Srbija i Balkan

Godišnjica masakra u Bradini, Linta: Još jedan zločin nad Srbima bez kazne

Više od 330 Srba iz Bradine i okolnih sela odvedeno je u logore Čelebić i Musala, gde su mučeni na najmonstruoznije načine, a od mučenja su stradala 22 logoraša
Godišnjica masakra u Bradini, Linta: Još jedan zločin nad Srbima bez kazneGetty © Roger Lemoyne

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta podsetio je da se pre 32 godine desio svirepi zločin nad srpskim civilima u selu Bradina kod Konjica koji su počinile muslimanske i hrvatske paravojne i policijske snage. U Bradini je od 25. do 27. maja 1992. godine pogubljeno 48 srpskih civila koje nikada nećemo zaboraviti, istakao je Linta, a saopštio Savez Srba iz regiona.

Više od 330 Srba iz ovog i okolnih sela odvedeno je u logore Čelebić i Musala, gde su mučeni na najmonstruoznije načine, a od mučenja su stradala 22 logoraša. U iskopanu jamu u porti srušenog pravoslavnog hrama bačeno je 26 tela pogubljenih Srba. Najstarija žrtva je Paula Vukosava (85), a najmlađi Srđan Žuža (11), naveo je Linta.

Imovina ubijenih, zarobljenih i proteranih Srba sistematski je opljačkana, a kuće i Crkva Vaznesenja Gospodnjeg su zapaljeni i srušeni.

Bradina je pre rata bila naseljena većinski srpskim stanovništvom, u selu je bilo 280 kuća sa više od 1.200 Srba.

Ubistva i mučenja Srba desila su se ne samo u Bradini, već i u Konjicu i okolnim selima Cerići, Zukići, Brđani, Džepi, Zagorice, Hum, Blace, Nevizdraci, Donje Selo, Vrdolje, Živanja, Sitnik, Bjelovčina, Zabrđani i Bijela, ukazao je Linta.

On je istakao da za svirepi masakr nad srpskim civilima u Bradini i na području Konjica, koji su počinjeni u periodu od maja 1992. do maja 1993. godine, niko nije osuđen.

Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu ima obavezu da pokrene istragu i podigne optužnicu protiv odgovornih za planski zločin nad Srbima na području opštine Konjic, naveo je Linta.

image