Završena sednica GS UN: Usvojena rezolucija o Srebrenici, manje od polovine članica glasalo "za"

"Za" je glasalo 84, protiv 19, a uzdržano 68 zemalja od 193 članice UN

U Generalnoj skupštini UN završeno je glasanje o rezoluciji o Srebrenici, koju su predložile Nemačka i Ruanda.

Sednica je počela izlaganjem predstavnice Nemačke u UN Antje Lendersen koja je obrazložila tekst rezolucije o Srebrenici. Nakon toga je usledila rasprava a onda i glasanje.

"Za" je glasalo 84, protiv 19, a uzdržano 68 zemalja od 193 članice UN.

Prema pravilima glasanja Generalna skupština je time usvojila nacrt rezolucije.

Broj onih koji su glasali za rezoluciju o Srebrenici je znatno manji od polovine članica Ujedinjenih nacija.

Predsednik Aleksandar Vučić upitao je uoči glasanja zašto se rezolucija o Srebrenici donosi baš sada i zašto se na njoj radilo tajno. Ukazao je da će usvajanje rezolucije otvoriti Pandorinu kutiju i da će se svet suočiti sa nizom optužbi za genocid i da ona neće doneti pomirenje u regionu.

Sve najnovije vesti o dešavanjima uoči glasanja u UN pratite uživo u blogu RT Balkan.

23. maj 2024 • 21:33

Vučević: Uspeli smo da pružimo otpor dostojan divljenja

Danas su Srbija, Republika Srpska i srpski narod sa većim delom sveta uspeli da kažu jasno i glasno šta je istina, izjavio je premijer Srbije Miloš Vučević.

On je poručio da smo danas bili svedoci ozbiljnih geopolitičkih promena.

"Rezolucija o Srebrenici je formalno usvojena, a suštinski je doživela debakl. Uspeli smo da pružimo otpor dostojan svakog divljenja", rekao je Vučević gostujući u Specijalu RTRS-a.

Premijer Srbije je zahvalio svim zemljama koje su imale hrabrosti da kažu šta je istina.

"Srbija, Republika Srpska i srpski narod nisu usamljeni. Nismo genocidan narod, dobri smo ljudi. Idemo napred", naglasio je Vučević.

Đurić: Svako ko bude hteo da ide protiv Srbije će sada morati dva puta da razmisli

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je da je jedan od najvažnijih rezultata današnjeg glasanja u Ujedinjenim nacijama o rezoluciji o Srebrenici to što će "svako ko bude hteo da ide protiv Srbije morati dva puta da razmisli".

"Mi smo na najgoroj temi, na temi koja je najosetljivija, najteža za objasniti i obrazložiti, uspeli da imamo 107 zemalja koje nisu bile protiv nas. Nama je široko polje da razgovaramo i o našim interesima kad je reč o Kosovu i Metohiji i o mnogim drugim stvarima. I prijateljstva koja smo stekli u ovoj borbi, mi ćemo pažljivo čuvati i negovati", rekao je Đurić posle sednice Generalne skupštine UN na kojoj je usvojen nacrt rezolucije o Srebrenici.

Srbija je poručila da se ne sme praviti hijerarhija među žrtvama i da se celom jednom narodu stavi žig genocida i sramote jednak sa holokaustom, rekao je on.

"Mislim da smo u tome danas uspeli, ovo otvara veliki prostor da se u četiri petine čovečanstva ovo ne tretira na način na koji su zamislili tvorci rezolucije", zaključio je Đurić.

Dačić: Težak dan za Srbiju

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačića je ocenio da je današnji dan za Srbiju veoma težak, jer kako je istakao, žele da nam pripišu da smo genocidan narod, ali da je uprkos tome ovo jedna pobeda Aleksandra Vučića.

"Kao što je predsednik Vučić rekao, u sistemu UN se glasa na čudan način. Oni koji nisu prisutni neće da glasaju. Sa manjinom je usvojena Rezolucija. Ona bi bila usvojena i da je bilo 20 glasova za. Ovo je jedna pobeda Aleksandra Vučića. Treba da razumete koliko je predsednik Vučić zvao sve države u svetu, toliko su i drugi zvali. I nisu oni samo zvali, oni su i pretili", rekao je Dačić gostujući na TV Pink.

Dačić je rekao da smo, kako je naveo, u startu imali četiri oslonca, a to su Kina, Rusija, Mađarska i Emirati.
On je rekao da sponzori rezolucije nisu uspeli da privole ceo muslimanski svet da glasa za ovu rezoluciju.

"Ovo je veoma težak dan jer žele našem narodu da prikuju da smo genocidan narod. Ovo nama daje za pravo da kažemo da većina članica nije podržala Rezoluciju", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da je po povelji UN za glasanje je potrebna dvotrećinska većina, a oni su tražili prostu većinu.
Ministar je naglasio da su ne samo u Beogradu, već i drugim gradovima građani izašli na ulice.

Ruanda odbacila "neosnovane optužbe" DR Konga

Genocid je mrlja na našem kolektivnom sećanju, rekao je predstavnik Ruande.

On je optužio predstavnika DR Konga da je iskoristio ovu priliku da izađe sa "neosnovanim optužbama" protiv Ruande.

"Ovo se svodi na trivijalizaciju i negaciju genocida. Želeo bih da kategorički odbacim ove optužbe", rekao je predstavnik Ruande.

Od 1994, dešavao se sistematski genocid ruandanskih Tutsija u istočnom DR Kongu, izjavio je on.

"DR Kongo je počinilac genocida protiv sopstvenih građana", tvrdio je predstavnik Ruande. 

Kosovska Mitrovica: Kolone vozila sa srpskim trobojkama u znak podrške Vučiću

Kolone vozila sa srpskim trobojkama provezle su se centrom severnog dela Kosovske Mitrovice u znak podrške predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj borbi u GS UN.

Vozila su pravila krugove oko spomenika Cara Lazara.

Mađarska: UN mora da radi na izgradnji poverenja a ne širenju podela

Predstavnica Mađarske rekla je da se Mađarska saoseća sa žrtvama zločina u Srebrenici ali je pozvala okupljene da se zapitaju da li je nacrt fokusiran na stabilnost regiona ili na otvaranje starih rana.

Mađarska nije uverena da ova rezolucija pomaže pomirenju, a UN moraju da rade na izgradnji istog a ne na širenju podela i zato nismo podržali rezoluciju, objasnila je predstavnica Mađarske, jedine EU zemlje koja je glasala protiv rezolucije.

Milačić: Jedna od najsramnijih odluka u modernoj istoriji Crne Gore

Vlada Crne Gore je glasanjem za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN urušila ugled zemlje i otvoreno izdala veliki deo vlastitog naroda, poručio je predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić,

"Ovaj čin predstavlja jednu od najsramnijih epizoda u modernoj političkoj istoriji Crne Gore. Svojim glasom, Vlada je pokazala potpuni nedostatak poštovanja prema velikom delu svojih građana ali, suštinski, i države Crne Gore, označivši početak dodatne polarizacije društva. Direktna odgovornost za sve posledice koje uslede nakon ove odluke - što na unutrašnjem, što na regionalnom planu - leži na Vladi Crne Gore. Ovaj potez ne može i ne sme proći bez odgovarajuće reakcije srpskog naroda u Crnoj Gori", rekao je Milačić, prenose "Vijesti".

On je istakao da poziva sve činioce u okviru srpskog društveno-političkog korpusa da se odlučno odrede prema "ovom sramnom postupku Vlade Crne Gore kojim je nanešena ogromna šteta srpskom narodu u Crnoj Gori".

"Sada je trenutak da pokažemo jedinstvo i odbranimo elementarne vrednosti, dostojanstvo i integritet", zaključio je Milačić.

Dodik: Nisu uspeli Srbima da nametnu da su genocidan narod

"Blizu 110 zemalja nije glasalo ili je bilo protiv ili uzdržano. Ovo je propala rezolucija i to znači da UN nisu to podržale. Njihov naum da Srbima nametnu genocidnost i moralnu diskvalifikaciju nije uspeo", izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik posle glasanja u Generalnoj skupštini UN.

