Nova hrvatska vlada se već ljulja? Plenković neće bez Pupovca?

Riječki "Novi list" navodi da HDZ, uprkos protivljenju koalicionih partnera, Pupovca želi za predsednika parlamentarnog odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina

Iako je nova hrvatska Vlada formirana tako što je premijer Andrej Plenković poklekao pod pritiskom desnog Domovinskog pokreta da SDSS ne može biti deo izvršne vlasti, lider HDZ-a se navodno nije skroz odrekao Milorada Pupovca i smatra ih delom parlamentarne većine.

Da je Pupovac i dalje "kamen spoticanja" krhkoj vladajućoj koaliciji u Hrvatskoj pokazalo je i jučerašnje pisanje riječkog "Novog lista" da HDZ lidera SDSS-a želi za predsednika parlamentarnog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, i to u kvoti većine u saboru.

Rukovodstvo Domovinskog pokreta Ivana Penave, kako se navodi, ne želi ni da misli o tome jer im je izbacivanje SDSS-a iz vlade praktično jedini uspeh koji su postigli u pregovorima s Plenkovićem.

Zato su, piše "Novi list", iz Domovinskog pokreta zapretili HDZ-u čak i raskidom koalicije. Podsećaju da je Pupovac i u prošlom sazivu sabora bio šef Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Vremena za dogovor nema puno jer je već za danas sazvana sednica Odbora za izbor i imenovanja na čijem dnevnom redu je i predlog za predsednike i potpredsednike niza odbora, pa tako i ovoga koji je navodno HDZ namenio Pupovcu.

"Domovinskom pokretu je apsolutno neprihvatljivo da Pupovac ili neko drugi iz SDSS-a bude predsednik nekog odbora koji je u kvoti parlamentarne većine. Protivno bi to bilo našem koalicionom sporazumu s HDZ-om", kaže šef poslaničkog kluba DP Igor Peternel.

Peternel kaže da na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, što se DP-a tiče, može biti svako od preostale petorice poslanika nacionalnih manjina, ali SDSS-ovac ne.

"To je naš čvrst stav i HDZ će morati da ponuditi drugo rešenje", rekao je Peternel riječkom dnevniku.

Nakon što je treći put izabran za predsednika hrvatske vlade, Andrej Plenković je u prvom intervjuu za hrvatske medije u novom mandatu rekao da saradnja sa predstavnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, Samostalnom demokratskom srpskom strankom (SDSS) i njenim predsednikom Miloradom Pupovcem nije okončana posle izlaska te partije iz vladajuće većine.

"Nije ništa gotovo. Mislim da imamo sjajnu saradnju s nacionalnim manjinama. Takve su bile specifične okolnosti, ali mi smo tu da štitimo prava nacionalnih manjina. Naravno da smo u komunikaciji. Ja sam u komunikaciji sa svima koji su bili moji partneri poslednjih osam godina", rekao je Plenković u intrevjuu za Nova TV.