Srbija i Balkan

Dačić: Odluka da Ukrajina glasa "za" rezoluciju ima veze sa pomoći koju Kijev dobija sa Zapada

Ministar unutrašnjih poslova ocenio da usvajanje rezolucija o Srebrenici ne donosi nikakvo pomirenje, naprotiv, izaziva podele, a jedino za cilj ima da nametne omču oko vrata Srbiji i Republici Srpskoj
Dačić: Odluka da Ukrajina glasa "za" rezoluciju ima veze sa pomoći koju Kijev dobija sa Zapada© TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ RADIVOJ JANKOVIĆ

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je kao dobro prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sednici GS UN o rezoluciji o Srebrenici u Njujorku, jer smo, kako kaže, pokazali da nam je ta tema visoko na agendi.

"Još od kad smo saznali da će ova tačka biti na dnevnom redu, sve državne aktivnosti bile su usmerene upravo ka tome da se spreči jedno kolektivno etiketiranje našeg naroda i da se spreči udaranje žiga našem narodu", rekao je Dačić za TV Pink.

Smatra da su očekivanja predlagača rezolucije takva da sigurno nisu mislili da će se Srbija na taj način suprotstaviti, kao što nisu očekivali da će neke zemlje u svetu razmisliti o svemu. Naprotiv, očekivali su da će svako po automatizmu da glasa.

"Oni su nama još na početku rekli da imaju obezbeđene dve trećine, a kao što su svi mogli da vide nisu imali. Imali su mnogo manje nego što su očekivali. Vršili su ogroman pritisak na zemlje da se ne izjašnjavaju protiv", kazao je ministar.

Dačić je primetio da se za zemlje koje su bile suzdržane, računalo da će glasati "za".

"To su, na prvom mestu, muslimanske zemlje. Tu pre svega mislim na Nigeriju kao veliku muslimansku zemlju, na Emirate kao veoma uticajnu zemlju koja je onda izvršila uticaj na Maldive, Sejšele, Oman i Bahrein. Ne može se reći da su oni uspeli u svojoj nameri, ali uložili su ogromne napore i ogromna sredstva, veliki autoritet založili su da te zemlje nateraju da razmisle o tome", rekao je prvi čovek SPS-a.

Dačić je istakao da odluka da Ukrajina glasa "za" sigurno ima veze sa pomoći koju Kijev dobija sa Zapada.

"Ovaj rezultat je jedna tragedija za one koji su uopšte želeli da ovu rezoluciju stave na dnevni red jer nije doneta uz konsenzus. Ta rezolucija nema nikakav kompromis, nikakav dogovor. Ova rezolucija ne donosi nikakvo pomirenje, naprotiv, izaziva podele", podvukao je ministar.

On kaže da je u pitanju jedna potpuno nepotrebna tema u ovom trenutku, koja osim što nije na dobar način pripremljena, sve vreme, i sada i pre 10 godina, jedino ima za cilj da nametne omču oko vrata Srbiji i Republici Srpskoj.

image