomatije na Iksu.

Đurić je još jednom apelovao na sve države članice Ujedinjenih nacije da na sutrašnjem glasanju u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija budu protiv nacrta rezolucije pod nazivom "Međunarodni dan razmišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine".

Panel diskusija u UN: "Mi govorimo, jer oni ne mogu – glasovi koje treba čuti"

U Njujorku je danas održana panel diskusija pod nazivom "Mi govorimo, jer oni ne mogu – glasovi koje treba čuti", u organizaciji Stalne misije Srbije pri Ujedinjenim nacijama, a gde će biti predstavljena svedočanstva svedoka i žrtava rata u BiH.

Diskusija je počela minutom ćutanja za sve žrtve rata u BiH, bez obzira na njihovu etničku ili religijsku pripadnost.

Panel diskusiji prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Marko Đurić.

Opširnije pročitajte OVDE.

Skupština RS usvojila dokument o rezoluciji o Srebrenici

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je dokument "Protest protiv kršenja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i opšteg međunarodnog prava".

Za dokument je glasalo svih 65 prisutnih poslanika.

Dokument sadrži 13 tačaka, u kojem se, između ostalog, navodi da Republika Srpska zahteva hitnu obustavu navedenih radnji i vraćanje u relevantne međunarodno-pravne okvire kao i poštovanju ugovornih obaveza.

"Takođe, tražimo da Ugovornica, države svedoci i ostale zemlje daju zvaničan odgovor sa obrazloženjem mera koje će biti preduzete da se ova situacija ispravi, kao i da se spreče buduća kršenja", navodi se u dokumentu.

Opširnije pročitajte ovde.

Vučić razgovarao sa predsednikom Kube

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsednikom Republike Kube Migelom Dijas-Kanelom Bermudesom o rezoluciji o Srebrenici.

"Dobar razgovor sa predsednikom Kube Migelom Dijas-Kanelom Bermudesom kojeg sam upoznao sa svim mogućim posledicama usvajanja jednostrano nametnute rezolucije o Srebrenici na predstojećoj sednici Generalne skupštine UN", objavio je Vučić na svom Instagram nalogu

Bilbordi podrške Srbiji i RS

Bilbordi sa porukom da Srbi nisu genocidan narod pojavili su se danas širom Beograda.

Na bilbordima se nalazi poruka ispisana ćirilicom.

"Mi nismo genocidan narod. Pamtimo... Ponosna Srbija i Srpska", sa državnim grbom Srbije i grbom Republike Srpske. Bilbordi sa ovom porukom su primećeni, između ostalog, kod Ušća, Doma Omladine, na Terazijama i drugim delovima grada.

Ova poruka je sinoć bila ispisana i na Kuli Beograd, a na društvenim mrežama se pojavio snimak sa istom porukom.

Vimer: Insistiranje Nemačke na Rezoluciji o Srebrenici ostavlja gorak ukus

Bivši državni sekretar Ministarstva odbrane Nemačke i potpredsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Vili Vimer, izjavio je da insistiranje Nemačke na rezoluciji o Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN ostavlja gorak ukus.

"Nemačka je bila ta koja je, ne mareći za svoj Ustav i Povelju UN učestvovala u ratu NATO-a protiv SR Jugoslavije, kršeći međunarodno pravo. Svet će se zapitati šta da s obzirom na te okolnosti misli o akcijama Nemačke u Generalnoj skupštini UN 23. maja 2024. godine", istakao je Vimer za "Kosovo onlajn".

Opširnije pročitajte ovde.

Gulić: Rezolucija o Srebrenici političko pitanje, može dovesti do destabilizacije

Istoričar Milan Gulić ocenio je danas da je rezolucija o Srebrenici o kojoj treba da glasa Generalna Skupština Ujedinjenih nacija u prvom redu političko, a ne istorijsko ili pravno pitanje i da će ona samo može dovesti do destabilizacije i zaoštravanja odnosa u regionu i da to što se dogodilo jula 1995. godine u Srebenici ne može nazvati genocidom.

On je dodao da su počinjena jeziva etnička čišćenja na različitim stranama.

"Možemo da pogledamo i građanski rat u Hrvatskoj, građanski rat u BiH i rat na KiM. Tu zaista jeste bilo velikih operacija, užasnih stradanja i civilnog stanovništva. Međutim, podvesti sve to pod pojam genocida, koji je jasno definisan, koji je utemeljen nakon Drugog svetskog rata, da bi napravio jednu, ne samo pravnu, već i moralnu osudu takvog obima zločina kakvi su počinjeni u Drugom svetskom ratu, i pridati to sad nečemu što je ipak bilo lokalnog okvira, kao što su dešavanja oko Srebrenice, mislim da je zaista u prvom redu političko, a ne istorijsko ili pravno pitanje", objašnjava on.

