Srbija i Balkan

Vučić: Razumite da na Kosovu sve vri, šta je sledeće?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se posle sastanka sa evropskim komesarom za susedsku politiku Oliverom Varheljijem
Vučić: Razumite da na Kosovu sve vri, šta je sledeće?None © FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem. Do sastanka dolazi nakon što je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti imenovao Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, a Rada Trajković će biti njegova savetnica.

"Sve što sam rekao o Kurtiju mislim. Nisam ni pijan ni lud, ali sam ukazao na sve ono što se dešavalo od početka godine i kako se postepeno urušavala svaka vrsta mogućnosti za normalan dogovor sa Prištinskom stranom. U januaru smo imali referendum o tome da se Srbija izjasni da li želi da ima nezavisno pravosuđe. Tada su nam rekli iz Prištine da ne možemo da izađemo na referendum, što se ranije nikada nije dešavalo. Razumite da situacija na KiM vri, jer su Srbi poniženi dva puta", rekao je Vučić.

Vučić je podsetio da je potom Kvinta rekla da će na izborima sve biti u redu, i da je to demokratsko pravo, a, prema njegovim rečima, usledila je zabrana srpskih izbora na KiM, čime je ukinuto oko 60 hiljada glasova. On je podsetio i na presudu Todosijeviću za verbalni delikt, te na protivzakonitu izgradnju baza specijalne policije tzv. Kosova na severu u Leposaviću.

"Kada sam dobio izbore sa razlikom od milion i šesto hiljada razlike, pa su shvatili da ni Kurtijevih otetih 60 hiljada glasova nije moglo da im pomogne, onda su izdali veoma oštro saopštenje u kojem su rekli da osuđuju što srpskoj zajednici nije omogućeno glasanje, da se narednog dana tog saopštenja niko ne bi sećao. Tako je počelo da se zagreva, a sada situacija na severu KiM vri", dodao je on. 

"Imali smo priču o ličnim kartama, pa su izmislili temu tablica. Svakog dana su ponavljali i na Berlinskom samitu, da nikada neće formirati ZSO, a ni to nije bilo dovoljno, pa su smenili Nenada Đurića protivzakonito. Onda hoće u Skupštinu da uvedu poslušnike "sa dna kace", da bi ukinuli srpski jezik i dali legitimitet vojsci tzv. Kosova. Imaš ti pravo da u vladu uvedeš koga hoćeš, ali moje pitanje je što obmanjuju ceo svet da su to predstavnici Srba. Direktno rušite sve demokratske principe. Šta je sledeće? Dobili smo odgovor da je dovoljno sa obe strane. Dosta je sa time obe strane jer mi nismo uradili ništa. Devet meseci nas optužuju da ćemo nekoga da napadnemo u regionu i devet meseci se vidi da su lagali i nema izvinjenja", rekao je Vučić.

Vučić je citirao, kako kaže, jednog evropskog političara koji mu je rekao: "Sad je dosta sa strane!", rekavši da se nada da će ova izjava danas biti glasnija.

O zaobilaženju sankcija preko Srbije

"Preko teritorije Srbije niko ne može da pravi tzv. zaobilaženje sankcija, jer se mi ne bavimo kriminalom, niti nam je potreban ekstra profit, zato smo i reagovali kada je dolazilo do reeksporta određenih roba i zaobilaženja sankcija", ukazao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je upoznao Varheljija sa viđenjem situacije na KiM, kao i da je dobro razumeo primedbe koje mu je evropski komesar uputio po pitanju usaglašavanja sa spoljnom politikom EU.

"Varhelji mi je rekao da je veoma važno da Srbija bude zastupljena na samitu, ne vidim smisao da budemo u Tirani, ali sam spreman da razgovaram. Nije to pitanje moje sujete, nije mi problem da razmotrim odluku još jednom, da poništim svoju odluku, ako postoji neki smisao", rekao je Vučić.

On je dodao da će odluku doneti u narednim danima, ali, kako je rekao "moje pitanje je šta je sledeće, jer oni se ničim ne bave osim hiperprodukcijom napada na sve što je srpsko".

"Je l` vi razumete da mi treba bukvalno da se porodimo kad odemo u Brisel, da bi ubacili rečenicu da sve potpisano u prošlosti treba da se primenjuje. Ovo znaju svi u EU, samo imaju jednu članicu koja je najostrašćenija i koja je uvek uz tzv. Kosovo i koja "mora da čuva svoje čedo". Ako je ovo bio jedini način da ja nešto pokrenem, ja sam srećan. Meni je ovo poslednji mandat", rekao je Vučić.

Varhelji: Jedino rešenje članstvo u Uniji

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji, rekao je da je srećan kada dođe u Beogradu i dodao da su prošli meseci dokazali da se velike stvari dešavaju u procesu priključenja EU.

"Proces proširenja je jedan od tri prioriteta lidera EU, a to je razlog zašto iduće nedelje imamo samit u Tirani, gde će naši lideri doći da razgovaraju o regionu. Potrebna nam je Srbija, lider Srbije koji će sedeti za stolom. Ne moram da govorim kolika je pažnja javnosti sada, kada je reč o odnosima EU i Srbije", rekao je Varhelji.

On je podsetio da je sada ogromna pažnja usmerena na odnosima EU i Srbije. Ukrajina je pokazala da je jedina šansa za mir članstvo u EU, rekao je Varheji i poručio da je potreban zajednički rad na zajedničkim izazovima.

"Moramo zajedno da radimo na dugoročnim strateškim vezama, zajedno da delujemo, kada imamo zajedničke izazove, a možda i kada izazovi nisu zajednički. U junu su lideri potvrdili jednoglasnu posvećenost perspektivi članstva za ceo Balkanski region, jer za nas to nije samo geopolitički prioritet, već je to osnovna fundametalna veza za ceo kontinent", rekao je.

On je dodao da ne može da krije činjenicu da rat u Ukrjini utiče mnogo više na proces pridruživanja, jer kako je rekao "potrebno nam je da Srbija pomogne, da bude na našoj strani i da nam pomogne da na propisan način sprovedemo sankcije. Zato pozdravljam poruku predsednika da će nam pomoći da sprovedemo sankcije".

image