Srbija i Balkan

Dodik: Kurtijeve niske strasti iz zagušljive političke kuhinje EU

Predsednik Republike Srpske je upozorio da Kurti širi ekstremizam svojim napadima na "dejtonski potvrđenu i kao takvu međunarodno priznatu Republiku Srpsku"
Dodik: Kurtijeve niske strasti iz zagušljive političke kuhinje  EUNone © FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

"Ekstremista Kurti došao je u Sarajevo da širi ekstremizam sa jasnom namerom da svoje otrovne strele upućuje ne samo prema Srbiji i Vučiću, već i prema Srpskoj i celokupnom srpskom narodu", istakao je Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske povodom Kurtijevog intervjua za sarajevske medije.

"Opšte poznate su njegove niske strasti koje stižu iz zagušljive političke kuhinje dela EU, u kojoj se priprema otrovna hrana mržnje prema Srbima, pre svega prema Srbiji i njenom predsedniku Aleksandru Vučiću koji se zalaže za dijalog, mir i stabilnost uz poštovanje međunarodnog prava, striktno se držeći dogovora uspostavljenih uz međunarodno posredovanje", sumirao je Dodik.

Prema rečima predsednika Srpske "sada Kurti to dokazuje i napadima na dejtonski potvrđenu i kao takvu međunarodno priznatu Republiku Srpsku, jednom rečju na sve ono što ima demokratsko i civilizacijsko obeležje".

Dodik je naveo da Kurti kao "beskrupulozni ekstremista izbegava međunarodne ugovore poput Briselskog i obaveze koje iz njega prostiču", čime pokazuje "svoj vandalizam i rušilačko umeće svakog dogovora i dijaloga".

Nasuprot premijera tzv. Kosova, Dodik je istakao da Republika Srpska dosledno poštuje Dejtonski sporazum i politiku mira i stabilnosti, koja podrazumeva i sprovođenje dogovorenog.

"Kurti i njegovi sarajevski prijatelji, kao i deo EU ne poštuju nijedan dogovor ili dijalog, i jednostrano gaze sve ono što im ne odgovara. Ta vrsta njihove isključivosti čini od našeg regiona bure baruta što ne odgovara nijednom narodu, niti i jednom normalnom čoveku", upozorio je Milorad Dodik.

Istakao je da će se Republika Srpska, kao i Srbija, uvek boriti protiv takvih ekstremista i poručio da nema dijaloga sa onim delom EU koja prećutno prelazi preko Kurtijevog ekstremizma.

Premijer privremenih prištinskih vlasti Kurti je gostujući na N1 TV izjavio da zbog "gorkog iskustva" iz BiH neće dopustiti formiranje zajednice srpskih opština na Kosmetu, jer ne želi da Srbija "kopira model" Republike Srpske.

image