Srbija i Balkan

Kurti: Evropa i tzv. Kosovo se plaše zbog mogućeg povratka Trampa

Premijer privremenih prištinskih institucija je rekao da je malo verovatno da će se dugoročna podrška SAD prema tzv. Kosovu promeniti, ali da "povratak Trampa unosi stres i anksioznost širom kontinenta, a ni na 'Kosovu' nije drugačije"
Kurti: Evropa i tzv. Kosovo se plaše zbog mogućeg povratka Trampa© Tanjug/AP/Risto Bozovic

Mogući povratak Donalda Trampa u Belu kuću zabrinuo je lidere evropskih zemalja, ali i tzv. Kosovo, pre svega zbog divlje i nagle promene politike bivšeg američkog predsednika, izjavio je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, prenosi Reporteri.

Govoreći na marginama događaja u ODI Institutu za globalne poslove u Londonu, Kurti je rekao da je malo verovatno da će se dugoročna podrška SAD prema tzv. Kosovu promeniti, ali da "povratak Trampa unosi stres i anksioznost širom kontinenta, a ni na Kosovu nije drugačije".

"Pitanje nije u tome da li bi se moglo nešto loše desiti, već se više radi o brizi oko nečeg nepoznatog. Jednostavno rečeno: Šta će SAD da urade i kako će razmišljati, i kako određena vanredna situacija može da otme celu agendu, to je ono o čemu ljudi najviše brinu", rekao je Kurti.

On je ovu temu pomenuo i u intervjuu koji je dao za portal "Semafor" gde je priznao da ima loše odnose sa Ričardom Grenelom, Trampovim bivšim izaslanikom za mirovne pregovore između Beograda i Prištine.

Dodao je da će biti "izazovno" ako Grenel u mogućoj novoj administraciji obezbedi visok položaj u spoljnoj politici ili nacionalnoj bezbednosti.

image