Opširnije čitajte OVDE

Vulin: Za Srbe ovo je dan ponosa, spoljnu politiku uskladiti sa rezultatima glasanja

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin nakon usvajanja rezolucije je poručio da "za nas Srbe, ovo je dan ponosa i dan posle koga treba da svoju politiku uskladimo sa rezultatima glasanja".

"Tražili ste lisicu, naišli ste na vuka. Nemačka, SAD i njihove kolonije su mislile da su Srbi lak plen. Od zemalja koje su ratovale protiv Srba očekivao sam da nas bolje poznaju i više cene", rekao je on.

Vulin je naglasio da su oni "pokazali silu, ali istinu nisu ubili".

"Više zemalja članica UN nisu podržale rezoluciju, nego što jesu. Ovo je pobeda Srbije, njenih iskrenih prijatelja i pobeda neverovatne upornosti i čelične volje predsednika svih Srba Aleksandra Vučića. Istorija nepogrešivo bira ko će je činiti, a Srbi ko će ih voditi".

Vulin je rekao da je "za nas Srbe ovo je dan ponosa i dan posle koga treba da svoju politiku uskladimo sa rezultatima glasanja".

"Svako nam je rekao šta misli o nama, mi Srbi sami biramo prijatelje, ali nas i neprijatelji sami izaberu", poručio je potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin nakon izglasavanja sramne rezolucije o Srebrenici u Skupštini Ujedinjenih nacija.

Crna Gora pozvala na poštovanje Ustava BiH

Predstavnik Crne Gore Damir Šabanović rekao je da je Podgorica razmotrila i političke implikacije rezolucije.

Prema njegovim rečima, Crna Gora je multietnička zemlja koja neguje dobrosusedske odnose, zbog čega su pažljivo razmotrili rezoluciju i podneli amandmane na nju.

Pozvao je na promovisanje dijaloga i poštovanje Ustava BiH i ukazao da je to bio cilj crnogorskih amandmana.

Vučić nakon glasanja: Predaja nije opcija, ponosan sam na slobodnu Srbiju i herojski srpski narod

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na Instagramu neposredno nakon glasanja u Generalnoj skupštini UN, gde je poručio da predaja nije opcija.

"Predaja za nas nikada nije opcija! Ponosan na slobodnu Srbiju i herojski srpski narod", napisao je on.

Grčki predstavnik: Ova rezolucija podriva jedinstvo regiona

Grčka priznaje značaj rezolucije o Srebrenici i poštuje odluke i presude sudova, rekao je predstavnik Grčke.

Grčka je posvećena i nacionalno i na međunarodnom planu borbi protiv poricanja genocida ali nam je potrebna inicijativa koja promoviše deeskalaciju i jedinstvo. Ova rezolucija rizikuje da bude pogrešno protumačena i podriva napore jedinstvu.

Budućnost BiH i Balkana može da postoji samo u okviru EU, zaključio je predstavnik Grčke.

Prva reakcija iz Podgorice: Crna Goro, obraz ti crn!

Dok se čekaju prve reakcije političara, vlasti i opozicije, prva reakcija iz Podgorice na glas Crne Gore za rezoluciju o "genocidu" u Srebrenici stiže u vidu glavnog naslova na portalu "IN4S" koji glasi: "Crna Goro obraz ti crn: Glasanje u UN protiv roda i poroda!" 

U ovom trenutku ispred zgrade Vlade Crne Gore traje protest više hiljada građana zbog odluke Vlade Crne Gore da glasa za tu odluku. Na jučerašnjem protestu ispred zgrade Vlade čuli su se uzvici – "izdaja, izdaja" i "blokade, blokade".

Brazil: Rezolucije treba da zbliže strane a ne da ih dodatno podele

Naša uzdržanost na proceni okolnosti koje su vladale na podnošenju nacrta i konsultacija o rezoluciji, rekao je predstavnik Brazila.

Zabrinuti smo velikim podelama kako u UN tako i u BiH. Rezolucije kao ova trebalo bi da okupe i zbliže strane, da grade trajni mir i da pomognu da se zaleče rane.

Okolnosti u vezi sa ovim nacrtom bile su potpuno suprotne i nismo mogli da budemo deo toka, rekao je predstavnik Brazila.

Nebenzja: Cilj rezolucije da se demonizuje jedan narod i podrije Dejton

Cilj ove rezolucije je da se demonizuje jedan narod i podrije Dejtonski sporazum, rekao je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja. 

Prema njegovim rečima, ne iznenađuje da je rezolucija doneta bez konsenzusa, glasanjem, kao i da je veći broj onih koji je nisu podržali od onih koji jesu.

Dok je govorio predstavnik Ruske Federacije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ogrnuo je srpsku zastavu.

Opširnije čitajte OVDE

Brnabić: Nema povlačenja, nema predaje!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić poručila je danas da je ponosna na predsednika Aleksandra Vučića i ocenila da će njegov govor na sednici Generalne skupštine UN ostati upisan u istoriju.

"Ponosni smo na Aleksandra Vučića! Hvala što ne daš da nam gaze Srbe i Srbiju", objavila je Brnabić na nalogu Iks.

Navela je i citat iz govora predsednika koji je na sednici Generalne skupštine UN o Srebrenici rekao: "Ne branimo sebe, branimo svet i principe međunarodnog prava",

"Nema povlačenja, nema predaje", zaključila je Brbanić.

Rusija i Ukrajina na različitim stranama

Rusija i Belorusija glasale su protiv rezolucije o Srebrenici.

Ukrajina je, predvidljivo, bila za rezoluciju.

Kako je glasao (širi) region

Crna Gora, Bosna i Hercegovina, kao i Hrvatska, Albanija, Slovenija i Severna Makedonija glasali su za rezoluciju o Srebrenici.

Mađarska je bila protiv.

Grčka i Slovačka su bile uzdržane, dok su Bugarska i Rumunija glasale za rezoluciju.

 

Za 84, protiv 19, uzdržano 68

Generalna skupština UN usvojila je o nacrtu rezolucije o Srebrenici.

"Za" je glasalo 84, protiv 19 dok je 68 zemalja bilo uzdržano.

DR Kongo protiv rezolucije

Predstavnik Konga istakao je neophodnost konsenzusa, naročito u BiH sa "etničkim tenzijama i unutarpolitičkim problemima".

Jasno da ovaj nacrt rezolucije ne predstavlja konsenzus među stanovništvom BiH. Nacrt rezolucije ovakav kakav jeste antagonistički čin jedne zajednice protiv druge. Nije bilo ni regionalnih konsultacija što dovodi u pitanje pitanje pomirenja u regionu, podsetio je predstavnik.

Ova rezolucija će biti kontraproduktivna, neće zalečiti rane niti osnažiti mir. Samo će produbiti podele i doneti do novih talasa nasilja, naglasio je.

Generalna skupština UN bi to trebalo da izbegne, rekao je. Priznanje genocida mora da bude zasnovano na objektivnim paraletrima, ne sme da bude politizovano i vođeno dvostrukim standardima, rekao je on.

Zbog toga ćemo glasati protiv rezolucije, poručio je.

Angola ostaje uzdržana

Angola snažno veruje da mir, pomirenje i jedinstvo se moraju štititi po svaku cenu, rekao je predstavnik Angole. 

"Verujemo da je proces pomirenja na Balkanu i dalje veoma fragilan, i da bi ova iniciativa podrila napore zemalja da postignu pomirenje", dodao je on.

Angola takođe ima sumnji po pitanju transparentnosti i inkluzivnosti oko donošenja rezolcije, i stoga će biti suzdržana, rekao je on.

UAE ostaju uzdržani

Ono šta se desilo u Srebrenici je bio genocid. To je činjenica koju su utvrdili najviši međunarodni sudovi, rekao je predstavnik UAE.

"UAE su dosledno stajali u solidarnosti sa našom braćom i sestrama u BiH", rekao je on.