Kako je ocenio Gulić, cilj je da se okrive Beograd i Srbija za sva dešavanja koja su pratila raspad Jugoslavije.

On je istakao da su dešavanja oko raspada Jugoslavije, bez ikakve dileme, pomogla u različitim geopolitičkim igrama unutar Evrope da se jedna velika evropska sila, u neku ruku, kako je rekao, "opere" za ono što je radila u Drugom svetskom ratu, odnosno da se nađe još jedan takav krivac kakav je bio nemački narod.

"Takav krivac je pronađen u Srbiji i srpskom narodu, i rekao bih da je ta kvalifikacija Srebrenice kao genocida u stvari temelj te politike", ocenio je Gulić.

Kada su u pitanju amandmani Crne Gore, Gulić je ocenio da se ne radi o nečemu važnom, već da o amandmanima koji su za unutrašnju upotrebu, jer je situacija u Crnoj Gori jako složena, a kako podseća, srpske stranke u Crnoj Gori su žestoko reagovale na najavu da će ta zemlja glasati za rezoluciju.

Gulić objašnjava da je za njega mnogo važniji drugi amandman, koji je u potpunosti promenjen, a odnosi se na to da se poštuje Dejtonski sporazum.

On smatra da rezolucija samo može dodatno da zaoštri odnose unutar BiH i odnose između BiH i Srbije i da ne vidi ništa dobro sem da se dodatno destabiluzuje region.

Gulić kaže i da je za njega posebno sporan drugi član teksta rezolucije koji se odnosi na to da se unapred osuđuje svako negiranje genocida, jer to predstavlja ograničavanje slobode mišljenja.

"I to je ono što je najveća opasnost. Ne samo da se ograničava sloboda govora, već se od zemalja članica UN traži da čuvaju utvrđene činjenice i da o tome govore čak i kroz svoj obrazovni sistem", napominje Gulić.

Na pitanje o tome kako se mogu okarakterisati zločini u NDH, on je rekao da je bez ikakve dileme nad srpskim narodom u HDH počinjen genocid.

"Postojala je jasna namera uništenja, jasna namera da se to stanovništvo sa tog prostora ili direktno ubije, ili protera. Bez ikakve dileme, Srbi su bili žrtve genocida u NDH, a glavni simbol njihovog stradanja na kraju je ostao Jasenovac, s obzirom na to da je to bio najvažniji i najstrašniji logor smrti koji je NDH osnovala", rekao je Gulić.

On je ocenio da se ne mogu uporediti Jasenovac i Srebrenica ili bilo koje drugo stratište iz ratova devedesetih godina i da usvajanje rezolucije o Jasenovcu ne bi bio adekvatan pandan rezoluciji o Srebrenici.

Kako je Gulić naglasio, Beograd ne poriče da se u Srebrenici dogodio strašan zločin, ali da to nije bio genocid.

On je ocenio da sva društva koja su učestvovala u ratovima devedesetih godina moraju da naprave značajan korak u cilju pomirenja sa svojom prošlošću, kao i da je u tom smislu korak napravilo jedino srpsko društvo, jer se zločini nad srpskim narodom osporavaju.

Sutra zvona u Hilandaru: Molitve za spasenje srpske države i naroda

Iguman Hilandara Metodije sa monasima moliće se sutra u tom manastiru kod ikone Trojeručice, ispred koje se uvek mole u ozbiljnim iskušenjima za srpsku državu i narod, rečeno je Tanjugu u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Iz SPC navode da će sutra najveći broj crkava u zemlji i rasejanju zvoniti i da će uputiti molitve za spasenje srpske države i naroda.

Ruski patrijarh naložio svenoćno bdenje za spas bratskog Srpskog naroda u svim Ruskim crkvama

Naložio sam da se u svim Ruskim crkvama u Otadžbini i rasejanju u noći između 22-23 maja služi svenoćno bdenje za spas našeg bratskog Srpskog naroda, izjavio je patrijarh Mosovski i sve Rusije Kiril, objavile su "Novosti".

Starović: Rezolucija o Srebrenici politička zamka za Srbiju

Ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Nemanja Starović ocenio je da su tri nivoa na kojima se može analizirati rezolucija o Srebrenici -davanje veštačkog disanja jedinstvu zapadnog i islamskog sveta, nametanje drugačije interpretacije građanskog rata u BiH i krajnja relativizacija genocida.

