Srbija i Balkan

Plenković u problemu zbog Pupovca? Domovinski pokret neće Srbina na čelu odbora za manjine

Odloženo je glasanje za predsednika Odbora za manjine, na koje je, navodno predložen predstavnik Srba Milorad Pupovac
Plenković u problemu zbog Pupovca? Domovinski pokret neće Srbina na čelu odbora za manjine© Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Zbog protivljenja desnog Domovinskog pokreta, manjeg partnera u Vladi Andreje Plenkovića, imenovanje predsednika parlamentarnog Odbora za nacionalne manjine skinuto je sa dnevnog reda današnjeg sednice Odbora za izbor i imenovanje. 

Hrvatski mediji prenose kako je izbor predsednika Odbora za manjine odložen je zbog protivljenja DP da na to mesto bude izabran lider SDSS Milorad Pupovac, pa su zbog toga i zapretili raspadom parlamentarne većine.

"Prošle nedelje naš klub je krenuo s konsultacijama sa vladajućim partnerima, dali smo predloge za sve odbore gde želimo da imamo svog člana, predsednika i potpredsednika, ostao nam je još Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Zamolili smo da se o tome još ne glasa nego da se usaglasimo unutar kluba", rekao je šef poslaničkog kluba manjina u parlamentu Vladimir Bilek, koji je, ipak odbacio pisanje medija da je HDZ predložio Pupovca za predsednika pomenutog odbora.

Mediji su ranije preneli da je Pupovac i dalje "kamen spoticanja" krhkoj vladajućoj koaliciji u Hrvatskoj, budući da da HDZ lidera SDSS-a želi za predsednika parlamentarnog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, i to u kvoti većine u saboru.

Rukovodstvo Domovinskog pokreta Ivana Penave zbog toga preti i raskidom koalicije, jer im je izbacivanje SDSS-a iz vlade praktično jedini uspeh koji su postigli u pregovorima s Plenkovićem.

image