UAE snažno podržavaju sadržaj rezolucije, žrtve i način njihovog ubistva nikada ne sme biti zaboravljen, dodao je predstavnik UAE. 

Iako osuđuju negiranje genocida, UAE ističu ozbiljne sumnje oko tajminga i procesa oko rezolucije.

"Brine nas što je došlo do značajne politizacije", rekao je predstavnik UAE.

Sećanje na Srebrenicu ne sme biti eksploatisano u političke svrhe... Treba diplomatiji dati više vremena. 

Egipat će glasati za rezoluciju

Egipat se protivi ishitrenom podnošenju rezolucije. To baca sumnju na rezoluciju, rekao je predstavnik Egipta.

Rezolucija ne doprinosi miru i dijalogu u regionu, dodao je on.

Kosponzori su iskoristili rezoluciju kao izgovor za političku retoriku i ona ne pomaže situaciji na terenu, rekao je on.

Egipat je posvećen političkom i diplomatskom dijalogu kao ključu rešenja situacije na Balkanu. Verujemo da rešenje ne može da stigne spolja, kroz rezoluciju punu predrasuda koja ne pomaže zemljama Balkana da postignu razumevanje i suživot.

Egipat će glasati za rezoluciju, rekao je on, objasnivši da je to dokaz posvećenosti Egipta međunarodnom pravu i Povelji UN.

Dodik prati sednicu Generalne skupštine o rezoluciji o Srebrenici

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u Administrativnom centru Vlade prati sednicu Generalne skupštine UN o rezoluciji o Srebrenici.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je prethodno podsetio da o ovoj rezoluciji ne postoji odluka ni usaglašen stav Predsedništva BiH, a da se sva pitanja u BiH moraju rešavati konsenzusom.

Nikaragva protiv rezolucije, ne doprinosi miru

Predstavnica Nikaragve ukazala je na dvostruke standarde međunarodne zajednice.

Ona je podsetila da rezolucija o Srebrenici ne uživa konsenzus u BiH, ne doprinosi miru i jedinstvu regiona. Podsetila je i da je NATO bombardovao bivšu Jugoslaviju, posluživši kao "oružje Zapada".

Ne može se iz istorije izbrisati najveći genocid protiv naših naroda u Americi i Africi, kada su milioni ljudskih bića izbrisani sa lica zemlje da bi se Zapad obogatio na njihovim resursima.

Potreban nam je multipolaran svet. Vreme je da UN postanu organizacija koja predstavlja sve narode, rekla je ona i pitala da li će Zapad glasati za rezoluciju o genocidu koji su počinili kolonizatori u Americi.

Glasaćemo protiv rezolucije koju je predložila Nemačka jer ne doprinosi miru i pomirenju.

Venecuela odbacila rezoluciju

Predstavnik Venecuele poručio je da Venecuela podržava kažnjavanje i sprečavanje genocida i izgradnju mira.

On je podsetio da je 2015. Venecuela bila uzdržana jer rezolucija nije imala saglasnost ljudi regiona koji su odgovorni za izgradnju mira i stabilnosti.

Tada smo rekli da taj nacrt rezolucije produbljuje jaz između naroda u BiH koji moraju da izgrade zajedničku budućnost zasnovanu na dijalogu i poštovanju različitosti.

To važi i danas, poručio je on. Venecuela zagovara poverenje i mir na Balkanu. Funkcija UN je da promoviše razumevanje među narodima i mi apelujemo da se nastavi posao počet u Dejtonu primenom sporazuma koji je bio rezultat političkog konsenzusa svih strana.

Kuba odbacuje tekst rezolucije

Predstavnik Kube podsetio da je Dejtonski sporazum doneo mir u BiH i trebalo je da stvori osnov za multietničku državu. Odgovornost ove skupštine i međunarodne zajednice je da se promoviše mir i suživot.

Kuba podržava konstruktivni dijalog. Mi nismo za inicijative koje vode ka eskalaciji tenzija i podelama.

Kuba odbacuje tekst koji je politizovan i ugrožava principe UN i međunarodnog prava, poručio je kubanski predstavnik.

Azerbejdžan neće glasati za rezoluciju

Predstavnik Azerbejdžana podsetio je na bliske istorijske veze, uzajamno poštovanje i zajedničke interese sa zemljama Balkana.

Naglasio je da Azerbejdžan zna koliko su bolne ratne rane i koliko je važno izgraditi mir i dobiti pravdu. 

Mi smatramo da obezbeđivanje pravde za žrtve traži najširi konsenzus i pažljivo planiranje i pregovore, rekao je predstavnik Azerbejdžan i poručio da neće glasati za rezoluciju.

Namibija uzdržana na glasanju

Predstavnik Namibije rekao je da se u Srebrenici dogodio "genocid", kao i u Ruandi i Nemačkoj. 

Ono što se dešava u Gazi je genocid, rekao je predstavnik Namibije i poručio da će biti uzdržani na glasanju.

"Moramo da razgovaramo o ovome, da se postaramo da se nikada ne ponove", poručio je predstavnik Namibije.

Predstavnik Kine: Protivimo se rezoluciji o Srebrenici

Predstavnik Kine poručio je danas da će Kina glasati protiv rezolucije o Srebrenici jer ona nije u skladu sa duhom pomirenja i harmonije u BiH i među zemljama regiona, a nije ni u skladu sa željom da se održi mir na Zapadnom Balkanu i u Evropi kao ni sa izvornom svrhom rezolucije a to je solidarnost sa žrtvama.

"U interesu je za region i međunarodnu zajednicu da BiH shvati važnost harmoničnog saživota sa ostalima i zadrži mir i razvoj", rekao je kineski predstavnik i podsetio da je Kina uvek zagovarala da se istorija ne zaboravi i da se iz nje uči.

Kineski predstavnik je istakao da je rezolucija izazvala kontroverze u BiH i zemljama regiona.

"Kina nema drugu alternativu osim da glasa protiv ove rezolucije. Kina je uvek poštovala nezavisnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i nezavisni izbor naroda BiH u vezi sa budućnošću njihove zemlje - rekao je predstavnik Kine i pozvao na punu komunikaciju sa ključnim učesnicima i državama potpisnicama Dejtonskog sporazuma. 

Okupljeni ispred zgrade Vlade Crne Gore prate glasanje o rezoluciji u GS UN

Ispred zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici počeo je još jedan skup pod nazivom "Zaustavimo izdaju", zbog odluke izvršne vlasti da u Generalnoj skupštini UN podrži usvajanje predložene rezolucije o Srebrenici.

Okupljeni kao i sinoć nose zastave Srbije i kraljevine Crne Gore.

Skupu prisustvuju i sveštena lica, poslanik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Vladimir Dobričanin i potpredsednik opštine Berane Mladen Premović.

Organizatori skupa poučili su, između ostalog, da "podrškom rezolucije o genocidu u Srebrenici vlada, na čijem čelu je Milojko Spajić, ne uvažava žrtve srpskog naroda".

Okupljeni ispred Vlade skandiraju Ratku Mladiću, "izdaja" i "Rusija".

Vučić: Pozivam sve da glasaju protiv politizovane rezolucije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je rezolucija o Srebrenici "politizovana" i da ne donosi nikakvo pomirenje reguonu.

"Zašto se donosi ova rezolucija? Govori se o individualnoj pravnoj odgovornosti, ako je tako zašto onda rezolucija kada je individualna odgovornost utvrđena kroz optužnice, presude", rekao je Vučić.

On je podsetio da je Nemačka krila pripreme za rezoluciju a da se sada poziva na rezoluciju o genocidu u Ruandi koja je doneta na transparentan način.

Predsednik Srbije je ocenio i da UN imaju dvostruke aršine kada je reč o "gledanju u prošlost". Srbiji je, rekao je on, rečeno da ne gleda toliko daleko u prošlost kada smo pitali zašto su bombardovali Jugoslaviju bez konsenzusa, a sada je pripremljena rezolucija o nečemu što se dogodilo još ranije.

Ova rezolucija će otvoriti Pandorinu kutiju, upozorio je Vučić.