"Jedan nivo jeste onaj koji se tiče njihove namere u ovim postojećim okolnostima, kada se pred našim očima odvija jedan strašan i surov rat na području Gaze, da se da nekakvo veštačko disanje jedinstvu zapadnog i islamskog sveta", smatra Starović.

Navodi da je drugi nivo "namera inicijatora rezolucije da zapravo nametnu jednu bitno drugačiju interpretaciju užasnog i tragičnog građanskog rata u BiH, time što će čitav narativ o ratu, čitavu istorijsku istinu pokušati da redukuju na samo jedan događaj, ma koliko on pojedinačno važan i tragičan bio.

"Time pokušavaju zapravo retroaktivno da opravdaju i mnoge druge stvari, poput zločinačke akcije "Oluja” i agresije na SR Jugoslaviju", napominje Starović.

Treći nivo je, kaže ministar, krajnja relativizacija genocida, jer je sasvim sigurno da će se već u narednim danima i mesecima pojaviti niz sličnih inicijativa pred Generalnom skupštinom, gde će mnoge države i narodi tražiti da stradanje koje su oni preživeli, pre svega u 20. veku, bude kvalifikovano kao genocid.

Kaže da je sasvim sigurno da se radi o svojevrsnoj političkoj zamci koja je pripremljena za Srbiju, ali da će, bez obzira na činjenicu da je matematika takva kakva jeste, to na kraju ipak biti moralna pobeda države, jer će još jednom dokazati da ima kičmu.

Dodik: BiH došla do kraja, raziđimo se u miru

Bosna i Hercegovina je došla do svog kraja ili su je, preciznije rečeno, doveli do kraja oni koji su se u nju kleli, istakao je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Ostalo je samo da svi učinimo napor da budemo dobre komšije i da se raziđemo u miru", naveo je Dodik na Iksu.

On je istakao da će rezolucija o Srebrenici koju su, kako kaže, na silu i silom, kršeći Ustav, izgurali Bošnjaci preko svojih mentora, razgraničiti Republiku Srpsku i FBiH.

"Laž koju nam podvaljuju Bošnjaci ne možemo ni zaboraviti ni oprostiti. Ne postoji način da se šteta nastala guranjem ove rezolucije sanira. I neka ne bude kasnije da ih nismo upozorili na vreme", zaključio je Dodik.

Brnabić: Rezolucijom o Srebrenici bacaju šibicu na Balkanu

"Ne mogu da shvatim zašto Nemačka ovo radi, kako je ovo uopšte moguće. Da li se iko tamo ne zapita kakav je ovo šamar celom svetu i čitavoj istoriji", rekla je predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić za TV Hepi, komentarišući informaciju da će Nemačka predstaviti sramnu rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

Prema njenim rečima, ovom rezolucijom se krši Dejtonski sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine, ona predstavlja skandal nad skandalima, kako je rekla.

"U trenutku kad imate žarišta širom sveta, otvaraju još jedno na Balkanu koji je i tako bure baruta. Trudili smo se 30 godina da smirimo situaciju a oni bacaju šibicu koja će raspaliti mržnju. Oni će se pokupiti a mi ćemo ostati ovde u regionu da pokušamo da nađemo način da smirimo tenzije", rekla je Brnabić.

Stevandić: Nemačka masakrirala Srbe i druge narode, sada je sponzor Bošnjacima

Predsednik NSRS Nenad Stevandić je povodom najave da će uvodnu reč o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN imati Nemačka, podsetio da je reč o zemlji koja je masakrirala Srbe i mnoge druge u dva svetska rata.

Nemačka je, dodao je, izvršila Holokaust, imala koncentracione logore i gasne komore, sponzorisala ustaški i slične nacističke pokrete koji su uništavali cele narode.

"Sad su sponzori Bošnjacima", napisao je Stevandić na Iksu.

Fila: Ako bude manje od 100 glasova za rezoluciju, to će biti pobeda Srbije

Advokat Toma Fila izjavio je danas da bi za Srbiju bila pobeda ako bi manje od 100 zemalja glasalo za rezoluciju o Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku.

"Očekuje nas borba koja je možda izgubljena jer sila Boga ne moli, ali kako kaže naš narod silu Bog ne voli. Nadam se da nećemo dramatično izgubiti, nego da barem spasimo čast. Ako bude ispod 100 glasova za rezoluciju, onda smo pobedili, pogotovo ako Kina glasa protiv, Indija se uzdrži, onda smo dobili trećinu sveta na našoj strani", poručio je on za Tanjug.

Fila smatra da je sramotno to što je Nemačka, koja je u Drugom svetskom ratu izvršila holokaust, bude predlagač rezolucije o Srebrenici u UN zajedno sa Ruandom, istakavši da Nemci nakon svega što su uradili ne bi smeli da se pojave, a kamoli da dignu glavu.

