Srbija i Balkan

Rezolucija o Srebrenici podelila Crnu Goru: Spajićeva vlada proglasila i sebe za genocidnu državu

Ovim činom vlada Milojka Spajića se upisala u najcrnje stranice crnogorske istorije, navode iz Demokratske narodne partije
Rezolucija o Srebrenici podelila Crnu Goru: Spajićeva vlada proglasila i sebe za genocidnu državu© AP Photo/Ebrahim Noroozi/Танјуг

Glasanje Crne Gore u Generalnoj skupštini UN za rezoluciju o Srebrenici dodatno je podelilo crnogorsku političku scenu i javnost.

Odluku Vlade pozdravila je opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS) zajedno sa Bošnjačkom strankom (BS) i Liberalnom partijom Crne Gore (LPCG), dok nekada opozicione stranke i pojedinci oštro osuđuju ovakvu odluku aktuelne vlade.

Demokratska narodna partija (DNP) Milana Knežević je jasnog stava da je rezolucija o Srebrenici u GS UN doživela potpuni fijasko i najavila da će u narednih nekoliko dana javnosti saopštiti dalje korake.

Portparol DNP Jovana Todorović kao posebno frustrirajuće istakla je to što se Nemačka, obrazlažući rezoluciju, pozvala na Crnu Goru i njene sramne amandmane od kojih je jedan modifikovan, a drugi odbijen.

"Nažalost, među 84 države koje su glasale 'za' nalazi se i Crna Gora. Naša država je ovim upotrebljena kao kama za prvi udar na Srbiju. Ovim činom vlada Milojka Spajića se upisala u najcrnje stranice crnogorske istorije proglašavajući i Crnu Goru za genocidnu državu", navela je Todorović.

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović je reagujući na glasanje u GS UN rekao da se zvanična Podgorica obrukala.

"Udarili su šamar i svima nama. Napravićemo veliku grešku ako im okrenemo i drugi obraz. Za ovo brukanje i poniženje neko će morati da odgovara. Bolje se vidi istina iz Južne Amerike i Afrike nego iz Podgorice", naveo je Danilović i i dodao da se u Srebrenici desio veliki ratni zločin ali ne i genocid, te da se ovakvim rezolucijama obesmišljava pojam genocida.

image