Opširnije čitajte OVDE

Palata Republike večeras u bojama zastava Republike Srpske i Srbije

Palata Republike u Banjaluci biće večeras osvetljena u bojama zastava Republike Srpske i Srbije kao znak jedinstva i pokazatelj da je srpski narod uvek zajedno, pa i u ovim izazovnim vremenima, najavljeno je iz Kabineta predsednika Srpske.

Ambasadorka Nemačke u UN: Cilj rezolucije je pomirenje, nije uperena protiv Srbije

Ambasadorka Nemačke u UN Antje Lendertse, inače najglasnija u antisrpskoj kampanji i prikupljanju glasova za rezoluciju rekla je da je cilj rezolucije pomirenje i sećanje na žrtve Srebrenice.

"Ovaj čin genocida doveo je do smrti više od 8000 žrtava. Naša misija da odamo počast žrtvama i podržimo preživele", rekla je ona i podsetila da su kosponzori rezolucije o Srebrenici je 17 zemalja uz Nemačku i Ruandu.

Posvećeni smo da zatvorimo jaz u komemoraciji ovog zločina. Nacrt podcrtava i ulogu međunarodnih sudova u borbi protiv genocida, ali i edukaciju, kako se ovako nešto nikada ne bi dogodilo, objasnila je ona.

"Ova rezolucija nije uperena ni protiv koga, ni Srbije  koju veoma cenimo, već počinilaca ovog genocida i zato uživa podršku raznih zemalja, uključujući zemalja regiona", rekla je ambasadorka i objasnila da su zato prihvatili amandmane Crne Gore.

Ambasadorka je isto tako naglasila da rezolucija ima podršku organizacija za mlade iz Srbije i poručila da su sve etničke grupe pretrpele užasne gubitke u Srebrenici. Antje Lendertse izjavila je da joj je čast da predstavi nacrt rezolucije u znak sećanja na genocid u Srebrenici.

Tri zemlje povukle kosponzorstvo rezolucije

Tri zemlje povukle su konspozorstvo sramne rezolucije o Srebrenici, saznaju "Novosti". Reč je o Vanuatuu, Antigvi i Barbudi i Malaviju. 

Narod Crne Gore sprema blokade gradova i smenu vlasti ako rezolucija prođe: Podgorica kao tent siti

Narod Crne Gore se ne miri sa nakaznom namerom Vlade Milojka Spajića da danas podrži predlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici, pa će ukoliko rezolucija bude usvojena uz pomoć crnogorskog predstavnika u GS UN, sledi blokada svih crnogorskih gradova.

Takođe, ispred Skupštine Crne Gore biće formirano šatorsko naselje koje će tu ostati sve do smene aktuelne vlasti.

Građani će pred zgradom Vlade čekati glasanje.

To se juče moglo čuti na skupu koji su srpske patriotske organizacije upriličile pred zgradom Vlade zbog Spajićeve veleizdajničke politike i namere da se Srbi proglase genocidnim narodom. 

Okupljena masa juče je pored ostalog skandirala "blokade, blokade", zahtevajući da se pristupi potpunoj blokadi saobraćaja u Crnoj Gori.

Uoči sednice razgovor Vučića i Nebenzje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je uoči sednice UN sa stalnim predstavnikom Rusije pri UN Vasilijem Nebenzjom.

Starović: Retroaktivni pokušaj pravdanja onog što su činili 90-ih

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja, Nemanja Starović, rekao je da se pokušava da se neraščišćeni računi naplate preko naših leđa.

Prema njegovim rečima, pokušavaju retroaktivno da opravdaju ono što su radili devedesetih godina, da opravdaju akciju Oluja, pa i bombardovanje 1999. godine.

"Ovim se do krajnjih granica relativizuju pojam genocida, to će dovesti do devalvacije termina genocida," napomenuo je Starović.

Dodao je da je sigurno da stvari ne stoje dobro po nas, počevši od procedura jer nije potrebna apsolutna većina da bi se usvojila ova rezolucija o Srebrenici.

Naveo je primer da bi moglo da se dogodi da od 190 država, 187 bude uzdržano i da rezolucija bude usvojena.

Starović je rekao da će se videti ko su Srbiji prijatelji, a ko partneri u svetu. 

Predsednik Matice Grka u Srbiji: Rezolucija o Srebrenici sramna

Predsednik Matice Grka u Srbiji Hristos Aleksopulos izjavio je da je rezolucija o Srebrenici sramna jer ima za cilj svaljivanje "nečijih tuđih krvavih grehova" na "pravednička pleća" ponosnog i pravednog srpskog naroda.

On je to rekao u Njujorku povodom sednice Generalne skupštine UN na kojoj će se raspravljati o rezoluciji o Srebrenici i gde boravi jer, kako kaže, oseća moralnu obavezu prema bratskom pravoslavnom srpskom narodu nad kojim su u 20 veku učinjena tri genocida.

Poručio je da je grčki narod uvek bio i da će biti uz Srbiju.

"Grčki narod je uz Srbiju i srpski narod bez obzira na bilo kakve različitosti u političkim ili ideološkim opredeljenjima. Naša dva naroda, srpski i grčki najbolje poznaju cenu slobode jer smo prvi na kapijama civilizovane Evrope dočekali one koji su hteli da zatru i unište temelje na kojima moderna Evropa počiva. Kako onda mogu i imaju obraza, bilo ko, da srpski narod optuži za genocid!? Zar ovi koji su sponzori te sramne rezolucije ne čuju krike mučenički stradalih milion Srba iz Jasenovca koji su stradali za slobodu te iste Evrope?!", zapitao je Aleksopulos.

Istoričar Predrag Marković: Veliki korak kada bi Kina glasala protiv

Istoričar Predrag Marković kaže da bi simbolički bio veliki korak ako bi Kina glasala protiv rezolucije o Srebrenici, jer su oni uglavnom uzdržani.

"Glas protiv bi bio jasan glas podrške. Bitna je moralna pobeda, i da smo za istoriju izložili svoj stav. Optužba za genocid je vrlo lukavo napravljena, i napravljena je atmosfera da ako ne glasate za ovu rezoluciju ispada da niste protiv genocida. Reč genocid je doživela pravu inflaciju u poslednje vreme, možda upravo s namerom da se devalvira ono što se desilo recimo u Aušvicu", rekao je Marković.

Kaže da je simbolička težina te rezolucije ogromna, jer su veoma retko zemlje optuživane za genocid poput Ruande gde je ubijeno 800.000 ljudi.

"Holokaust nije proglašen za genocid, i ovo je izvitoperen događaj jer se dešava 30 godina posle rata. To je isto kao kada bi Poljaci pokrenuli tužbu protiv Nemačke. Nema ničeg dobronamernog u toj rezoluciji", naglasio je Marković.

Obezbeđenje UN pokušalo da otme srpsku zastavu srpkim žrtvama rata u BiH

Pred početak Generalne skupštine UN desio se skandal kada je obezbeđenje pokušalo da otme zastavu Srbije koju su držale srpske žrtve rata u BiH, prenose "Novosti".

Oni su odbili da im daju zastavu, uz reči: "Ni za živu glavu"!

Duraković: Rezolucija će najverovatnije biti usvojena

Potpredsednik Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda i bivši načelnik opštine Srebrenica, Ćamil Duraković, smatra da će rezolucija o Srebrenici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, najverovatnije biti usvojena.

"Došao je dan kada će Generalna skupština UN-a raspravljati o Rezoluciji o Srebrenici. Ono što smo svedočili proteklih meseci jeste da se otprilike da nazreti da će većina civilizovanog sveta danas dati svoju jasnu poruku po pitanju genocida u Srebrenici. Videli smo određene zemlje koje su sponzori i otprilike se zna da će rezolucija najverovatnije biti usvojena", kazao je Duraković za Fenu.

Ambasador BiH u Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija poručio je da se ulazi u poslednje minute "utakmice" i da neće odustati od borbe.

