Srbija i Balkan

Vimer: Insistiranje Nemačke na Rezoluciji o Srebrenici ostavlja gorak ukus

Nemačka je bila ta koja je, ne mareći za svoj Ustav i Povelju UN učestvovala u ratu NATO-a protiv SR Jugoslavije, kršeći međunarodno pravo, ukazao je nekadašnji državni sekretar Ministarstva odbrane te zemlje
Vimer: Insistiranje Nemačke na Rezoluciji o Srebrenici ostavlja gorak ukuswww.globallookpress.com © Stefan Puchner

Bivši državni sekretar Ministarstva odbrane Nemačke i potpredsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Vili Vimer, izjavio je da insistiranje Nemačke na rezoluciji o Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN ostavlja gorak ukus.

"Nemačka je bila ta koja je, ne mareći za svoj Ustav i Povelju UN učestvovala u ratu NATO-a protiv SR Jugoslavije, kršeći međunarodno pravo. Svet će se zapitati šta da s obzirom na te okolnosti misli o akcijama Nemačke u Generalnoj skupštini UN 23. maja 2024. godine", istakao je Vimer za "Kosovo onlajn".

Prema njegovim rečima uzroke angažovanja Nemačke, ali i drugih zemalja Zapada na rezoluciji o Srebrenici treba tražiti u širem kontekstu geopolitičkih događaja i previranja u svetu, apostrofirajući krize u Ukrajini, tako i u Pojasu Gaze.

"Mnogo je otvorenih pitanja danas. Od toga da li će doći do sporazuma Izraela i Hamasa, ali i šta će doneti predstojeća mirovna konferencija u Švajcarskoj. Ne treba zaboraviti da je petogodišnji mandat predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog istekao ovog meseca", kaže Vimer.

Dodaje da bi usvajanje Rezolucije u Srebrenici moralo da otvori i pitanje pokretanja sličnih rezolucija.

Kao ključno vidi preispitivanje odgovornosti vodećih zemalja unutar NATO-a zbog bombardovanja SRJ 1999. godine.

"Ukoliko se već pokreće pitanje krivice za genocid zbog čega se onda to isto pitanje ne bi postavilo i protiv država NATO-a? Pa oni su bombardujući SRJ upotrebili uranijumsku municiju protiv naroda, zar ne?", zaključuje Vimer.

image