Srbija i Balkan

Gospodari života i smrti u BiH: Ustavni sud menja pravila – strane sudije mogu doneti odluku sami

Izmenom Pravila Ustavnog suda BiH, koji će se naći na sednici ove institucije 30. maja, biće omogućeno da se odluke donose sa tri glasa
Gospodari života i smrti u BiH: Ustavni sud menja pravila – strane sudije mogu doneti odluku samiGetty © Arman Fazlic

Izmenom Pravila Ustavnog suda BiH koji će se naći na sednici ove institucije 30. maja, biće omogućeno da se odluke donose sa tri glasa, što znači da će, već krnji Ustavni sud bez srpskih sudija sada moći da donese odluke bez bilo kojeg domaćeg sudije.

To znači da će troje stranih sudija moći sami da donesu bulo koju odluku. Ova tačka prva je na dnevnom redu naredne sednice.

Portal "Banjaluka.net" saznaje i da će izmenama Pravilnika o radu suda biti omogućeno sudijama i da nakon navršenih 70 godina nastave obavljati funkciju sudije. Do sada, njihov mandat prestajao je u trenutku kada napune 70 godina života.

Na sednici zakazanoj za 30. i 31. maj će se naći i izbor predsednika i potpredsednika Ustavnog suda BiH.

Strane sudije Ustavnog suda BiH biraju se u Strazburu, diskreciono pravo izbora ima predsednik Evropskog suda za ljudska prava. Velom misterije obavijeno je na koji način se vrši selekcija, a evidentno je jedino da se odluke u Ustavnom Sudu BiH donose na štetu Srba, o čemu je RT Balkan već pisao.

Ustavni sud BiH će do 2026. godine ostati bez svih domaćih sudija, zato što nije moguće izabrati nove zbog blokade rada ovog suda.

Ustavni sud BiH ima devet sudija, četiri biraju u entitetu Federacije BiH, dvoje u Republici Srpskoj, a troje stranih sudija predlaže predsednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacija sa Predsedništvom BiH.

image