Đurić iz Njujorka: Težak i tužan dan za Srbiju, ali i veliki dan ponosa

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je da će danas za Srbiju biti težak i tužan dan zato što će rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN sakupiti prostu većinu glasova onih zemalja koje glasaju, iako većina čovečanstva, pa ni većina država sveta za rezoluciju verovatno neće glasati.

"Istovremeno, danas će za Srbiju biti i veliki dan ponosa, zato što ćemo danas pokazati da jesmo država, država koja hoće i ima snage da brani sebe, država koja hoće da se pita o sopstvenim interesima i da nezavisno i slobodno donosi svoje odluke", napisao je Đurić na platformi Iks.

Najveći svetski autoriteti za pitanje holokausta jasno izneli stav o pitanju "genocida" u Srebrenici

Efraim Zurof izraelski direktor Centra Simon Vizental i "posljednji lovac na naciste" i profesor Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu Jehuda Bauer, koji se smatra u stručnim krugovima za najvećeg autoriteta za pitanje Holokausta i genocida jasno i glasno su rekli da u Srebrenici nije bilo genocida.

"Možda je najbolji način da se to opiše, shodno onome što ste rekli, jeste, da bi to bio genocid ukoliko bi plan rešavanja problema predviđao uništenje druge grupe. Dakle, u Bosni plan nije bio da se ubiju svi Bošnjaci, ni u kom slučaju. To je nezamislivo. To i jeste poenta. Zato to nije genocid", izjavio je Zurof u razgovoru sa Jehudom Bauerom, u ekskluzivnom intervjuu rađenom za potrebe dokumentarnog filma "Anatomija obmane: Srebrenica".

Nešić: Ne prihvatam i nikada nećemo prihvatiti da smo genocidni

Ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH uz sliku pored table za ulazak u Srebrenicu naposao je da je ponosan što je danas u Srebrenici i što pripada slobodarskom srpskom narodu.

"Ne prihvatam i nikada nećemo prihvatiti da smo genocidni. Živela Srpska, živela Srbija", napisao je Nešić iz objavu.

Plenković: Rezolucija će proći, nema govora

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Cetingradu da će predložena rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN biti usvojena, te da je stav zvaničnog Zagreba s tim u vezi jasan.

"Rezolucija će proći, o tome nema govora, naš stav je jasan", rekao je Plenković, prenosi hrvatski portal Dnevnik.

Hrvatska je, inače, kosponzor predložene rezolucije o kojoj će Generalna skupština UN raspravljati danas.

Rezoluciju su jednostrano predložili politički predstavnici Bošnjaka u BiH, kršeći pritom Dejtonski mirovni sporazum.

Muftija Mustafa Jusufspahić: Svedočim da srpski narod nije genocidan

Muftija beogradski Islamske zajednice Srbije Mustafa Jusufspahić izjavio je da kao musliman u Srbiji svedoči da srpski narod nije genocidan i da Srbija to ne zaslužuje.

Muftija Jusufspahić je istakao da je Srbija njegova zemlja i da u njoj ljudi žive i Bogu se mole u džamijama, crkvama i sinagogama.

Opširnije pročitajte OVDE.

Brnabić razgovarala sa Stevandićem i poručila da će se srpski narod držati zajedno

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić poručila je danas u telefonskom razgovoru sa predsednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nenadom Stevandićem da će se srpski narod držati zajedno, bez obzira na sve.

Brnabić je iskazala veliku zahvalnost za svu podršku naroda iz Republike Srpske koju uživa predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Podršku u ovoj borbi, ne samo za pravdu i istinu, već za razliku od onih koji sponzorišu i kosponzorišu ovu rezoluciju za istinsko pomirenje i mir na Balkanu. I ovo će proći, a naša borba se nastavlja", napisala je ona na Instagramu.

Poznato ko će u ime Crne Gore glasati za rezoluciju o Srebrenici

Savetnik Misije Crne Gore u Ujedinjenim nacijama, Damir Šabanović najverovatnije će biti osoba koja će podići ruku za glasanje zvanične Podgorice u Ujedinjenim nacijama o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, pišu "Novosti".

Šabanović je bio prvi sekretar u Ambasadi Crne Gore u Pekingu, a prema dostupnim podacima bio je koordinator Bošnjačke stranke prilikom kampanje za ulazak Crne Gore u NATO.

Tako će on ispoštovati ono što su danima ranije najavili premijer Milojko Spajić i ministar spoljnih poslova Filip Ivanović. Njegovo ime je najčešće koje se jutros pominje u Podgorici.

Predsednik Vučić razgovarao sa predsednikom Angole o današnjem glasanju na GS UN

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsednikom Republike Angole Žoaom Lorensom.

"Odličan i prijateljski razgovor sa predsednikom Lorensom, koga sam detaljno informisao o svim činjenicama, pritiscima i posledicama vezanim za današnje glasanje o rezoluciji o Srebrenici na Generalnoj skupštini UN", napisao je predsednik na Instagramu.

"Istakao sam da će se Srbija, u odbrani svoje slobode i obraza, boriti do poslednjeg trenutka, da ni ovoga puta nećemo ustuknuti pred većom i jačom silom, jer snagu nalazimo u svetinji koju branimo, pravdi i istini, kao i u podršci prijatelja. Zahvalio sam predsedniku Angole na poštovanju, uvažavanju i razumevanju koje je ova zemlja, kroz istoriju, pokazivala prema Srbiji, njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, zamolivši ga da i u ovim teškim okolnostima podrži slobodarski, pravdoljubiv i nezavisan duh u međunarodnoj politici, za šta su se i Srbija i afričke zemlje oduvek zalagale", dodao je.

Dodik i delegacija Vlade Srpske u Bratuncu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je delegacija Vlade Srpske došla u Bratunac i Srebrenici da bi skrenuli pažnju na istorijsku nepravdu učinjenu srpskom narodu.

Vučić u zgradu UN doneo državni simbol: Ovo je zastava časti, zastava hrabrih, zastava slobode

"Ovo je zastava časti, zastava hrabrih, zastava slobode! Upravo sam je poneo sa sobom u zgradu Ujedinjenih nacija. Braniću je i čuvati. I ponosiću se njom. Mi nismo genocidan narod! Živela Srbija", poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Počela sednica Vlade Srpske u Srebrenici, prisustvuje Dodik

U Srebrenici se održava sednica Vlade Republike Srpske, a prisustvuj i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministri iz Srpske u Savetu ministara, kao i načelnici i gradonačelnici lokalnih zajednica sa područja Birča i Podrinja.

Na predloženom dnevnom redu Vlade Srpske naći će se informacija o realizaciji Memoranduma o saradnji u oblasti poljoprivrede između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske i Ministarstva industrije Belorusije.

Ministri će raspravljati i o predlogu odluke o odobrenju isplate milion KM sa računa posebnih namena radi realizacije dela ugovora o finansiranju BiH i Republike Srpske sa Evropskom investicionom bankom po projektu mere zaštite od poplava u Republici Srpskoj.

Na sednici će biti riječi i o informaciji o dosadašnjoj realizaciji projekta osnivanja specijalne bolnice "Guber" Srebrenica, najavljeno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Pred ministrima bi trebalo da se nađe i predlog mišljenje na Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada agenata stranog uticaja u Republici Srpskoj.

Predviđeno je i više davanja saglasnosti na planove utrošaka i relokacije sredstava mnistarstava, institucija i ustanova.

Popodne novi protesti u Podgorici ispred zgrade vlade

U bulevaru ispred zgrade Vlade Crne Gore u centru Podgorice, danas će u 16 sati, u vreme kada bi u Njujorku u GS UN trebalo da počne glasanje o rezoluciji o Srebrenici, početi novi protestni skup koji organizuje više srpskih kulturnih centara i NVO iz Crne Gore. Portal IN4S danas, najavljujući skup piše da se "narod Crne Gore ne miri sa nakaznom namerom Vlade Milojka Spajića da danas podrži predlog rezolucije o lažnom genocidu u Srebrenici".

Ovaj portal najavljuje danas i "blokade crnogorskih gradova, ako Crna Gora u Njujorku glasa za rezoluciju".

