Plenković u problemu zbog Pupovca? Domovinski pokret neće Srbina na čelu odbora za manjine

Odloženo je glasanje za predsednika Odbora za manjine, na koje je, navodno predložen predstavnik Srba Milorad Pupovac

Zbog protivljenja desnog Domovinskog pokreta, manjeg partnera u Vladi Andreje Plenkovića, imenovanje predsednika parlamentarnog Odbora za nacionalne manjine skinuto je sa dnevnog reda današnjeg sednice Odbora za izbor i imenovanje. 

Hrvatski mediji prenose kako je izbor predsednika Odbora za manjine odložen je zbog protivljenja DP da na to mesto bude izabran lider SDSS Milorad Pupovac, pa su zbog toga i zapretili raspadom parlamentarne većine.

"Prošle nedelje naš klub je krenuo s konsultacijama sa vladajućim partnerima, dali smo predloge za sve odbore gde želimo da imamo svog člana, predsednika i potpredsednika, ostao nam je još Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Zamolili smo da se o tome još ne glasa nego da se usaglasimo unutar kluba", rekao je šef poslaničkog kluba manjina u parlamentu Vladimir Bilek, koji je, ipak odbacio pisanje medija da je HDZ predložio Pupovca za predsednika pomenutog odbora.

Mediji su ranije preneli da je Pupovac i dalje "kamen spoticanja" krhkoj vladajućoj koaliciji u Hrvatskoj, budući da da HDZ lidera SDSS-a želi za predsednika parlamentarnog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, i to u kvoti većine u saboru.

Rukovodstvo Domovinskog pokreta Ivana Penave zbog toga preti i raskidom koalicije, jer im je izbacivanje SDSS-a iz vlade praktično jedini uspeh koji su postigli u pregovorima s Plenkovićem.