Komentarišući to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć pozvao Grčku i prijateljske zemlje da se uzdrže od glasanja, Fila je rekao da ukoliko bi od ukupno 193 članica, bilo više uzdržanih ili protiv rezolucije, to bi značilo da je Srbija spasila obraz male, nezavisne države.

Na pitanje da li je slučajnost što se baš sada pokreće hapšenje lidera Izraela i Hamasa, kako to traži glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda, Fila je izjavio da iako Francuska podržava zahtev da se raspiše nalog za hapšenje lidera Izraela i Hamasa, sa druge strane Amerika i Velika Britanija prete sanckijama Međunarodnom krivičnom sudu što, napominje on, pokazuje da je sila jača od međunarodnog prava.

"Da smo mi mogli da kažemo da ćemo uvesti sankcije Tribunalu jer ne želimo da izvršimo nalog tog suda, Slobodan Milošević bi danas bio živ. Tako to izgleda kada je sila jača od međunarodnog prava", naveo je advokat.

Vučić i Dodik objavili spot sa snažnom porukom: Mi nismo genocidan narod

Uoči sutrašnje sednice Generalne skupštine UN na kojoj bi trebalo da bude glasanje o predloženoj rezoluciji o Srebrenici objavljen je video-spot sa porukom da Srbi nisu genocidan narod.

"Mi nismo genocidan narod. Pamtimo. Ponosne Srbija i Srpska", navedeno je u videu koji su na društvenim mrežama podelili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Đurić: Rezolucija UN o Srebrenici izazvaće dalje podele na Balkanu

Rezolucija Ujedinjenih nacija o Srebrenici izazvaće dalje podele na Balkanu, a postizanje konsenzusa o obeležavanju sećanja na prošlost na način koji ne stvara podele je najbolji način da se obezbedi da se to neće i ne može ponoviti, napisao je u autorskom tekstu za "Politiko" ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić.

Kaže da glasanje neće biti onakvo kako ga zamišljaju tvorci rezolucije. 

"Niko ne poriče da su se strašni ratni zločini dogodili tokom balkanskih ratova. Samo politički ekstremisti odbacuju stav da su u Srebrenici počinjeni neopisivi zločini. I samo najbezumniji ljudi nisu voljni da priznaju i odaju počast tim žrtvama. Međutim, budući da je predložena rezolucija UN usko fokusirana i sačinjena bez konsultacija sa svim regionalnim zajednicama i stranama u balkanskim ratovima, verovatno će dovesti do podela unutar Bosne i širom regiona", napisao je on.

Opširnije pročitajte ovde.

NSRS danas zauzima stav o predloženoj rezoluciji o Srebrenici

Narodna skupština Republike Srpske će na sednici, koja je počela u Banjaluci, zauzeti stav o najavljenoj antisrpskoj rezoluciji o Srebrenici, o kojoj bi sutra trebalo da se glasa u Generalne skupštine UN.

Sednica NSRS je počela "Aktuelnim časom" tokom kojeg poslanici postavljaju pitanja premijeru Radovanu Viškoviću.

Vučević: postoje naznake da Grčka i Rumunija promene svoj stav o pitanju rezolucije

"Nemoguće je bilo kome objasniti u Srbiji da Nemačka može da bude sponzor rezolucije o Srebrenici jer je ta država počinila najstrašnije zločine u ratovima. Niko to ne može da prihvati i doživi racionalno, da pričamo o prijateljskim odnosima, da mi imamo zajedničku budućnost. Najveći eksperti za pitanje genocida apsolutno kažu da to nije genocid. Sponzori rezolucije bi trebalo da shvate šta se desilo u Kragujevcu ili Kraljevu", premijer Srbije Miloš Vučević za TV Prva.

Ocenio je da bi Srbija, kakva je bila pre 15 godina, samu sebe proglasila genocidnom, i da amandmani Crne Gore samo bacaju prašinu u oči.

"Mi smo danas u mogućnosti da kontaktiramo sve zemlje u svetu, da iznosimo argumente, uspeli smo da ove koji su za rezoluciju namučimo da dođu do većine. Za nas će biti veliki uspeh ako veliki broj država bude protiv i uzdržan. Oni će je svakako izglasati zbog geopolitičkih prilika u svetu, ali poslaće im se politička poruka da ljudi ne prihvataju tu rezoluciju. Ovo je osetljivo pitanje za svet, zbog velikog muslimanskog sveta koji postoji", kaže on. 

Istakao je da postoje naznake da Grčka i Rumunija promene svoj stav o pitanju rezolucije.

Opširnije pročitajte ovde.