"Ukoliko zaista predstavnik Crne Gore u GS UN danas digne ruku za akt koji su predložile Nemačka i Ruanda, a kojim se Srbi označavaju kao genocidan narod, uslediće blokada svih crnogorskih gradova, a ispred Skupštine Crne Gore će biti formirano šatorsko naselje koje će tu ostati sve do smene aktuelne vlasti. Narod će pred zgradom vlade čekati glasanje", najavljuje ovaj portal čije pisanje danas prenosi i drugi podgorički mediji.

Dodik u Bratuncu: U narednih 30 dana predložićemo sporazum o mirnom razgraničenju

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će u narednih 30 dana biti predložen sporazum o mirnom razgraničenju.

"Mi danas krećemo sa formalnom odlukom da se traži mirno razgraničenje. Predložićemo da se prvo razjasne političke nadležnosti vezano za entitete, a da sačuvamo i ostavimo sadašnji model funkcionisanja privreda i u roku od nekoliko godina da to prilagodimo modelu mirnog razgraničenja", rekao je Dodik u Bratuncu.

On je rekao da srpski narod naprosto više ne može da živi u ovoj BiH i da je ovo što su Bošnjaci uradili sa rezolucijom o Srebrenici bespravno i da nisu uvažili Srbe.

Opširnije pročitajte OVDE.

Žarić Kovačević: Oni kojima smeta jaka Srbija žele da proglase Srbe genocidnim

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević navela je danas da su oni koji žele da Srbe proglase genocidnim narodom oni kojima smeta jaka i razvijena Srbija.

Ministarka je pružila podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji se, kako je rekla, u Njujorku bori za interese srpskog naroda i Srbije.

"Ono što je sigurno, neupitno i postojano jeste iskrena težnja predsednika Aleksandra Vučića i državnog tima da zaštite nacionalne interese i odbrane kredibilitet naše zemlje, a naročito položaj srpskog naroda, ma gde se on nalazio", napisala je Žarić Kovačević na Instagramu.

Ona je napomenula da oni koji žele da srpski narod proglase genocidnim i time izazovu teške posledice po Srbiju, jesu isti oni kojima smeta jaka i razvijena Srbija kao ekonomski centar regiona i faktor mira i stabilnosti.

Selak u Hramu Hrista Spasitelja na molitvi za srpski rod

Goran Selak, predsednik Socijalističke partije Srpske, prisustvovao je molitvi sa spas naroda u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Selak je na društvenim mrežama napisao da srpski narod treba biti jedinstven i ponosan.

"Po blagoslovu Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, kao i u svim hramovima Srpske pravoslavne Crkve, danas u podne zvonila su crkvena zvona koja pozivaju na sabornost celi naš narod. Prislužio sam svijeće za život naše nacije i pomolio se Gospodu da svima podari mir. Naš narod je oduvek želio miran život i slobodu, koliko sebi, toliko i drugima. Uprkos svim iskušenjima, uz doslednu veru i iznošenje istina, opstaćemo kao svetosavski sloboradski narod", napisao je Selak.

Borenović: Zastrašujuća zasljepljenost mržnjom bošnjačke političke elite

Predsednik PDP-a Branislav Borenović ocenio je da članovi Predsedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić i ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija svojim jednostranim potezima, neusaglašenim sa predstavnicima ostalih naroda, direktno udaraju na samu srž postojanja BiH, koja se temelji na dogovoru i jednakoj zastupljenosti tri naroda.

Borenović je istakao da je istorija pokazala da preglasavanje i dominacija jednog naroda ne donose ništa dobro, jer je upravo to dovelo do građanskog rata, do zločina u Sijekovcu, Kravicama, Bratuncu, na Kazanima, pa na kraju u Srebrenici i mnogim drugim stratištima.

On je istakao da smo skoro trideset godina od završetka rata, pored nebrojeno realnih problema, došli u situaciju da se bavimo temama iz prošlosti, samo zbog činjenice da su politički lideri jednog naroda većinski odlučili da svoje politike grade na prošlosti, na sukobima, pa na kraju i na direktnim udarima na principe na kojima počiva BiH.

Predsednik i premijer Srpske sa načelnikom Srebrenice

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Radovan Višković sastali su se danas načelnikom opštine Srebrenica Mladenom Grujičićem.

Prethodno su Dodik, Višković i ministri položili vence na centralni spomen-krst na bratunačkom groblju.

Oglasila se zvona za spasenje srpske države

Povodom najavljenog usvajanja rezolucije o Srebrenici, u podne su se u znak podrške srpskom narodu oglasila zvona na svim crkvama Srpske pravoslavne crkve u Srbiji.

Zvona zvone pozivajući "verni svetosavski narod na molitvu, smirenost, međusobnu solidarnost i nepokolebljivost u činjenju dobra, uprkos potpuno lažnim i nepravednim optužbama kojima je izložen u Organizaciji ujedinjenih nacija".

Patrijarh Porfirije pozvao je vernike na molitvu za pravdu i mir.

Suljagić se žali zbog pojačanih mera bezbednosti u Srebrenici

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari Emir Suljagić kazao je da se policijski punkt s kombijem punim žandarmerije nalazi 300 metara od njegove kuće, što mu, iz nekog razloga ne odgovara.

Memorijalni centar Potočari zatvara se u 14 časova: Nema ulaza "bez prethodne najave"

Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH, koji rade na obezbeđenju Memorijalnog centra Potočari rečeno je za sarajevski "Avaz" da su "pojačane sigurnosne aktivnosti". 

"Pojačane sigurnosne aktivnosti" u prevodu znači da Srbi iz Republike Srpske ni po koju cenu ne smeju da uđu i odaju poštu žrtvama. 

"Memorijalni centar Srebrenica - Potočari radiće samo do 14 sati, a ući će samo oni koji su ranije najavljeni i koji imaju odoborenje", rečeno je za "Avaz".

Ranije je delegaciji Republike Srpske na čelu sa predsednikom Miloradom Dodikom odbijen zahtev za posetu Memorijalnom centru.

U Budvi trobojka, u Podgorici novi skup protiv podrške rezoluciji o Srebrenici

U Budvi je danas osvanula trobojka na kojoj piše: "UN – Budva – 23. maj 2024", a povodom današnje sednice Generalne skupštine UN na kojoj će se razmatrati rezolucija o Srebrenici.

Crnogorska Vlada je najavila da će podržati predloženu rezoluciju. Protivljenje ovakvoj nameri Vlade iskazano je sinoć na protestu u Podgorici sa kojeg je poručeno da se Crna Gora ne miri "nakaznom namerom" Vlade Milojka Spajića.

Ukoliko zaista predstavnik Crne Gore u GS UN danas digne ruku za akt koji su predložile Nemačka i Ruanda, a kojim se Srbi označavaju kao genocidan narod, uslediće blokada svih crnogorskih gradova, a ispred Skupštine Crne Gore će biti formirano šatorsko naselje koje će tu ostati sve do smene aktuelne vlasti, poručeno je sa sinoćnjeg skupa, preneo je podgorički portal IN4S.

Novi skup u organizaciji srpskih patriotskih organizacija najavljen je i za danas u 16 časova, takođe ispred zgrade Vlade, gde će okupljeni čekati zajedno ishod glasanja u Generalnoj skupštini UN i na osnovu glasanja predstavnika Crne Gore doneti i formalno odluke u vezi sa protestima i načinom daljeg delovanja.

Iz Uprave policije saopšteno je da popodnevni skup nije prijavljen, ali će biti sniman i nekoliko ulica u Podgorici biće zatvoreno.

"Neprijavljeno javno okupljanje koje će se održati 23. maja u 16 sati ispred Vlade Crne Gore u cilju izražavanja nezadovoljstva zbog najave izvršne vlasti da će u UN podržati Rezoluciju o Srebrenici. Snimanje će se vršiti u vremenskom periodu od 15.00 časova do završetka okupljanja", saopšteno je iz Uprave policije.

