Srbija i Balkan

Rezolucija o Srebrenici, pogled iz Banjaluke: Šta je sa stradanjem u Prebilovcima, Starom Brodu?

Naravno da je rezolucija uperena protiv srpskog naroda, budući da je uzet samo jedan segment iz građanskog rata u BiH i o njemu se razglaba i raspravlja, kaže za RT Balkan Vojislav Savić
Rezolucija o Srebrenici, pogled iz Banjaluke: Šta je sa stradanjem u Prebilovcima, Starom Brodu?Getty © Photo by Selcuk Acar/Anadolu via Getty Images

Najvažnija stvar u poduhvatu Sarajeva, Nemačke, Ruande i drugih sponzora rezolucije o Srebrenici, juče usvojene u GS UN, jeste "da se demaskira glupa floskula da 'rezolucija nije uperena ni protiv jednog naroda'", smatra politički analitičar iz Banjaluke Vojislav Savić.

"Naravno da je uperena. Gde su nam rezolucije o stradanju u Prebilovcima, u Starom Brodu? Treba li spominjati Jasenovac? Šta je sa egzodusom 150.000 Srba iz Sarajeva, šta je sa 400.000 ljudi koji su proterani iz Krajine, gde su rezolucije o tome? Dakle, naravno da je rezolucija uperena protiv srpskog naroda, budući da je uzet samo jedan segment iz građanskog rata u BiH i o njemu se razglaba i raspravlja", kaže za RT Balkan Savić. 

Po njegovom mišljenju, "Sarajevo samo po sebi nema mnogo instrumenata kojima može direktno da sprovede bilo kakvu posledicu rezolucije – budući da je ona i pravno neobavezujuća".

"Svakako, međutim, možemo uskoro očekivati da njihovi tabloidi i politički predstavnici krenu u kampanju političke instrumentalizacije rezolucije, a samim tim i žrtava, mada je to i već sada slučaj i strategija koju dugo upražnjavaju. Sve to ne samo da ne doprinosi miru u BiH nego je na neki način zapečatilo njenu dalju sudbinu, jer je BiH glasala mimo volje srpskog naroda, odnosno njegovih političkih predstavnika – iz Republike Srpske, i srpskog člana Predsedništva BiH", kaže Savić.

Za njega, "BiH je sada i formalno prazna ljuštura, geografski omeđen prostor između Srbije, Hrvatske i Crne Gore u kojem se svako bori za opstanak onako kako zna i ume".

"Srećom mi imamo Republiku Srpsku kao institucionalni aparat koji će nas zaštiti od budućeg stradanja i ponavljanja istorije. Carstva budu i propadaju, ali mi smo kao narod opstali", zaključuje Savić.

image