Još jedan Srbin uhapšen zbog "ratnih zločina" na KiM

Kancelarija za Kosovo i Metohiju tvrdi da se potvrđuje praksa da se protiv Srba na KiM pokreću sudski procesi onog trenutka kada pokušaju da zaštite svoju imovinu

Kosovska policija saopštila je da je uhapšeni Srbin G. M. (64) osumnjičen za navodno učešće u ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva 1999 – konkretno u "masakru u zatvoru u Dubravi u maju 1999. godine", preneo je Tanjug.

Sa osumnjičenim je obavljen razgovor u prisustvu advokata po službenoj dužnosti, a po nalogu Specijalnog tužilaštva određeno mu je zadržavanje do 48 sati, piše "Koha".

Reč je o Gavrilu Milosavljeviću, penzioneru i bivšem radniku Kazneno-popravnog doma Dubrava iz Istoka, koji je raseljeno lice i živi u okolini Beograda, preneose mediji.

Odmah po saznanju o hapšenju, Kancelarija za Kosovo i Metohiju angažovala je advokata koji će u pritvoru u Prištini posetiti Gavrila i pružiti mu punu pravnu zaštitu.

Takođe, Kancelarija je saopštila da je ovim hapšenjem potvrđena praksa da se protiv Srba na Kosovu i Metohiji aktiviraju sudski procesi, tajne i lažne optužnice onog trenutka kada pokušaju da ostvare svoja prava na KiM i zaštite svoju imovinu koju su uzurpirali Albanci.

Kancelarija navodi i da se, na ovaj način, Srbi institucionalno, planski i sistematski odvraćaju od zaštite svojih prava i povratka na svoja vekovna ognjišta, zbog čega je i stopa povratka na KiM najmanja u jednom postkonfliktnom području.