Bezbednost podignuta na najviši nivo: Incidenata ne sme biti

Specijalne jedinice MUP-a RS raspoređuju se u Srebrenici i na ulazima u opštinu, u pitanju je standardna procedura kada se očekuje dolazak najviših funkcionera Republike Srpske, ali i mere opreza kako ne bi došlo do bilo kakvog incidenta.

Ranije je iz Srpske poručeno da će se sednica Vlade održati u Srebrenici i da incidenta ne sme biti.

Stevandić: Mogu da izglasaju rezoluciju ali ne mogu da nas učine genocidnim

Ucenama mogu da izglasaju rezoluciju o Srebrenici ali ne mogu da nas učine genocidnim, poručio je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

"Mogu da mrze ali ne mogu da ukinu Republiku Srpsku", istakaoje Stevandić na Instagramu.

Smajlović: Zapad šalje poruku da je Nemačka najvažnija u Evropi

Zapad šalje poruku da je Nemačka, koja je uvodničar, najvažnija zemlja u Evropi, smatra novinarka Ljiljana Smajlović uoči današnje sednice Generalne skupštine UN na kojoj se očekuje glasanje o predlogu rezolucije o Srebrenici.

"Nije samo nepristojno to što je Nemačka ovde izvršila genocide u dva svetska rata nad Srbima, nego je Nemačka iskoristila naše građanske ratove devedesetih da ponovo počne da nameće, da učestvuje u nametanju rešenja drugim državama silom", podseća Smajlović.

Ona dodaje da je u ovom slučaju šef misije Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama vodio podzemnu akciju.

"On je osam meseci krio od svoje vlasti, odnosno od jednog dela svoje vlasti da to radi. To je već kršenje Dejtona, ali nije to samo u Bosni kršenje Dejtona, to bi bilo kršenje ustava u svakoj zemlji na svetu", objašnjava Smajlović.

Upitana šta će biti drugačije ukoliko Kina glasa protiv ove rezolucije, objašnjava da postoji mnogo zemalja u svetu, pogotovo u Aziji i Africi, koje cene svoje odnose sa Pekingom.

"Pretpostavljam da glasanje Kine, koja se obično uzdržava kad nije neki konkretan kineski interes u pitanju, može da utiče na glasanje drugih država, a može da utiče naravno i na naše buduće odnose sa drugim državama", ocenjuje Smajlović.

Kovačević: Nad srpskim narodom izvršen genocid

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević poručio je da da su Srbi narod nad kojim je izvršen genocid, a koji nikada nije počinio genocid.

"Činjenica je da sam ja ovde pripadnik naroda nad kojim je izvršen genocid i da pripadam narodu koji nikada nije počinio genocid", rekao je Kovačević za sarajevski Kliks.

Ministar Denis Šulić postavio zastavu na balkon: Srpska je zemlja slobode, mira i tolerancije

Pre polaska na sednicu Vlade Republike Srpske koja se danas održava u Srebrenici, postavio sam zastavu Republike Srpske na balkonu svog stana, naveo je ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić uz snimak.

"Republika Srpska je zemlja slobode, mira i tolerancije i to znaju svi njeni građani i svi naši gosti iz svih krajeva sveta koji nam se uvek rado vraćaju. Živela Republika Srpska", poručio je ministar Šulić.

Plakati sa porukom "Mi nismo genocidan narod"

U Srebrenici su postavljeni plakati sa porukom "Mi nismo genocidan narod".

Na bilbordima se nalazi poruka ispisana ćirilicom "Mi nismo genocidan narod. Pamtimo... Ponosna Srbija i Srpska", sa državnim grbom Srbije i grbom Republike Srpske.

Uoči održavanja sednice Vlade, situacija u Srebrenici je mirna, bez ikakvih ekscesa, javlja RTRS.

Džomić: Molebanom patrijarha uoči Njujorka poslata poruka mira, ljubavi i blagoslova

Protejerej-stavrofor Velibor Džomić izjavio je danas da je molebanom koji je patrijarh Porfirije služio u Hramu Svetog Save pred odlazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Njujork, poslata poruka mira, ljubavi, blagoslova i prizivanja Božijeg blagoslova za svako dobro delo.

"Njegova Svetost je služio molitveni čin koji je redovan, samo je problem što mnogi ne znaju da postoji molitva u crkvi za svako dobro delo, molitva za putnika na putu. Taj događaj treba posmatrati samo u tom kontekstu, to je molitveni čin poput svakog drugog u crkvi", naveo je on za Tanjug i istakao da je molitva razgovor čoveka sa Bogom i da ona nikada nije poruka mržnje i nemira.

Dodaje ovo nije jedini molitveni čin koji se praktikuje ovih dana, jer će se danas u 12 časova u pravoslavnim hramovima oglasiti sva zvona koja, kako je naveo, imaju posebnu simboliku u hrišćanstvu i u srpskom narodu - da taj zvuk odagna svaku zlu silu, mržnju iz ljudskih srca i da podseti čitav narod da se svi zajedno pomole Bogu.

Džomić napominje da taj čin ne treba posmatrati izolovano niti kao deo bilo kakve kampanje, već da njemu treba dati crkveni i molitveni smisao i da mu je veoma žao što pojedini mediji koriste i tu situaciju da se obrušavaju i na SPC, na Njegovu Svetost, sopstvenu zemlju, narod u jednom vrlo problematičnom trenutku", izjavio je on.

Odgovarajući na pitanje da li je molitva kakva je bila u Hramu Svetog Save može da bude uobičajena ili bi bilo uobičajeno da je patrijarh izgovorio molitvu ali ne u prisustvu predsednika i kamera, Džomić je istakao da je Srbija jedna od država koja u svom ustavu pominje Boga kroz himnu "Bože pravde", zbog čega smatra apsurdnim da se u jednoj zemlji koja ima tako dugu hrišćansku tradiciju danas o tome raspravlja na način kako se čuje i vidi iz pojedinih medija i izjava pojedinih ljudi.

Ivanišević: Postoje dokazi za podizanje tužbe za genocid nad Srbima u Srebrenici i okolini

Direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku Milivoje Ivanišević izjavio je da su Bošnjaci i oni koji podržavaju lažni mit o "genocidu" nad Bošnjacima u Srebrenici pokrenuli rezoluciju u strahu da će srpska strana, koja raspolaže svim dokazima, prva podići tužbu za genocid u Srebrenici i okolini, ali nad Srbima.

"Zašto im se žuri, i njima i Nemcima? Zato što nemaju nikakve argumente, a ako su im argumenti masovne grobnice onda neka odgovore otkud Srbi u tim masovnim grobnicima, a mi posedujemo imena Srba čiji su posmrtni ostaci nađeni u tim masovnim grobnicama. Ne treba ih potcenjivati. Guraju rezoluciju da bi dobili kvalifikaciju 'genocid' i ublažili našu tužbu i argumente. Oni i ne raspolažu ničim", rekao je ranije Srni Ivanišević.

On je naglasio da je srpska strana, u smislu potencijalne tužbe, neuporedivo jača.

"Mi za razliku od njih imamo sve bitne činjenice. Znaju oni da Srbi imaju sve dokaze o genocidu nad srpskim narodom u Srebrenici. Oni se osnovano boje i zato su ponovo aktivirali rezoluciju", ocenio je Ivanišević.

On smatra da je Srebrenica planirana za glavni grad, kako je naveo, "te njihove džamahirije".

"Sve je bilo etnički očišćeno, a imamo i dokaz njihovog Glavnog štaba, njihove operativne grupe koji obaveštava Drugi korpus da se Srebrenica 100 odsto očisti. Uveliko je taj prostor viđen za povratak islama. Našli smo to kod nekih 'ajatolaha čak i iz Irana'", rekao je Ivanišević.

Ivanišević je podsetio da je memorandum na 132 strane o ubijenim Srbima u Srebrenici, Bratuncu, Milićima i Skelanima sa imenima stradalih, ali i imenima njihovih ubica, predat UN u junu 1993. godine, ali se ispostavilo da su administrativci Savjeta bezbjednosti – Tunižanin i Marokanac taj dokument sklanjali, a na dokumenta o muslimanskim žrtvama dodavali i nekoliko nula.

