Srbija i Balkan

Prištinske finansijske institucije o zatvaranju Poštanske štedionice: Nisu imali dozvolu

U saopštenju se tvrdi da ni jedna finansijska institucija ne može da radi bez važeće dozvole koju je izdala tzv. centralna banka "Kosova"
Prištinske finansijske institucije o zatvaranju Poštanske štedionice: Nisu imali dozvolu© TANJUG/ BANKA POŠTANSKA ŠTEDIONICA

Povodom zatvaranja šest ekspozitura Banke Poštanska štedionica na severu, centralna banka privremenih prištinskih institucija poručuje da rad banaka i finansijskih institucija bez dozvole i ovlašćenja predstavlja "nezakonitu i nedozvoljenu radnju".

"Obaveštavamo vas da je prema važećem zakonodavstvu o radu, rad finansijskih institucija bez dozvole nezakonit i nedozvoljen. Tačnije, to je u suprotnosti sa zakonom o CBK, zakonom za banke, mikrofinansijske institucije i nebankarske finansijske institucije i zakonom za platni sistem, kao i relevantnim regulatornim instrumentima", saopštili su iz tzv. centralne banke "Kosova" za "Telegrafi".

U saopštenju se tvrdi da ni jedna finansijska institucija ne može da radi bez važeće dozvole izdate od "CBK", te da može da radi samo institucija koju je ovlastila "CBK".

Naglašava se da je dužnost tzv. centralne banke određena zakonskim ovlašćenjima koja, između ostalog, podrazumevaju da reguliše, licencira i nadgleda finansijske institucije.

"Zbog toga CBK ne može da komentariše rad institucija za sprovođenje zakona, ali je spremana da sarađuje sa državnim institucijama u sprovođenju zakonitosti u zemlji prema zakonskim ovlašćenjima", navodi se u saopštenju.

Policija tzv. Kosova je u ponedeljak sa puškama i pancirima upala u ekspoziture Poštanske štedionice u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Prema saopštenju policije tzv. Kosova, tokom akcije su zaplenjena dokumenta, kao i oko 1.600.000 evra, oko 74.700.000 dinara, oko 19.500 franaka, oko 13.800 američkih dolara, oko 40 australijskih dolara.

image