Srbija i Balkan

Napad na dečaka u Sarajevu zbog ćirilične majice: Nastavak progona Srba?

Posebno je upečatljiva bezobzirnost i ostrašćenost napadača, jer je napad izveden u centru Sarajeva, gde su nadzorne kamere morale da zabeleže incident, navode iz Odbora za zaštitu Srba u Federaciji BiH
Napad na dečaka u Sarajevu zbog ćirilične majice: Nastavak progona Srba?www.globallookpress.com © © GTW

Odbor za zaštitu Srba u Federaciji BiH saopštio je danas da je napad na srpskog dečaka i njegovu majku u centru Sarajeva kontinuitet i nastavak progona Srba, pravoslavlja i ćirilice iz tog grada.

"Posebno je upečatljiva bezobzirnost i ostrašćenost napadača, jer je napad izveden u centru Sarajeva, gde su nadzorne kamere morale da zabeleže napad. Napad u centru Sarajeva, pred kamerama, govori da napadači nemaju strah da će nadležni sarajevski organi kazniti napadače", navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Prema dostupnim informacijama, kažu, razlog za napad je ćirilični natpis na majici dečaka, što govori da ni ćirilica ni Srbi koji nose ćirilicu nisu bezbedni u Sarajevu.

Podsećaju da je prošle godine u Sarajevu organizovano bušenje automobilskih guma na vozilima sa srpskim registarskim oznakama.

"Želimo da upozorimo Srbe da nisu bezbedni u Sarajevu ukoliko nose bilo kakva obeležja na ćirilici" navodi se u saopštenju u kojem se pozivaju vlasti Sarajeva da se potrude kako bi se smanjila srbofobija na području tog grada.

Napad u centru Sarajeva na majku sa detetom koje je nosilo majicu sa natpisom "Delije sever", Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo evidentiralo je kao događaj, rečeno je Srni iz Operativnog centra MUP-a Kantona Sarajevo.

Rekli su da je zabeleženo da su dvojica momaka napala ženu i dete, te da je to evidentirano kao događaj.

Kasnije u toku večeri, Tanjug je preneo izveštaje regionalnih agencija da je sarajevska policija identifikovala 23-godišnjeg muškarca za kojeg postoji sumnja da je u Sarajevu napao ženu i njenog maloletnog sina koji je nosio majicu sa natpisom "Delije sever".

Žena je ranije ispričala da je napadnuta sa četrnaestogodišnjim sinom ispred "Sarajevo siti centra", jer je dete na sebi imalo majicu sa obeležjima "Crvene zvezde".

image