Dodikova savetnica: Razmatranje rezolucije o Srebrenici u GS predstavlja sumrak procedura UN

Savetnica predsednika Republike Srpske Ana Trišić Babić rekla je da razmatranje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN predstavlja sumrak procedura UN, jer je reč o dokumentu koji nije usaglašen u Predsedništvu BiH.

Trišić Babić je podsetila da su svi organi UN upoznati o tome da je dokument samostalno inicirao bošnjački deo Misije BiH pri UN, bez odluke Predsjedništa BiH, podsjećajući da je srpski član Predsedništva Željka Cvijanović uputila pismo i da je reagovala Misija Srbije.

"Savet bezbednosti UN počiva na konsenzusu, a ovaj put nema konsenzusa jer su Srbija, Rusija i Kina rekle da ne podržavaju, pa se prešlo na glasanje prostom većinom u Generalnoj skupštini", rekla je Trišić Babić, dodajući da je za UN i čitav svet bitan princip konsenzusa, koji se ovaj put, očito, ignoriše.

Ona je istakla da bi usvajanje rezolucije imalo loše implikacije za Republiku Srpsku i Srbiju i da je nakon iniciranja ovog predloga nemoguće pomirenje i suživot u BiH.

Trišić Babić je rekla da je na sceni diplomatski rat zbog redefinisanja pojma genocida.

"Takođe, ukoliko rezolucija o Srebrenici bude usvojena, 600.000 dolara iz redovnog budžeta UN biće na raspolaganju da se tačke te rezolucije implementiraju", navela je ona.

Brnabić: Nikad nisam bila zabrinutija za mir na Balkanu

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je predlaganje Rezolucije o međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, "farsa".

Ona je istakla da nikad nije bila toliko zabrinuta za mir na Balkanu kao sada.

"Pozivam sve iz Evropske unije (EU) da se zapitaju kako će izgledati Bosna i Hercegovina nakon glasanja o rezoluciji. Da li će biti zemlja koja je mirnija, stabilnija, u kojoj postoji veće razumevanje između Bošnjaka, Hrvata i Srba ili nestabilnija u kojoj je potreban jedan incident da se sve se zapali. A ko je to uradio, pa pre svega Nemačka, a onda i svi oni iz EU i svi oni koji će glasati za ovakvu rezoluciju", rekla je Brnabić za Tv Pink.

Ona je otkrila da su neke zemlje primorane da glasaju i prećeno im je, a da su predlagači rezolucije iz Zapadnog sveta "uzeli šibicu i bacili je".

"Pa da li ste vi ljudi uopšte normalni, kako će se danas osećati Srbi u Bosni i Hercegovini, u Republici Srpskoj, u Federaciji, Drvaru. Kada će svi – ili da slave ili da plaču. Zašto ste to u radili 29 godina kasnije. Baš ih briga", rekla je Brnabić.

Predsednica skupštine je istakla da dok "Srbija najmanji pravilnik mora da donese transparentno, sa druge strane nije poznato kako je rezolucija došla do UN-a".

"Rezolucija se donosi u tajnosti bez konsultacija, čak i bez BiH", zaključila je ona. 

Grujičić: Rezolucija Srebrenicu vraća u nestabilno vreme

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić izjavio je da je rezolucija o Srebrenici atak na Republiku Srpsku, Srbiju i čitav srpski narod i da u ovom trenutku Srbi moraju biti jedinstveni, jer iza svega stoji pokušaj njihovog uništavanja.

Istakao je da bi usvajanje rezolucije vratilo Srebrenicu u nestabilno vreme, narušilo suživot i stabilnost opštine postignutu u poslednjih osam godina.

"Srebrenica je stabilna opština i primer multikulturalnim društvima. To nekom očito smeta i namerno dižu tenzije", rekao je Grujičić.

Srpski narod, poručio je, želi da živi u miru.

"U Srebrenici se danas održava sednica Vlade Republike Srpske i Srebrenica je danas mesto sabornosti srpskog naroda. Srbi su prepoznali šta se desilo, znaju da će rezolucija biti usvojena, ali su upoznati sa borbom Srbije i Republike Srpske", rekao je Grujičić za RTRS.

On je istakao da rezolucijom o Srebrenici žele da zabrane priču o istini i iznošenje argumenata i da, kako kaže, stave tačku na svoju laž.

Poražavajuća činjenica je, ističe Grujičić, da je Nemačka predlagač rezolucije, kada se zna da je to zemlja koja je počinila genocid u Drugom svetskom ratu.

Mandić: Danas je srpski narod svojim srcem u UN

Gde god da živi, srpski narod je danas svim srcem u UN i pruža punu podršku predsedniku i delegaciji Srbije u protivljenju nameri da se izglasa njegova navodna genocidnost, poručio je predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

"Danas je srpski narod, bez obzira na to gde živi, svojim srcem u UN. On je ujedinjen u protivljenju svakoj nameri da se u UN izglasa njegova navodna genocidnost i pruža punu podršku za sve napore koje čine predsednik i delegacija Republike Srbije", napisao je Mandić na Iksu.

Ostaćemo, poručio je, svoji na svome i uzdignuta čela izborićemo se za bolju budućnost srpskog naroda.

Sednica Vlade Srpske danas u Srebrenici

Vlada Republike Srpske danas će u Srebrenici odlučivati o predlogu rezolucije o Srebrenici. Sednici će prisustvovati predsednik Srpske Milorad Dodik, ministri iz Republike Srpske u Savetu ministara, načelnici i gradonačelnici lokalnih zajednica Birča i Podrinja, piše RTRS.

Dodik je najavio da će sa ove sednice federalnoj strani biti predložen mirni razlaz. Zvaničnici Srpske položiće cveće i vence na srpsko groblje u Bratuncu.

Iz Memorijalnog centra Potočari odbijen je predlog da delegacija Vlade poseti ovo mesto i položi vence.

Poziv institucijama i građanima da istaknu zastavu Republike Srpske

Vlada Republike Srpske pozvala je institucije i građane da danas, na dan glasanja o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, istaknu zastave Republike Srpske i simbolički iskažu svoje protivljenje nameri usvajanja ove rezolucije.

Isticanjem zastava građani Republike Srpske će jasno i nedvosmisleno iskazati jedinstvo i sabornost srpskog naroda, u trenutku teških iskušenja po celokupni srpski narod, naveli su iz Vlade.

Vulin: Posle današnjeg glasanja, više ništa neće biti isto

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin uoči glasanja o sramnoj rezoluciji o Srebrenici izjavio je da će se danas videti ko se borio za Srbiju.

"Svaka generacija Srba ima svoj Vidovdan, 23. maj je naš. Danas će se videti ko i šta misli o Srbima, danas će se videti ko se borio za Srbiju, a ko protiv nje. Posle današnjeg glasanja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, više ništa neće biti isto. Ni naša spoljna, ni naša unutrašnja politika, ni naš odnos prema drugima, ni naš odnos prema sebi. Istina koja će se danas ukazati obavezaće nas da zapamtimo i veru i neveru i da svako dobro i svako zlo vratimo istom merom", poručio je Vulin.

U podne zvone zvona za spas srpskog naroda i države

Po blagoslovu patrijarha Porfirija u podne će u znak podrške srpskom narodu zvoniti zvona na svim crkvama Srpske pravoslavne crkve.

Kako se navodi u saopštenju SPC zvona će zvoniti pozivajući "verni svetosavski narod na molitvu, smirenost, međusobnu solidarnost i nepokolebljivost u činjenju dobra, uprkos potpuno lažnim i nepravednim optužbama kojima je izložen u Organizaciji ujedinjenih nacija".

Patrijarh Porfirije poziva vernike na molitvu za pravdu i mir.

"Njegova svetost pozvao je pravoslavne vernike da se ujedine u molitvi za pravdu i mir svim narodima, posebno onim sa kojima vekovima delimo zajedničku istoriju sa biblijskom verom u srcu i na usnama - Živ je Gospod naš. Živa će biti i duša naša. Hristos vaskrse", navodi se u saopštenju.